Suojeluskunta- ja lottamuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suojeluskunta- ja lottamuseo
Suojeluskuntatunnus
Suojeluskuntatunnus
Osoite Kauppakatu 17, 60100 SeinäjokiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Seinäjoki, SuomiView and modify data on Wikidata
Sijainti Kauppakatu 17, 60100 Seinäjoki
Tyyppi sotahistoriallinen erikoismuseo
Kotisivut Suojeluskunta- ja lottamuseo
Koordinaatit 62°47′20″N, 22°50′13″E
Suojeluskunta- ja lottamuseo

Suojeluskunta- ja lottamuseo on Seinäjoen keskustassa sijaitseva Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoon kuuluva sotahistoriallinen erikoismuseo.[1] Museon toimintaa tukee Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon Tuki ry.

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa ja vuosina 1924–1926 rakennetussa Seinäjoen suojeluskuntatalossa, jossa toimi vuoteen 1944 saakka Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin esikunnan sekä Lotta Svärd -järjestön toimitilat. Sotien jälkeen talo oli pitkään Nuorisoseuraliiton käytössä sekä esimerkiksi Seinäjoen kaupungin matkailutoimen ja kesäyliopiston tiloina. Viime vuosina iäkästä rakennusta on remontoitu ja museo olikin suljettuna kevään 2015.[1] Museoon kuuluu päärakennuksen lisäksi kaksi muutakin samassa pihapiirissä olevaa rakennusta.

Suojeluskunta- ja lottamuseo toimii Seinäjoen suojeluskuntatalossa.

Kolmikerroksisessa päärakennuksessa sijaitsevat museokaupan ja kokoustilojen lisäksi osa näyttelytiloista, joissa kerrotaan suojeluskunta- ja lottajärjestöjen sekä jääkäriliikkeen historiasta runsaan alkuperäisaineiston ja -esineistön avulla. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat piiripäällikkö, jääkärieversti Matti Laurilan työ- ja olohuoneet. Piharakennuksissa on museon toimiston lisäksi lisää näyttelytiloja, joissa on suojeluskuntien harjoitus- ja urheilutoimintaa esittelevä sekä Mannerheimin vuonna 1918 Seinäjoella sijainnutta päämajaa esittelevä näyttely.

Museokaupassa myydään erityisesti Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöihin liittyviä tuotteita, kirjallisuutta ja muita matkamuistoja. Museon sisäpihalla on vuonna 1988 pystytetty professori Pentti Papinahon veistämä Suojeluskuntalainen-patsas sekä Suojeluskuntapoika- ja lottareliefi.

Muonituslottia työssään

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Leiwo, Hanne: Suojeluskuntamuseon remontissa suojellaan kaikkea alkuperäistä Ylen uutiset. 13.1.2015. Viitattu 13.1.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.