Seinäjoen kaupungintalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seinäjoen kaupungintalo
Osoite Kirkkokatu 6
Sijainti Seinäjoki
Koordinaatit 60°10′05″N, 024°57′10″E
Valmistumisvuosi 1962
Suunnittelija Alvar Aalto
Omistaja Seinäjoen kaupunki
Käyttäjä Seinäjoen kaupunginvaltuusto

Aaltokeskus

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Seinäjoen kaupungintalo on Seinäjoen kaupunkikeskustan suunnittelukilpailun (1958–1959) perusteella Alvar Aallon suunnittelema rakennus. Hän sai samassa yhteydessä tehtäväkseen suunnitella kaupungintalon lisäksi Seinäjoen kaupunginkirjaston, teatterin ja valtion virastotalon, jotka hän oli hahmotellut kilpailuehdotukseensa.

Vuonna 1962 valmistuneen kaupungintalon julkisivua hallitsee pilarihalli, jossa on rakennuksen pääsisäänkäynti. Kiiltävän tummansiniset, erilaisina eri vuoden- ja vuorokauden aikoina välkehtivät keraamiset sauvat antavat Seinäjoen kaupungintalolle mieleenpainuvan profiilin. Aalto kehitti keraamisen sauvatiilen Kansaneläkelaitoksen pääkonttorin (1953–1956) suunnittelun yhteydessä. Seinäjoen kaupungintalossa sitä käytettiin ensimmäisiä kertoja julkisivumateriaalina.

Seinäjoen kaupunginvaltuuston tornimaisen korkeassa istuntosalissa valtuutettujen paikat on sijoitettu säteittäin. Keskipisteenä on valtuuston puheenjohtajan paikka koveraksi muotoillussa koillisnurkassa. Tornimainen muoto tuo rakennukselle monumentaalisuutta myös kaupungintalon julkisivusta tarkastellen. Istuntosalia käytetään myös luento- ja konserttisalina hyvän akustiikkansa takia. Kaupungintalon alkujaan asuintiloiksi tarkoitettu länsisiipi, kuten kaupunginjohtajan asunto, on muutettu työtiloiksi 1970–1980-luvuilla. Yhtenä säilytettävänä osana on myös kaupunginhallituksen kokoushuone (joka ei nykyään ole virallinen kokoushuone hallituksella) sekä valtuustosalin aula. Nykyinen kaupunginhallitus kokoustaa Alvar Aallon suunnittelemassa entisessä valtion virastotalossa.