Emmental

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee juustoa. Emmental on myös alue Keski-Sveitsissä.
Sveitsiläistä emmentalia

Emmental (saks. Emmentaler) on puolikovaa, isoreikäistä, kypsytettyä juustoa. Se on saanut nimensä sveitsiläisen Emmejoen ja Emmentalin alueen mukaan.

Sveitsiläistä emmentalia kypsytetään vähintään neljä kuukautta. Voimakkaampaa juustoa on kypsytetty yleensä reilusti toista vuotta.[1] Suomessa valmistetun Valion Emmentalin kuoren leimojen tai valmispalojen muovipakkauksen väri kertoo juuston kypsytysiästä: sinileimaista on kypsytetty kolme, punaleimaista kuusi ja mustaleimaista yhdeksän kuukautta.

Emmentaljuustossa propionihappobakteerien aiheuttaman propionihappokäymisen ansiosta L-maitohaposta muodostuu propanaattia, asetaattia, hiilidioksidia ja vettä. Prosessissa kehittyvä hiilidioksidi muodostaa juustoon vaihtelevan kokoisia koloja.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emmentaljuustoa on tehty 1200-luvulta alkaen Emmentalin alueella. 1800-luvun alussa sen valmistus levisi alkuperäiseltä alueeltaan. [2]

Suomen ensimmäisen emmentalin valmisti Rudolf Klossner Sippolan kartanomeijerissä vuonna 1856.[3] Hän oli tullut Suomeen valmistamaan emmentalia kapteeni Alexander von Daehnin kutsumana, joka oli Sveitsin matkallaan ihastunut emmentaler-juustoon.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.