Kalajärven tekojärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalajärven tekojärvi
Valtiot Suomi
Paikkakunta Seinäjoki
Koordinaatit 62°33′29″N, 23°07′59″E
Järvinumero 42.073.2.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 105,5 m [1]
Pinta-ala 11,3 km²
Suurin syvyys 9 m
Kalajärven tekojärvi

Kalajärven tekojärvi on Kyrönjoen tulvasuojelun vuoksi Seinäjoen Peräseinäjoelle rakennettu tekoallas. Järvi kuuluu Seinäjoen valuma-alueeseen ja Kyrönjoen vesistöalueeseen. Osan Kalajärven tekojärvestä muodostaa alkuperäinen Kalajärven luonnonjärvi. Alkuperäisen Kalajärven syvyys voi olla muutamia metrejä, kun taas tekoaltaan laajalla kohdalla on järvi matala. Kalajärven tekojärven vesipinta-ala on 1 130 hehtaaria. Kalajärven vesitilavuus on 42 000 000 m³ sekä suurin syvyys yhdeksän metriä. Järven vedenpinnan vaihtelu on 6,5 metriä. Kalajärven valuma-alueen pinta-ala on 51 200 hehtaaria.

Kalajärven tekojärvelle on tehty siika- ja kuhaistutuksia. Järvestä saa myös haukia, ahvenia ja kirjolohia. Aluetta varten on muodostettu Kalajärven kalastuskunta.[2]

Kalajärven virkistysalueella toimii leirintäalue. Kalajärven aluetta ja sen toimintaa ovat synnyttäneet ja kehittäneet vuosien kuluessa SFC Seinäjoen seutu ry, yksityiset toimijat sekä Peräseinäjoen kunta. Kalajärvi on voittanut useita käyttäjien myöntämiä valtakunnallisia tunnustuksia, mm. Vuoden Caravan-alue -palkinnon kolmasti sekä Caravan-lehden ”Suomen suosituin leirintäalue” -tittelin.

Kalajärvi on neljän tähden leirintäalue ja alueen palveluita ovat mm. 340-paikkainen caravanalue, Ravintola Kalajärvi A-oikeuksin, leirintäaluepalvelut, mökkivuokraus, Siirtolaisuusmuseon Maailman raitti, Aisamäen kesäteatteri, 18-reikäinen puistogolfrata, tanssi- ja viihdetoiminta, 100 metrin vesiliukumäki, venevuokraus, tenniskenttävuokraus ja ohjelmapalvelut.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kyrönjoen tulvat historiaan Pohjanmaan liitto. Viitattu 24.1.2009.
  • Kyrönjoen tulvasota, Anssi Orrenmaa, 2004, AY338, Alueelliset ympäristöjulkaisut

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tee karttalinkki Kansalaisen Karttapaikka. Viitattu 24.1.2009.
  2. Kyrönjoen kalastusalue: Kalastusluvat Kalatalouden Keskusliitto. Viitattu 24.1.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.