RUK-museo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
RUK-museo
RUK-museo
RUK-museo
Tyyppi Sotatieteellinen erikoismuseo
Sijainti Hamina
Ylläpitäjä Reserviupseerikoulun oppilaskunnan kannatusyhdistys
Koordinaatit 60°34′2.5″N, 27°12′22.1″E
Kartta
RUK-museo
AS-351 museon näyttelyssä.

Reserviupseerikoulun museo eli RUK-museo sijaitsee Reserviupseerikoulun välittömässä läheisyydessä Haminassa. Museolla käy vuosittain 6 000 vierasta.

Museon pääperiaatteena on kerätä ja tallentaa Reserviupseerikoulun ja sen oppilaskunnan vaiheisiin liittyvää aineistoa ja esineistöä. Museon kokoelmia voivat vierailijoiden ohella käyttää hyväkseen tutkijat. RUK-museota ylläpitää Reserviupseerikoulun oppilaskunnan kannatusyhdistys.

Museo on auki tiistaista sunnuntaihin kesäkuun alusta elokuun loppuun.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajatus Reserviupseerikoulun ja sen oppilaskunnan perinteitä vaalivan museon[1] perustamisesta syntyi oppilaskunnassa 1960-luvulla. Vuonna 1973 oppilaskunta esitti, että Oppilaskunnan kannatusyhdistys ottaisi museohankkeen vastuulleen, ja lopulta 19. lokakuuta 1975[1] museo perustettiin Reserviupseerikoulun johdon ja kannatusyhdistyksen yhteistyönä. Museo toimi aluksi Haminan Mannerheimintien varrella vanhassa päävartiossa. Tilat kävivät kuitenkin ajan mittaan ahtaiksi, ja vuonna 1996 museo siirrettiin Kadettikoulunkadulle sotilaskodin entisiin tiloihin[2].

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museo esittelee reserviupseerikoulutusta, oppilaskuntaa ja reservin johtajien perinteitä aina vuodesta 1920 alkaen. Perusnäyttely kertoo ennen muuta upseerioppilaista palveluksessa ja vapaa-ajallakin vuosikymmenten varrella. Kesän 2008 erikoisnäyttelyssä esiteltiin reservin johtajuutta. Vuonna 2000 avatussa Pahkajärvi-hallissa on esillä koulutuskäytössä ollutta raskasta kalustoa[1].

Museon kokoelmiin kuuluu myös rynnäkkötykki Aili, joka on sijoitettu katokseen Reserviupseerikoulun pääportin eteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d RUK-museo Kymenlaakson museo. Arkistoitu 13.6.2017. Viitattu 19.1.2018.
  2. Reserviupseerikoulun museo uudistui. Helsingin Sanomat, 21.5.1996, s. 14. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]