Poliisiammattikorkeakoulu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Poliisiammattikorkeakoulu
Suomen poliisin miekkatunnus.svg
Perustettu 2008
Rehtori Kimmo Himberg
Toimipaikat Tampere
Opiskelijamäärä 500
Kotisivu http://www.polamk.fi/

Poliisiammattikorkeakoulu (lyhenne Polamk[1]) on Tampereen Hervannassa sijaitseva sisäasiainministeriön alainen oppilaitos[2][3], jossa voi suorittaa poliisin ammattikorkeakoulututkinnon. Ennen vuotta 2014 tutkinto oli perustutkintotasoinen.

Oppilaitos vastaa poliisialalle rekrytoinnista ja opiskelijavalinnoista, tutkintokoulutuksesta, johtamiskoulutuksesta, täydennyskou­lutuk­ses­ta sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnasta. Poliisiammattikorkeakoulun alueella sijaitsee myös yleisölle avoin, maksuton Poliisimuseo. Hämeenlinnassa sijaitseva poliisikoiralaitos kuuluu myös Poliisiammattikorkeakoulun alaisuuteen. Lisäksi poliisin ajokoulutuskeskus Pieksämäellä on osa Polamkia.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori on Kimmo Himberg ja hallintojohtaja Timo Rajala.

Aiemmin Suomessa oli peruskoulutuksesta vastannut Poliisikoulu Tampereella ja jatkokoulutuksesta vastannut Poliisiopisto Espoossa. Poliisiopisto muuttui sittemmin Poliisiammattikorkeakouluksi. Poliisikoulu ja aiempi Poliisiammattikorkeakoulu yhdistyivät ja uusi oppilaitos, Poliisiammattikorkeakoulu, aloitti toimintansa 1. tammikuuta 2008.

Poliisikoululla ehti olla vain kaksi johtajaa eli Esa Meronen ja Anja Mikkola. Poliisiopiston johtajina olivat mm. Raimo Jalava, sittemmin Itä-Suomen lääninpoliisineuvoksena ollut Jorma Ahonen ja myöhempi Oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Klaus Helminen.

Poliisi (AMK) -tutkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisiammattikorkeakoulun rakennus vuonna 2009
Poliisikoulu vuonna 2007, ennen muutosta Poliisiammattikorkeakouluksi

Vuodesta 2014 alkaen kaikki Polamkiin valittavat perusopiskelijat suorittavat amk-tutkinnon. 180 opintopisteen tutkinto antaa kelpoisuuden miehistövirkoihin, esim. vanhemmaksi konstaapeliksi. Kolmivuotiseen koulutukseen kuuluu noin vuoden pituinen työharjoittelu poliisiyksikössä (nuorempana konstaapelina). Uutta tutkinnossa ovat esim. vapaasti valittavat opinnot.

Tutkinnon rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opintoihin kuuluu perus- ja ammattiopintoja (100 op), ammatillista osaamista edistävä harjoittelu (55 op), opinnäytetyö (15 op) ja vapaasti valittavia opintoja (10 op). Perus- ja ammattiopinnot rakentuvat opintokokonaisuuksista, joita ovat Poliisityötä tukeva osaaminen (26 op), Valvonta- ja hälytystoimintaosaaminen (24 op), Rikostorjunta- ja tutkintaosaaminen (18 op) sekä Yhteiskunnallisen turvallisuuden kehittämisosaaminen (32 op).

Poliisiopiskelijat saavat Kelan opintotukea, kuten muutkin korkeakouluopiskelijat. Polamkin kampukselta on mahdollista vuokrata asunto.

Poliisi (AMK) -tutkinnon kelpoisuusvaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakukriteerit poliisin peruskoulutukseen (vuodesta 2014 alkaen) ovat:

  • Vähintään ammatillinen perustutkinto, lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto tai muu vastaava koulutus
  • Poliisin tehtävien hoitamiseen sopiva terveydentila (mm. näkö ja kuulo) ja muu soveltuvuus poliisin virkaan (rehellisyys, luotettavuus - Supon turvallisuusselvitys)
  • Saanut vähintään B-luokan ajo-oikeuden (tämän takia hakijan on oltava täysi-ikäinen)
  • Suomen kansalainen

Rikkomukset vähentävät sopivuutta tai estävät pääsyn kokonaan.

Pääsykoe on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa on kuntokokeen lisäksi kirjallinen koe (tiviistelmä ja essee) ja psykologisia testejä. Toiseen vaiheeseen kutsutaan ensimmäisessä vaiheessa menestyneet hakijat. Näissä kokeissa on haastattelu, yksilö- ja ryhmätehtävä ja täydentäviä psykologisia testejä. Valituille tehdään lisäksi terveystarkastus, huumausainetestaus ja turvallisuusselvitys.

Polamkin verkkosivuilla on listattu muun muassa tarkat hakuohjeet ja valintakokeen materiaalit.

Poliisien päällystö- ja jatkokoulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisin alipäällystö- ja päällystökoulutus uudistuvat osana tutkintouudistusta. Uusi laki Poliisiammattikorkeakoulusta tuli voimaan vuoden 2014 alusta.

Uusi poliisi (YAMK) -tutkinto on 120 opintopistettä ja antaa kelpoisuuden päällystötehtäviin (komisario, ylikomisario). Esimiestaidon ja työnjohdon erikoistumisopinnot (45 op) antavat kelpoisuuden alipäällystövirkoihin, esim. ylikonstaapeliksi.

Poliisin jatkokoulutukseen voi päästä vain poliisikoulutuksen suorittanut henkilö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 25.04.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 28.6.2013.
  2. Laki poliisikoulutuksesta 4.2.2005/68 (Laki on kumottu 1.1.2014 alkaen) Finlex. Viitattu 2.1.2009.
  3. Laki Poliisiammattikorkeakoulusta (30.12.2013) 1164/2013 Finlex. Viitattu 13.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]