Luettelo Suomen ammattikorkeakouluista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Suomen ammattikorkeakouluista. Suomessa oli 1. tammikuuta 2017 25 ammattikorkeakoulua. Näistä muut paitsi Ahvenanmaan ammattikorkeakoulu (Ahvenanmaan maakuntahallinto)[1] ja Poliisiammattikorkeakoulu (sisäasiainministeriö[2]) kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan[1].

Nimi Lyhenne Toimipaikat Perustettu Opiskelijamäärä (2015)[3] Opiskelijamäärä, FTE (2014)[4] Kommentit
Ahvenanmaan ammattikorkeakoulu[1] [5] Maarianhamina[6] 1997 (väliaik.), 2003[7] 400[8] Kuuluu Ahvenanmaan maakuntahallinnon hallinnonalaan[1], opetus ruotsiksi
Ammattikorkeakoulu Arcada Arcada Helsinki[9] 1996 (va.), 1998[9] 2 435 1 915[10] Opetus ruotsiksi, muutamia englanninkielisiä koulutusohjelmia [9]
Ammattikorkeakoulu Novia Novia Vaasa, Tammisaari, Turku, Pietarsaari[11] 2008 4 154 3 010[10] Syntyi Svenska yrkeshögskolanin ja Sydvästin yhdistyttyä (katso entiset), opetus ruotsiksi, muutamia englanninkielisiä koulutusohjelmia [12]
Centria ammattikorkeakoulu Centria Kokkola, Ylivieska, Pietarsaari 1992 (va.), 1998 3 061 2 604[10] Opetusta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak Helsinki, Kauniainen, Turku, Oulu, Pieksämäki, Järvenpää, Pori[13] 1996 2 882 2 463[10]
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu HAAGA-HELIA Helsinki, Porvoo, Vierumäki (Heinola)[14][15] 2007 10 798 8 374[10] Syntyi Haagan ja Helian yhdistyttyä (katso entiset)
Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak Helsinki, Kuopio, Joensuu, Nurmijärvi, Kemi, Imatra, JoensuuTampere, Oulu, Jyväskylä, Kauniainen, Turku[16][17] 1998 (va.), 2000[18] 1 551 1 241[10]
Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK Hämeenlinna, Forssa, Riihimäki, Tammela, Hattula, Valkeakoski[19][20] 1991 7 392 5 769[10]
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK Jyväskylä, Saarijärvi 1994 8 046 5 876[10]
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk Mikkeli, Kouvola, Savonlinna, Kotka 2017 9 126 7 040 Syntynyt Kymenlaakson ammattikorkeakoulun (Kyamk) ja Mikkelin ammattikorkeakoulun (Mamk) fuusiosta 1.1.2017.
Kajaanin ammattikorkeakoulu KAMK Kajaani[21] 1992 (va.), 1996[21] 2 253 1 780[10]
Karelia-ammattikorkeakoulu Karelia Joensuu 1992 3 700 3 097[10]
Lahden ammattikorkeakoulu LAMK Lahti[22] 1991 (va.)[23] 4 964 4 089[10]
Lapin ammattikorkeakoulu Lapin AMK Kemi, Tornio, Rovaniemi 2014 5 858 4 713[24] Syntyi Kemi-Tornion ja Rovaniemen yhdistyessä
Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Espoo, Vantaa, Lohja, Porvoo, Kerava, Hyvinkää[25] 1991 7 803 6 217[10] tunnettiin ennen nimellä Espoon–Vantaan ammattikorkeakoulu, ja nykyisellä nimellään se on toiminut 1. elokuuta 2001 alkaen
Metropolia Ammattikorkeakoulu Metropolia Helsinki, Espoo, Vantaa[26] 2008[27] 16 454 13 040[10] Syntyi EVTEKin ja Stadian yhdistyttyä (katso entiset)[27]
Oulun ammattikorkeakoulu Oamk Oulu, Oulainen 1992 (va.), 1996 8 364 6 812[10]
Poliisiammattikorkeakoulu[2] Polamk[28] Tampere (ennen 1.1.2008, Espoo)[29] 1998[29] n. 1 000[29] Kuuluu sisäasiainministeriön hallinnonalaan[2]
Saimaan ammattikorkeakoulu Saimaan AMK Lappeenranta, Imatra[30] 3 138 2 517[10] Tunnettiin 1.1.2009 asti Etelä-Karjalan ammattikorkeakouluna[31]
Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK Pori, Huittinen, Kankaanpää, Rauma[32] 5 712 4 550[10]
Savonia-ammattikorkeakoulu Savonia Kuopio, Iisalmi, Varkaus[33] 1992 (va.), 1998[34] 6 612 5 258[10]
Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK Seinäjoki, Ilmajoki[35] 1992 (va.), 1995[36] 5 011 4 111[10]
Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK Tampere, Ikaalinen, Mänttä-Vilppula, Virrat[37] 1992 10 352 8 142 [10] Tampereen kaupungin ylläpitämä Tampereen ammattikorkeakoulu sulautui 1.1.2010 Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Oy:hyn, mutta koulun nimenä TAMK jäi ja PIRAMK poistui [38][38]
Turun ammattikorkeakoulu Turun AMK Turku, Salo[39] 1992 9 462 7 646[10]
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK Vaasa[40] 1996[40] 3 253 2 649[10] Opetusta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Opiskelijamäärä ammattikorkeakouluittain vuonna 2015. [41]

