Suomen Yrittäjäopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Yrittäjäopisto

Suomen Yrittäjäopisto on valtakunnallinen oppilaitos, jolla on toimipaikat Kauhavalla, Hämeenlinnassa, Seinäjoella, Teuvalla, Turussa[1] ja Tampereella[2]. Suomen Yrittäjäopisto tarjoaa koulutusta verkossa sekä usealla eri paikkakunnalla. Vuosittain erilaisissa koulutuksissa opiskelee noin 4 000 opiskelijaa ja työskentelee 90 alan ammattilaista.

Suomen Yrittäjäopisto tarjoaa koulutusta ja asiantuntijapalveluita pääasiassa yrittäjyyden, taloushallinnon, johtamisen, kuljetusalan, liiketalouden, puualan sekä sisustus- ja tekstiilialaan. Suomen Yrittäjäopisto järjestää aikuisille suunnattua ammatillista koulutusta, kuten yrittäjän ammattitutkinto, johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, yritysneuvojan erikoisammattitutkinto, liiketalouden perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinto, taideteollisuusalan perustutkinto sekä tieto- ja viestintäalan perus- ja ammattitutkinto. Yrittäjäopiston koulutuskaupan kautta voi nopeasti ja helposti ostaa verkkokoulutuksia.

Yrittäjäopiston asiakaskunta koostuu yrittäjistä ja yrittäjyyttä suunnittelevista henkilöistä, yritysten työntekijöistä ja esimiehistä, taloushallinnon osaajista ja kuljetusalan ammattilaisista. Koko 2010-luvun ajan Suomen Yrittäjäopisto oli Suomen suurin yrittäjätutkintoja järjestänyt toimija[3]. Suomen Yrittäjäopisto ja Aikuiskoulutuskeskus Teak yhdistyivät vuoden 2019 alussa. Suomen Yrittäjäopisto jatkaa yhdistymisen jälkeen entistä valtakunnallisempana koulutustoimijana.

Suomen Yrittäjäopisto perustettiin vuonna 1968 Kauhavalla. Aluksi koulutukset keskittyivät yrittäjyyteen, myöhemmin tarjonta on kasvanut kattamaan myös tietojenkäsittelyn, liiketalouden ja kaupan, kansainvälistymisvalmiuksiin liittyvää koulutusta ja yrittäjyyttä tukevaa hanketoimintaa. Sysäys hanke- ja projektitoiminnan kehittymiseen lähti konkreettisista yrittäjyyteen liittyvistä tarpeista: oppilaitos on ollut mukana käynnistämässä käytännön yritystoimintaa niin lähiseudulla kuin ulkomaillakin.

Oppilaitos kehittyi 1970- ja 1980-lukujen aikana ja vakiinnutti asemaansa kaupan alan yrittäjyyskouluttajana ja perinteisessä päiväkoulutuksessa sekä työn ohessa opiskelun mahdollistavassa monimuotokoulutuksessa. Suomen Yrittäjäopistossa 1980-luvulla kehitettiin tietojenkäsittelyn koulutusta ja oppilaitoksen yhteyteen perustetun yritysklinikan tutkimustoimintaa. Koulutustoiminnan kehittämisen rinnalla oppilaitos huolehti myös opiskelijoiden asumistilanteesta rakentamalla Kauhavalle opiskelija-asuntoja opiskelijoilleen.

Suomen Yrittäjäopisto sai lukuvuonna 1991–1992 luvan käynnistää väliaikaisen ammattikorkeakoulukokeilun yhdessä parinkymmenen muun oppilaitoksen kanssa. Yrittäjien ammattikorkeakoulun pienen ja keskisuuren liikkeenjohdon koulutusohjelma oli 160 opintoviikon laajuinen, ja siihen kuuluivat lukukauden mittaiset työharjoittelu- ja ulkomaanopintojaksot. Koulutusohjelma oli suosittu, ja opiskelijoita tuli valtakunnallisesti. Toiminta itsenäisenä yksialaisena ammattikorkeakouluna ei ollut mahdollista, joten ammattikorkeakoulu yhdistettiin Seinäjoen monialaiseen ammattikorkeakouluun ja Yrittäjien ammattikorkeakoulu vakinaistettiin osaksi Seinäjoen ammattikorkeakoulua vuonna 1999.

Suomen Yrittäjäopistolla on 2000-luvun alusta alkaen kehitetty suunnitelmallisesti aikuisten monimuotoista koulutusta. Koulutusta on kehitetty erityisesti työssäkäyvän aikuisen ja yrittäjän näkökulmasta mahdollistamalla joustavat opintopolut ja tutkinnon suorittamisen omassa työssä. Suomen Yrittäjäopiston toiminnassa korostuu myös opiskelijoiden henkilökohtainen ohjaus.

Vuonna 2003 perustettiin kiinteä toimipaikka Hämeenlinnaan, Hämeen yrittäjien toimistolle, josta on siirrytty omiin vuokratiloihin Hämeenlinnan keskustaan. 2000-luvulla toiminta on kehittynyt valtakunnalliseksi, ja vuositasolla koulutus- ja hanketoimintaa järjestetään kymmenillä eri paikkakunnilla.

Suomen Yrittäjäopisto vietti 50-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2018.[4]

Suomen Yrittäjäopiston valmennukset voivat olla tutkintoihin valmistavia tai ammatillista lisäkoulutusta tiettyyn oppimistarpeeseen. Valmennukset suoritetaan työn ohessa. Suomen Yrittäjäopisto järjestää usealla eri paikkakunnalla myös työvoimakoulutuksia.

Yrittäjyysvalmennukset kattavat koko yrittäjyyden elinkaaren aina perustamistoimista yrityksen omistajanvaihdokseen saakka. Suomen Yrittäjäopisto on yksi pitkäikäisimmistä ja suurimmista mikro- ja pk-yrittäjien osaamista kehittävistä toimijoista. Suomen Yrittäjäopisto on ollut useana vuonna Suomen suurinlähde? yrittäjätutkintojen järjestäjä.

  1. Opisto Turussa. Google Maps.
  2. Opisto Tampereella. Google Maps.
  3. Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä Yrittäjyysalan tutkintotoimikuntalähde tarkemmin?
  4. Suomen Yrittäjäopiston tarina 50 vuoden ajalta.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]