Suomen Ilmavoimamuseo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Ilmavoimamuseo
Suomen Ilmavoimamuseo
Suomen Ilmavoimamuseo
Tyyppi ilmailumuseo
Perustettu 1979
Sijainti Tikkakoski, Jyväskylä
Koordinaatit 62°23′14″N, 025°40′55″E
Vierailijoita vuodessa 25 000
Ylläpitäjä Keski-Suomen Ilmailumuseosäätiö
Johtaja Kai Mecklin
Kotisivut ilmavoimamuseo.fi

Suomen Ilmavoimamuseo (ent. Keski-Suomen ilmailumuseo) on Jyväskylän lentoaseman lähistöllä Tikkakoskella Jyväskylässä sijaitseva ilmailuaiheinen museo. Valtaosa museon kokoelmissa olevista koneista on Suomen ilmavoimien käyttämiä sotilaslentokoneita. Museo on itsenäisen Keski-Suomen Ilmailumuseosäätiön ylläpitämä.

Museon toiminta alkoi 1. kesäkuuta 1979 Luonetjärven lentokentän lentokonehalli 1:ssä. Nykyään museo sijaitsee Tikkakosken keskustassa entisessä teollisuushallissa. Vuosittaisia kävijöitä on noin 25 000.

Museossa työskentelee yhdeksän henkilöä, joista osalla on museolentokoneiden entistämiseen erikoiskoulutus. Lyhenteellä K-SIM tunnettu museo on vakinaiselta henkilökunnaltaan ja julkaisutoiminnaltaan Suomen vahvin ilmailumuseo.lähde?

Lentokoneiden lisäksi museon kokoelmiin kuuluu asusteita ja siviili- ja sotilasilmailun viestivälineitä sekä pihassa oleva museotutka. Viestialan kalusto on eriytetty kesäkuussa 2011 uudelleen avattuun osastoon, ns. Ilmavoimien Viestimuseoon.

Museon johtaja on nykyisin Kai Mecklin, ja museon kumppaneihin kuuluvat muun muassa ilmavoimat, maanpuolustusjärjestöjä, Tikkakosken ilmailulukio sekä DC-yhdistys. Museon pitkäaikaisia johtajia on kapteeni evp, reservin everstiluutnantti FT Hannu Valtonen (s. 1943).

Ennen vuotta 2016 museon nimi oli Keski-Suomen ilmailumuseo.[1]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon kokoelmissa on muun muassa:lähde?

Kokoelmissa on lainassa Yhdysvaltain laivaston ilmailumuseon omistama, suomalainen Brewster-hävittäjä vuoteen 2020 asti.

Kokoelmiin tulee vuonna 2013 Valmet TP-90 Redigo (tunnus RG-4).[2] Kahdeksasta olemassa olevasta Redigosta jokin muukin voi päätyä suomalaiseen ilmailumuseoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Heinonen, Tapio Kakko: Keski-Suomen ilmailumuseo, Tikkakoski. Keski-Suomen ilmailumuseo, Tikkakoski, 1989. ISBN 952-90-0925-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Museon nimi muuttuu 1.1.2016 Jyväskylä: Suomen Ilmavoimamuseo. Viitattu 5.1.2016.
  2. Takkunen, Juho: Kaksi Piper Chieftainia kaupan. Ruotuväki, 2011, nro 1, s. 5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Suomen Ilmavoimamuseo.