Alakylä (Seinäjoki)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alakylä
Alakylä sijaitsee Seinäjoen keskustasta (1) länteen.
Alakylä sijaitsee Seinäjoen keskustasta (1) länteen.
Kaupunki Seinäjoki
Suuralue Läntinen suuralue
Kaupunginosa nro 13
Väkiluku 3 271[1] (2012)
Postinumerot 60100
Maitosuomen Seinäjoen tehdas.

Alakylä on kaupunginosa Seinäjoella, keskustan ja Joupin länsipuolella. Se sijaitsee Kaskisista Seinäjoelle johtavan kantatie 67:n eteläpuolella. Alakylän läpi kulkee Suupohjantie. Peruskoulun alakouluna on noin 350 oppilaan Alakylän koulu.[2] Kaupunginosassa toimii lähes 400 henkeä työllistävä, Valion omistajaosuuskuntiin kuuluvan Maitosuomen Seinäjoen tehdas, jossa vuodessa käsiteltävästä lähes 400 miljoonasta litrasta maitoa tuotetaan muun muassa voita, levitteitä, rahkaa ja raejuustoa.[3]

Vuonna 2012 Alakylässä oli 3 271 asukasta.[1]

Alakylän luoteispuolella, kantatie 67:n ja Suupohjan radan takana avautuu Alajoen alava viljelymaisema, joka kuuluu Suomen valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin[4].

Alakylä-seura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alakylän alueen asukayhdistyksenä toimii Alakylä-seura, joka vastaa Alakylän, Katajalaakson ja Kultavuoren alueista.[5] Vakiintuneita asukayhdistyksen toimintamuotoja ovat muun muassa pääsiäiskokko, ympäristön siivoustalkoot, sieniretket ja adventtihartaus yhdessä seurakunnan kanssa. Kyläseura on myös aktiivinen vaikuttaja aluettaan koskevissa ajankohtaisissa kysymyksissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tietoa taskuun – Seinäjoki Seinäjoen kaupunki. Viitattu 28.8.2017.
  2. Alakylän koulu Seinäjoen kaupunki. Viitattu 6.9.2012.
  3. Maitosuomi
  4. Etelä-Pohjanmaa. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet (MAPIO-työryhmän ehdotus). Ympäristöministeriö, 2015. Teoksen verkkoversio (PDF).
  5. Alakylä-seura Seinäjoen kaupunki. Viitattu 6.9.2012.