Luettelo Suomen ammattikorkeakouluista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen ammattikorkeakouluista. Suomessa on 25 ammattikorkeakoulua. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimii 22 osakeyhtiömuotoista ammattikorkeakoulua. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimivien ammattikorkeakoulujen lisäksi Ahvenanmaalla toimii Ahvenanmaan ammattikorkeakoulu eli Högskolan på Åland ja sisäministeriön alaisuudessa Poliisiammattikorkeakoulu.

Nimi Lyhenne Perustettu Opiskelijamäärä (2020)[1] Opiskelijamäärä, FTE (2020)[2] Toimipaikat Kommentit
Ahvenanmaan ammattikorkeakoulu[3] [4] 1997 (väliaik.), 2003[5] Maarianhamina[6] Kuuluu Ahvenanmaan maakuntahallinnon hallinnonalaan[3], opetus ruotsiksi
Ammattikorkeakoulu Arcada Arcada 1996 (va.), 1998[7] 2 811 2 319 Helsinki[7] Opetus ruotsiksi, muutamia englanninkielisiä koulutusohjelmia [7]
Ammattikorkeakoulu Novia Novia 2008 4 221 3 372 Vaasa, Tammisaari, Turku, Pietarsaari[8][9] Syntyi Svenska yrkeshögskolanin ja Sydvästin yhdistyttyä (katso entiset), opetus ruotsiksi, muutamia englanninkielisiä koulutusohjelmia [10]
Centria ammattikorkeakoulu Centria 1992 (va.), 1998 3 411 2 844 Kokkola, Ylivieska, Pietarsaari Opetusta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak 1996 3 174 2 823 Helsinki, Oulu, Pieksämäki, Pori, Turku[11]
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haaga-Helia 2007 10 674 8 910 Helsinki, Porvoo, Vierumäki[12][13] Syntyi Haagan ja Helian yhdistyttyä (katso entiset)
Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak 1998 (va.), 2000[14] 1 761 1 479 Helsinki, Kuopio, Joensuu, Nurmijärvi, Kemi, Imatra, Joensuu, Tampere, Oulu, Korpilahti, Kauniainen, Turku[15][16]
Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK 1991 8 838 7 485 Evo, Forssa, Riihimäki, Mustiala, Lepaa, Valkeakoski[17][18]
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK 1994 8 454 6 639 Jyväskylä, Saarijärvi
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK 2017 10 077 8 193 Mikkeli, Kouvola, Savonlinna, Kotka Syntynyt Kymenlaakson ammattikorkeakoulun (Kyamk) ja Mikkelin ammattikorkeakoulun (Mamk) fuusiosta 1.1.2017.
Kajaanin ammattikorkeakoulu KAMK 1992 (va.), 1996[19] 2 907 2 349 Kajaani[19]
Karelia-ammattikorkeakoulu Karelia 1992 4 014 3 426 Joensuu
LAB-ammattikorkeakoulu LAB 2020 8 889 7 401 Lahti, Lappeenranta[20] Syntynyt Lahden ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhdistyessä 1.1.2020
Lapin ammattikorkeakoulu Lapin AMK 2014 5 955 5 007 Kemi, Tornio, Rovaniemi Syntyi Kemi-Tornion ja Rovaniemen yhdistyessä
Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea 1991 7 881 6 522 Espoo, Vantaa, Lohja, Porvoo, Kerava, Hyvinkää[21] tunnettiin ennen nimellä Espoon–Vantaan ammattikorkeakoulu, ja nykyisellä nimellään se on toiminut 1. elokuuta 2001 alkaen
Metropolia Ammattikorkeakoulu Metropolia 2008[22] 16 710 13 995 Helsinki, Espoo, Vantaa[23] Syntyi EVTEKin ja Stadian yhdistyttyä (katso entiset)[22]
Oulun ammattikorkeakoulu Oamk 1992 (va.), 1996 8 982 7 425 Oulu, Oulainen
Poliisiammattikorkeakoulu[24] Polamk[25] 1998[26] Tampere (ennen 1.1.2008, Espoo)[26] Kuuluu sisäasiainministeriön hallinnonalaan[24]
Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK 1997 6 294 5 172 Pori, Huittinen, Kankaanpää, Rauma[27]
Savonia-ammattikorkeakoulu Savonia 1992 (va.), 1998[28] 7 419 6 141 Kuopio, Iisalmi, Varkaus[29]
Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK 1992 (va.), 1995[30] 4 827 4 044 Seinäjoki, Ilmajoki[31]
Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK 1992 10 719 9 144 Tampere, Ikaalinen, Mänttä, Virrat[32][33] Tampereen kaupungin ylläpitämä Tampereen ammattikorkeakoulu sulautui 1.1.2010 Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Oy:hyn, mutta koulun nimenä TAMK jäi ja PIRAMK poistui [34][34]
Turun ammattikorkeakoulu Turun AMK 1992 10 461 8 577 Turku, Salo[35]
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK 1996[36] 3 255 2 754 Vaasa[36] Opetusta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Opiskelijamäärä ammattikorkeakouluittain vuonna 2015. [37]

Taulukossa opiskelijamäärä sisältää AMK-tutkintoon johtavan nuorten koulutuksen, AMK-tutkintoon johtavan aikuiskoulutuksen, ylempää AMK-tutkintoa opiskelevat, erikoistumisopintoja tekevät, erikoistumiskoulutuksiin osallistuvat ja opettajankoulutuksen.

