Hämeen ammattikorkeakoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämeen ammattikorkeakoulu
Hallintomuoto osakeyhtiö
Rehtori Pertti Puusaari
Toimipaikat Evo, Forssa, Hämeenlinna, Lepaa, Mustiala, Riihimäki ja Valkeakoski
Opiskelijamäärä 8800
Kotisivu www.hamk.fi
Hämeen ammattikorkeakoulun A-rakennus Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella Visamäessä.

Hämeen ammattikorkeakoulu (lyh. HAMK) on monialainen ammattikorkeakoulu, joka toimii Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa ja tarjoaa opintoja myös verkossa. HAMKissa on useita kymmeniä amk-tutkintokoulutuksia ja useita ylempiä amk-tutkintokoulutusta (YAMK) biotalouden, hyvinvoinnin, koulutuksen, liiketoiminnan, muotoilun ja teknologian aloilta sekä ammatillinen opettajakorkeakoulu. HAMK tarjoaa koulutusta myös englanniksi.

Ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtana toimii Pertti Puusaari. Opiskelijoita HAMKissa on yhteensä noin 9000 ja henkilöstöä noin 700.[1]

HAMK on toiminut vuoden 2015 alusta lähtien osakeyhtiönä. HAMK oy:n osakaskuntia ovat Hämeenlinna, Forssa, Riihimäki, Valkeakoski, Hattula ja Tammela. HAMKin yhteydessä toimivat myös tytäryhtiöissä toisen asteen koulutusta tarjoava Hämeen ammatti-instituutti.

HAMKilla on laaja kumppaniverkosto. Suomessa HAMKin strategisia kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Luonnonvarakeskus Luke, Laurea-ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak. HAMK kuuluu myös RUN -Eurooppa-yliopistoon seitsemän muun eurooppalaisen korkeakoulun kanssa sekä Beyond-liittoumaan, jonka muodostavat HAMK ja brasilialainen Feevale University.

Ammatillinen opettajankoulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HAMKin ammatillisessa opettajankoulutuksessa on kolme eri suuntausta:

  • Ammatillinen erityisopettajankoulutus
  • Ammatillinen opettajankoulutus
  • Ammatillinen opinto-ohjaajan koulutus

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetuksen lisäksi HAMK tarjoaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalveluita, painottuen kestävään biotalouteen, uutta luovaan osaamiseen, älykkäisiin palveluihin sekä tulevaisuuden teknologiaan.

Tutkimustoiminta edistää aluevaikuttavuutta ja työelämälähtöistä tutkimusta sekä tukee opetusta.[2]

Osallistuminen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI-toiminta) on olennainen osa opiskelua HAMKissa. Alueen elinkeinoelämä, erityisesti pk-yritykset ja julkinen sektori, tekevät yhdessä ammattikorkeakoulun kanssa tutkimusta tai kehittämistyötä, jonka osaksi oppiminen ammattikorkeakoulussa organisoidaan. Erilaisten hanke- ja tutkimuspalveluiden lisäksi HAMKin asiantuntijat hoitavat suoria toimeksiantoja yrityksille ja julkisille toimijoille. Kiinteä vuorovaikutus työelämän kanssa palvelee sekä opiskelijoiden kasvua ammatillisiin asiantuntijatehtäviin että elinkeinoelämän ja yhteisöjen kehittymistä.

Opiskelijakunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammattikorkeakoulun opiskelijatoiminnasta vastaavana opiskelijakuntana toimii Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HAMKO.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietoa Hamkista Hämeen ammattikorkeakoulu. Viitattu 22.2.2022.
  2. Tutkimus Hämeen ammattikorkeakoulu. Viitattu 17.2.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]