Porlammin Osuusmeijeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Porlammin osuusmeijeri on 20. tammikuuta 1920 perustettu itsenäinen osuusmeijeri, jonka päätuotteita ovat emmental, juustoraasteet, sulatejuustot sekä juustoanalogit. Meijeri valmistaa pitkän kypsytyksen vaativaa mustaleimaemmentalia. Nykyään Porlammin Osuusmeijeri on yksi Arla Oy:n seitsemästä yhteistyömeijeristä.

Meijeritoiminnan Porlammilla aloitti sveitsiläinen Gotfrid Gerner Porlammin kartanon meijerissä, joka perustettiin 1881, ja joka jatkoi toimintaansa 1946 saakka, jolloin se yhdistyi Porlammin Osuusmeijeriin. Porlammin ensimmäinen yhtiömeijeri perustettiin 1894, ja sen jälkeen Tyyskänmäen meijeri sekä kolmas yhtiömeijeri nykyisen Porlammin Osuusmeijerin paikalle.

Porlammin Osuusmeijerin perustamista suunniteltiin jo 1913, mutta koska se ei onnistunut, perustivat Kaarlo Vuorenalho, Ilmari Myyrä ja Kalle Vähämartti yhtiömeijerin. 1920 ei perustettu Porlammin Osuusmeijeri saanut etumaksuja taloudellisiin vaikeuksiinsa joidenkin muiden meijereiden tapaan, minkä vuoksi meijerille perustettiin oma vientiliike.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]