Suojeluskunta- ja lottamuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suojeluskunta- ja lottamuseo
Suojeluskuntatunnus
Suojeluskuntatunnus
Tyyppi sotahistoriallinen erikoismuseo
Sijainti Kauppakatu 17
60100 Seinäjoki
Kotisivut Suojeluskunta- ja lottamuseo
Koordinaatit 62°47′20″N, 22°50′13″E
Kartta
Suojeluskunta- ja lottamuseo

Suojeluskunta- ja lottamuseo on Seinäjoen keskustassa sijaitseva Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoon kuuluva sotahistoriallinen erikoismuseo.[2] Museon toimintaa tukee Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon Tuki ry.

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa ja vuosina 1924–1926 rakennetussa Seinäjoen suojeluskuntatalossa, jossa toimi vuoteen 1944 saakka Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin esikunnan sekä Lotta Svärd -järjestön toimitilat. Sotien jälkeen talo oli pitkään Nuorisoseuraliiton käytössä sekä esimerkiksi Seinäjoen kaupungin matkailutoimen ja kesäyliopiston tiloina. Viime vuosina iäkästä rakennusta on remontoitu ja museo olikin suljettuna kevään 2015.[2] Museoon kuuluu päärakennuksen lisäksi kaksi muutakin samassa pihapiirissä olevaa rakennusta.

Suojeluskunta- ja lottamuseo toimii Seinäjoen suojeluskuntatalossa.

Kolmikerroksisessa päärakennuksessa sijaitsevat museokaupan ja kokoustilojen lisäksi osa näyttelytiloista, joissa kerrotaan suojeluskunta- ja lottajärjestöjen sekä jääkäriliikkeen historiasta runsaan alkuperäisaineiston ja -esineistön avulla. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat piiripäällikkö, jääkärieversti Matti Laurilan työ- ja olohuoneet. Piharakennuksissa on museon toimiston lisäksi lisää näyttelytiloja, joissa on suojeluskuntien harjoitus- ja urheilutoimintaa esittelevä sekä Mannerheimin vuonna 1918 Seinäjoella sijainnutta päämajaa esittelevä näyttely.

Museokaupassa myydään erityisesti Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöihin liittyviä tuotteita, kirjallisuutta ja muita matkamuistoja. Museon sisäpihalla on vuonna 1988 pystytetty professori Pentti Papinahon veistämä Suojeluskuntalainen-patsas sekä Suojeluskuntapoika- ja lottareliefi.

Muonituslottia työssään

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.