Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Seamk logo.svg
Perustettu 1995
Hallintomuoto Osakeyhtiö
Rehtori Tapio Varmola
Toimipaikat Seinäjoki, Ilmajoki
Toimitilat Pääkampus Frami
Koskenalan kampus
Ilmajoen kampus
Opiskelijamäärä n. 5 000 (2015)
Kotisivu http://www.seamk.fi/
SeAMK:n vanha logo

Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) (engl. Seinäjoki University of Applied Sciences) on Seinäjoella sijaitseva ammattikorkeakoulu. Se toimii myös Ilmajoella. Vuonna 2015 SeAMKissa opiskelee noin 5 000 opiskelijaa.[1]

SeAMKin toiminta keskittyy kolmelle kampukselle. Pääkampus sijaitsee teknologia- ja innovaatiokeskus Framissa, Joupin ja Marttilan kaupunginosissa. Koskenalan kampus sijaitsee Koskenalantiellä Huhtalassa ja Ilmajoen kampus sijaitsee koulutilalla kunnassa. Seinäjoen ammattikorkeakoulua hallinnoi Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu tarjoaa koulutusta tutkimus- ja kehittämispalveluja kuudella koulutusalalla. Alat ovat kulttuuriala, liiketalouden ala, luonnonvara-ala, ravitsemisala, sosiaali- ja terveysala sekä tekniikan ala.[2] Mahdollisuutena on opiskella AMK-tutkinto päiväopintoina (nuorten koulutus) tai työn ohessa (aikuiskoulutus). Tarjolla on lisäksi ylempien AMK-tutkintojen koulutusta, erikoistumisopintoja, täydennyskoulutusta sekä avoimen AMK:n opintoja. SeAMK:ssa on luonnonvara-alalla järjestetty myös oppisopimustyyppistä täydennyskoulutusta.

SeAMKissa toteutetaan soveltavaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI), jolla on tiivis yhteys opetukseen ja opinnäytetöihin. TKI-toiminnalla edistetään ja tuetaan alueen yritysten ja organisaatioiden kehitystoimintaa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tiloja Framin A-rakennuksessa.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkintoon johtava koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SeAMKissa on yli 25 koulutusta, joista osa on englanninkielisiä. Valikoimassa on ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia, joissa voi suorittaa tutkinnon joko päätoimisesti opiskellen tai aikuiskoulutuksena joustavasti työn ohessa. Aikuiskoulutukset mahdollistavat myös opistotason tutkinnon täydentämisen AMK-tutkinnoksi.

SeAMK tarjoaa myös ylempään AMK-tutkintoon johtavaa koulutusta, joka on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille ja työelämässä jo kokemusta saaneille henkilöille.

SeAMK tarjoaa tutkintoon johtavaa koulutusta seuraavilla aloilla ja tutkintonimikkeillä:

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seinäjoen ammattikorkeakoulu aloitti toimintansa kokeiluna vuonna 1992. Se muodostettiin yhdistämällä viisi oppilaitosta: Seinäjoella toimineet kauppaoppilaitos, teknillinen oppilaitos, sosiaalialan ja terveydenhuollon oppilaitokset sekä Ilmajoella toiminut maatalousoppilaitos. Vuonna 1995 Seinäjoen ammattikorkeakoulu oli yksi yhdeksästä vakinaistamisluvan saaneista ammattikorkeakouluista 39 hakijan joukossa. Vuonna 1997 oppilaitokseen liitettiin Tuomarniemen metsäoppilaitos Ähtärissä, vuonna 1999 Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Kauhajoen koti- ja laitostalouden oppilaitos sekä Kauhavalla toiminut Suomen Yrittäjäopisto. Jurvassa aloitettiin muotoilualan amk-koulutus ja kulttuurialan koulutukseksi siirrettiin tekniikan alalta myös rakennuskonservointi, joka lakkautettiin 2013, samalla kun Jurvan, Ähtärin ja Kauhajoen toiminta siirrettiin Seinäjoelle.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Opiskelijamäärät | SeAMK www.seamk.fi. Viitattu 17.8.2016.
  2. Koulutusalat SeAMK. Viitattu 10.8.2014.
  3. Kivistö, Kalevi; Kangas, Anita; Ruokonen, Arto: Seinäjoen ammattikorkeakoulun kulttuurialan koulutusyksikön ulkoinen arviointi 2009, 2009, sivu 5.
  4. Soininen, Mika: SeAMKin yhtiöittäminen osana Seinäjoenkoulutuskuntayhtymän muutosta, Ilkka-lehden SeAMK Nyt -blogi 10.9.2012, viitattu 2.2.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.