Lounais-Suomen Maalaistentalo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lounais-Suomen Maalaistentalo
Southwestern Finland Agricultural Cooperative Building.jpg
Sijainti Turku, Suomi
Koordinaatit 60°27′N 22°16′E / 60.45°N 22.26°E / 60.45; 22.26
Rakennustyyppi Rakennus
Suunnittelija Alvar Aalto
Lounais-Suomen Maalaistentalo

Lounais-Suomen Maalaistentalo on Alvar Aallon suunnittelema vuonna 1927-1928 rakennettu rakennus Turussa, Humaliston- ja Puutarhakadun kulmassa. Se edustaa tyylillisesti siirtymäkautta klassismista funktionalismiin. Rakennuksessa on viisi kerrosta ja ullakko. Sen kerrospinta-ala on 12 050 .

Rakennus on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas ja se on seutukaavan ja keskustan rakennussuojelun vaihekaavaehdotuksen mukaisesti suojeltu kohde. Yhdessä Turun Sanomien toimitalon ja Standardivuokratalon eli Tapani-talon kanssa se kuuluu myös Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.[1]

Alvar Aalto voitti rakennuksen suunnittelukilpailun työnimimerkillä Acer, jossa oli paljon neoklassisia piirteitä. Rakennuksen valmistuttua siellä toimi muun muassa Hotelli Maakunta, lääkäri, apteekki, pankki, yrityksiä, autosuoja, Marttojen koulu, Ravintola Itämeri ja 496-paikkainen teatteri. Aalto perheineen asui talossa viisi vuotta.

1940-luvulla vaihdettiin rakennuksen metallikehyksiset ikkunat puisisksi. Arkkitehtina toimi Erik Bryggman, joka suunnitteli samaan aikaan myös Hotelli Maakunnan sisustuksia.

Turun Kaupunginteatteri toimi tiloissa vuodesta 1946 vuoteen 1954 saakka, kunnes teatterin näyttämö paloi ja tilat kävivät muutenkin ahtaiksi. Myöhemmin tiloissa toimi Elokuvateatteri Ritz. Myös Turun ylioppilasteatterin näyttämö sijaitsi rakennuksen kellarikerroksessa vuodesta 1967 vuoteen 1979, jolloin tila muutettiin pysäköintihalliksi.

Koska rakennus on toiminut monissa eri tarkoituksissa, sen alkuperäinen sisustus on monin paikoin tuhoutunut. Turun maakuntamuseon tekemissä kartoituksissa talon historiallisesti arvokkaita piirteitä ovat ulkoasu, porrashuoneet ja entinen teatteriaula. Alvar Aalto -säätiö on tehnyt rakennuksesta laajan rakennushistoriallisen selvityksen vuonna 2003.

Rakennuksen täydellinen peruskorjaus valmistui vuonna 2005 ja nyt siitä on noin kolmannes asuntoja. Asuntoja on 45 kappaletta ja loput tilat ovat toimisto- ja liiketilaa, sekä Omena-hotellia. Teatterihuoneiston paikalla sijaitsee kokous- ja juhlatila Alvarium. Nykyään katettu sisäpiha on kerrosta ylempänä ja toisessa kerroksessa on kaksi palvelukotia, joista toinen on tyhjillään ja toisessa sijaitsee kehitysvammaisten palvelukoti Puolala. Peruskorjauksen yhteydessä kajottiin myös rakennuksen suojeltuun julkisivuun; muun muassa idän puoleiseen seinään avattiin uusia ikkuna-aukkoja usean kerroksen kohdalle.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turun Sanomien toimitalo, Maalaistentalo ja Standardivuokratalo Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.