Taulukossa opiskelijamäärä sisältää AMK-tutkintoon johtavan nuorten koulutuksen, AMK-tutkintoon johtavan aikuiskoulutuksen, ylempää AMK-tutkintoa opiskelevat, erikoistumisopintoja tekevät, erikoistumiskoulutuksiin osallistuvat ja opettajankoulutuksen. Luku laskettu tilastopäivän 20.9. mukaan läsnä- tai poissaolevaksi ilmoittautuneet.[42]

FTE-luvussa opiskelijamääriä painotetaan seuraavasti: poissaolevilla opiskelijoilla FTE=0, edellisenä lukuvuonna alle 30 op suorittaneilla ja kaikilla YAMK-opiskelijoilla FTE=0,5 ja edellisenä vuonna vähintään 30 op suorittaneet sekä ensimmäisen vuoden opiskelijoilla FTE=1.0.[4]

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetuskielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ruotsinkielisiä ovat Högskolan på Åland, Yrkeshögskolan Arcada ja Yrkeshögskolan Novia.
  • Kaksikielisiä (opetuskielinä sekä suomi että ruotsi) ovat Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut, Centria ammattikorkeakoulu sekä Poliisiammattikorkeakoulu
  • Muut ammattikorkeakoulut ovat suomenkielisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Ammattikorkeakoulut Opetusministeriö. Viitattu 2.1.2009.
  2. a b c Laki poliisikoulutuksesta 4.2.2005/68 Finlex. Viitattu 2.1.2009.
  3. Ammattikorkeakoulutus: opiskelijat ja tutkinnot 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö, opetushallitus. Viitattu 15.5.2016.
  4. a b Ammattikorkeakoulutus: opiskelijat ja tutkinnot 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö, opetushallitus. Viitattu 15.5.2016.
  5. Förkortningar i kvalitetsledningssystemet (Ahvenanmaan ammattikorkeakoulun laadunhallintajärjestelmässä käytettävät lyhenteet) Högskolan på Åland.
  6. Main page Högskolan på Åland. Viitattu 2.1.2009.
  7. in English Åland University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  8. Högskolan på Åland
  9. a b c About Arcada Arcada. Viitattu 2.1.2009.
  10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u FTE opiskelijat ammattikorkeakouluittain Vipunen. 2014. Ministry of Education. Viitattu 15.5.2016.
  11. Om Yrkeshögskolan Novia Novia University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  12. General info Novia University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  13. http://www.diak.fi/mikadiak/Organisaatio/Sivut/default.aspxaltakunnallinen korkeakoulu Diak University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  14. Campuses HAAGA-HELIA. Viitattu 23.9.2015.
  15. Vierumäki sijaitsee Heinolassa.
  16. Ver­kos­toam­mat­ti­kor­kea­kou­lu Humak University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  17. Korpilahti yhdistyi Jyväskylään 1.1.2009
  18. Humakin alueyksiköt Humak University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  19. Locations and maps HAMK University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  20. Evo sijaitsee Lammilla, joka yhdistyi 1.1.2009 Hämeenlinnaan. Mustiala sijaitsee Tammelassa. Lepaa sijaitsee Hattulassa.
  21. a b General info Kajaani University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  22. LAMK in Lahti Lahti University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  23. Past 29.8.2008. Web Archive (Lahti University of Applied Sciences). Viitattu 23.9.2015.
  24. Tunnuslukuja Lapin University of Applied Sciences. Viitattu 23.1.2014.
  25. Tietoa Laureasta Laurea University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  26. Yhteystiedot Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  27. a b About us Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  28. Poliisiammattikorkeakoulu vihitään käyttöön 5.9.2008. Web Archive (Poliisi). Viitattu 23.9.2015.
  29. a b c Police College of Finland in Brief Police College of Finland. Viitattu 23.9.2015.
  30. Esittely Saimaa University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  31. Our name is changing: You find us now under the name Saimaa University of Applied Sciences 23.6.2010. Web Archive (Saimaa University of Applied Sciences). Viitattu 23.9.2015.
  32. Kampukset Satakunnan ammattikorkeakoulu. Viitattu 4.6.2017.
  33. Main page Savonia University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  34. Facts and figures 20.7.2011. Savonia University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  35. Kolme kampusta Seinäjoki University of Applied Sciences. Viitattu 6.4.2016.
  36. Historiaa Seinäjoki University of Applied Sciences. Viitattu 6.4.2016.
  37. TAMK TAMK University of Applied Sciences. Viitattu 13.1.2010.
  38. a b PIRAMK ja TAMK yhdistyvät 2010 4.6.2009. Web Archive (TAMK). Viitattu 23.9.2015.
  39. Toimipisteiden opiskelijasivut Turku University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  40. a b Tervetuloa Vaasan ammattikorkeakouluun Vaasa University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  41. Ammattikorkeakoulutus: Opiskelijat ja tutkinnot Opetus- ja kulttuuriministeriö, opetushallitus. Viitattu 15.5.2016.
  42. Ammattikorkeakoulutus: opiskelijat ja tutkinnot 2015 2015. Opetus- ja kulttuuriministeriö, opetushallitus. Viitattu 15.5.2016.