Lapin ammattikorkeakoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapin ammattikorkeakoulu
Motto Pohjoista tekoa
Perustettu 2014
Rehtori Riitta Rissanen
Toimipaikat Kemi, Tornio, Rovaniemi
Opiskelijamäärä 5500
Kotisivu lapinamk.fi
Rovaniemen Rantavitikan kampus
Lapin amk:n kampus Kemissä.
Lapin amk:n kampus Kemissä.

Lapin ammattikorkeakoulu (Lapin AMK) on suomalainen ammattikorkeakoulu, joka aloitti toimintansa vuoden 2014 alussa, kun Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu lakkautettiin ja niiden toiminnat yhdistettiin.

Lapin AMK toimii Kemissä, Rovaniemellä ja Torniossa, ja se on Suomen pohjoisin ammattikorkeakoulu. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, Rovaniemen ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto muodostivat jo vanhastaan Lapin korkeakoulukonsernin[1].

Vuoden 2014 alussa opiskelijoita on noin 5 500 ja henkilökuntaa 560. Koulun nimi on englanniksi Lapland University of Applied Sciences.

Lapin AMKin koulutusaloja ovat

 • kulttuuriala,
 • luonnontieteiden ala (tietojenkäsittely),
 • luonnonvara- ja ympäristöala,
 • matkailu-, ravitsemis- ja talousala,
 • sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala,
 • tekniikan ja liikenteen ala ja
 • yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala.

Ammattikorkeakoulusta valmistuu asiantuntijoita työelämän kehittämistehtäviin. Tutkinnot ovat ammatillispainotteisia korkeakoulututkintoja. 3,5 - 4 vuotta kestäviä AMK-tutkintoja (Bachelor’s degree) voit suorittaa

 • päätoimisina päiväopintoina
 • monimuoto-opintoina työn ohessa ja
 • kansainvälisinä Bachelor-tutkintoina.

Valmistumisen ja kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen voi opiskella ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin (Master's degree). AMK järjestää myös erikoistumisopintoja, joilla voi syventää taitojaan ja tietojaan eri ammatillisilla osa-alueilla.

Avoimet AMK-opinnot puolestaan ovat kaikille avoin keino hankkia erikoisosaamista, tutustua eri ammatti- ja tieteenaloihin tai opiskella muuten vain, omaksi iloksi.

Tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapin AMK tekee aluetta kehittävää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyötä kaikilla osaamisaloillaan.

Ammattikorkeakoulun alaisuudessa toimii talvi- ja kylmäteknologian osaamiskeskittymä ­­Arctic Power[2] (aiemmin Arctic Power Laboratorio[3]). Se palvelee alueen yrityksiä ja hankkeita, ja sen palveluita ovat arktisen liiketoiminnan kehittäminen erityisesti liikenne- ja ajoneuvoaloilla. Arctic Powerin toiminta alkoi vuonna 2001 Arctic Power -kehittämisohjelmalla. Laboratorio ja testausalue valmistuivat kesällä 2003 ja virallinen vihkimisjuhla pidettiin 23.11.2003.

Arctic Power on mukana muun muassa eSled-sähkömoottorikelkan,[3][4] kokeellisen CLT-puutalon[5] ja pohjoisen tieliikenteen turvallisuuteen keskittyvän Intelligent Road -hankkeen kehittämisessä.[6]

Ammattikorkeakoulun omistaa ja sen ylläpidosta vastaa Lapin ammattikorkeakoulu Oy. Yhtiön toimitusjohtaja ja ammattikorkeakoulun rehtori on KT Riitta Rissanen.

Opiskelijatoiminta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapin ammattikorkeakoulussa opiskelijoiden lakisääteisenä edunvalvojana toimii opiskelijakunta ROTKO. Lisäksi eri yksiköissä toimii useita opiskelijayhdistyksiä/koulutusalajärjestöjä.

 1. luc.fi - Lapin korkeakoulukonserni
 2. Arctic Powerin kotisivu (Arkistoitu – Internet Archive)
 3. a b Arctic Power laajentaa toimintaansa (Arkistoitu – Internet Archive), Lapin Kansa 21.9.2012. Viitattu 3.5.2014.
 4. Sähkökelkasta ympäristöystävällinen vaihtoehto moottorikelkalle (Arkistoitu – Internet Archive), MTV3 6.1.2011. Viitattu 3.5.2014.
 5. CLT-Koetalo (2013–2015) (Arkistoitu – Internet Archive), Arctic Power. Viitattu 3.5.2014.
 6. What Is Intelligent Road (Arkistoitu – Internet Archive), Intelligent Road. Viitattu 3.5.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]