FTE-luvussa opiskelijamääriä painotetaan seuraavasti: poissaolevilla opiskelijoilla FTE=0, edellisenä lukuvuonna alle 30 op suorittaneilla ja kaikilla YAMK-opiskelijoilla FTE=0,5 ja edellisenä vuonna vähintään 30 op suorittaneet sekä ensimmäisen vuoden opiskelijoilla FTE=1.0.[2]

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetuskielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ruotsinkielisiä ovat Högskolan på Åland, Yrkeshögskolan Arcada ja Yrkeshögskolan Novia.
  • Kaksikielisiä (opetuskielinä sekä suomi että ruotsi) ovat Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut, Centria ammattikorkeakoulu sekä Poliisiammattikorkeakoulu
  • Muut ammattikorkeakoulut ovat suomenkielisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ammattikorkeakoulutus: opiskelijat ja tutkinnot 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö, opetushallitus. Viitattu 15.5.2016.
  2. a b Ammattikorkeakoulutus: opiskelijat ja tutkinnot 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö, opetushallitus. Viitattu 15.5.2016.
  3. a b Ammattikorkeakoulut Suomessa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viitattu 29.10.2018.
  4. Förkortningar i kvalitetsledningssystemet (Ahvenanmaan ammattikorkeakoulun laadunhallintajärjestelmässä käytettävät lyhenteet) Högskolan på Åland.
  5. in English Åland University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  6. Main page Högskolan på Åland. Viitattu 2.1.2009.
  7. a b c About Arcada Arcada. Viitattu 2.1.2009.
  8. Om Yrkeshögskolan Novia Novia University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  9. Tammisaari sijaitsee Raaseporissa.
  10. General info Novia University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  11. Organisaatio Diak University of Applied Sciences. Viitattu 26.9.2018.
  12. Campuses HAAGA-HELIA. Viitattu 23.9.2015.
  13. Vierumäki sijaitsee Heinolassa.
  14. Humakin alueyksiköt Humak University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  15. Ver­kos­toam­mat­ti­kor­kea­kou­lu Humak University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  16. Korpilahti yhdistyi Jyväskylään 1.1.2009.
  17. Locations and maps HAMK University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  18. Evo sijaitsee Lammilla, joka yhdistyi 1.1.2009 Hämeenlinnaan. Mustiala sijaitsee Tammelassa. Lepaa sijaitsee Hattulassa.
  19. a b General info Kajaani University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  20. LAB-ammattikorkeakoulu | LAB.fi www.lab.fi. Viitattu 30.3.2021.
  21. Tietoa Laureasta Laurea University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  22. a b About us Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  23. Yhteystiedot Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  24. a b Laki poliisikoulutuksesta 4.2.2005/68 Finlex. Viitattu 2.1.2009.
  25. Poliisiammattikorkeakoulu vihitään käyttöön 5.9.2008. Web Archive (Poliisi). Viitattu 23.9.2015.
  26. a b Police College of Finland in Brief Police College of Finland. Viitattu 23.9.2015.
  27. Kampukset Satakunnan ammattikorkeakoulu. Viitattu 4.6.2017.
  28. Facts and figures 20.7.2011. Savonia University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  29. Main page Savonia University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  30. Historiaa Seinäjoki University of Applied Sciences. Viitattu 6.4.2016.
  31. Kolme kampusta Seinäjoki University of Applied Sciences. Viitattu 6.4.2016.
  32. TAMK TAMK University of Applied Sciences. Viitattu 13.1.2010.
  33. Mänttä sijaitsee Mänttä-Vilppulassa.
  34. a b PIRAMK ja TAMK yhdistyvät 2010 4.6.2009. Web Archive (TAMK). Viitattu 23.9.2015.
  35. Toimipisteiden opiskelijasivut Turku University of Applied Sciences. Viitattu 2.1.2009.
  36. a b Tervetuloa Vaasan ammattikorkeakouluun Vaasa University of Applied Sciences. Viitattu 23.9.2015.
  37. Ammattikorkeakoulutus: Opiskelijat ja tutkinnot Opetus- ja kulttuuriministeriö, opetushallitus. Viitattu 15.5.2016.