Suomen Yrittäjäopisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yrittäjäopisto Kauhavalla

Suomen Yrittäjäopisto on oppilaitos, jolla on toimipaikat Kauhavalla, Hämeenlinnassa ja Seinäjoella. Suomen Yrittäjäopisto tarjoaa koulutusta ja konsultointia pääasiassa yrittäjyyden, taloushallinnon, johtamisen, kuljetusalan sekä liiketalouden ja kaupan alan osalta. Yrittäjäopistolla voi suorittaa aikuisten työelämän näyttötutkintoja, kuten yrittäjän ammattitutkinto, yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, yritysneuvojan erikoisammattitutkinto, liiketalouden perustutkinto, myynnin ammattitutkinto, kaupan esimiehen erikoisammattitutkinto, taloushallinnon ammattitutkinto, liikenne-esimiehen erikoisammattitutkinto sekä tieto- ja viestintäalan perus- ja ammattitutkinto.

Yrittäjäopiston asiakaskunta koostuu yrittäjistä ja yrittäjyyttä suunnittelevista henkilöistä, yritysten työntekijöistä ja esimiehistä, taloushallinnon osaajista sekä kuljetusalan ammattilaisista. Opiskelijoita on valtakunnallisesti vuositasolla yli 4000. Suomen Yrittäjäopisto toimii kiinteistä toimipisteistään käsin valtakunnallisesti. 2010-luvun ajan Suomen Yrittäjäopisto on ollut Suomen suurin yrittäjätutkintoja järjestänyt toimija[1].


Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Yrittäjäopisto perustettiin vuonna 1968. Aluksi koulutukset keskittyivät yrittäjyyteen, myöhemmin tarjonta on kasvanut kattamaan myös tietojenkäsittelyn, liiketalouden ja kaupan, kansainvälistymisvalmiuksiin liittyvää koulutusta sekä yrittäjyyttä tukevaaa hanketoimintaa. Sysäys hanke- ja projektitoiminnan kehittymiseen lähti konkreettisista yrittäjyyteen liittyvistä tarpeista: oppilaitos on ollut mukana käynnistämässä käytännön yritystoimintaa niin lähiseudulla kuin ulkomaillakin.

1970- ja 1980-lukujen aikana oppilaitos kehittyi ja vakiinnutti asemaansa kaupan alan yrittäjyyskouluttajana sekä perinteisessä päiväkoulutuksessa että työn ohessa opiskelun mahdollistavassa monimuotokoulutuksessa. 1980-luvulla kehitettiin tietojenkäsittelyn koulutusta sekä oppilaitoksen yhteyteen perustetun yritysklinikan tutkimustoimintaa. Koulutustoiminnan kehittyessä oppilaitos huolehti myös opiskelijoiden asumistilanteesta rakentamalla paikkakunnalle opiskelija-asuntoja tarjoten majoituksen eri puolelta Suomea tuleville opiskelijoilleen.

Lukuvuonna 1991–1992 Suomen Yrittäjäopisto sai luvan käynnistää väliaikaisen ammattikorkeakoulukokeilun yhdessä parinkymmenen muun oppilaitoksen kanssa. Yrittäjien ammattikorkeakoulun pienen ja keskisuuren liikkeenjohdon koulutusohjelma oli 160 opintoviikon laajuinen, ja siihen kuuluivat lukukauden mittaiset työharjoittelu- ja ulkomaanopintojaksot. Koulutusohjelma on suosittu, opiskelijat tulivat valtakunnallisesti. Toiminta itsenäisenä yksialaisena ammattikorkeakouluna ei ollut mahdollista, joten ammattikorkeakoulu yhdistettiin Seinäjoen monialaiseen ammattikorkeakouluuun ja Yrittäjien ammattikorkeakoulu vakinaistettiin osaksi Seinäjoen ammattikorkeakoulua vuonna 1999.

2000-luvun alusta alkaen Suomen Yrittäjäopistolla on kehitetty suunnitelmallisesti aikuisten monimuotoista koulutusta. Koulutusta on kehitetty erityisesti työssäkäyvän aikuisen ja yrittäjän näkökulmasta mahdollistaen joustavat opintopolut, tutkinnon suorittamisen omassa työssä. Suomen Yrittäjäopiston toiminnassa korostuu myös opiskelijoiden henkilökohtainen ohjaus.

Vuonna 2003 perustettiin myös kiinteä toimipaikka Hämeenlinnaan, Hämeen yrittäjien toimistolle, josta on siirrytty omiin vuokratiloihin Hämeenlinnan keskustaan. 2000-luvulla toiminta on kehittynyt vahvasti valtakunnalliseksi, vuositasolla koulutus- ja hanketoimintaa järjestetään kymmenillä eri paikkakunnilla.

Koulutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Yrittäjäopiston valmennukset voivat olla tutkintoihin valmistavia tai ammatillista lisäkoulutusta tiettyyn osaamistarpeeseen. Valmennukset suoritetaan työn ohessa. Perustutkintoihin sekä yrittäjävalmennukseen valmistavan koulutuksen voi opiskella täysin verkko-oppimisympäristössä, näyttötutkinto suoritetaan aina alan töissä.

Yrittäjyysvalmennukset kattavat koko yrittäjyyden elinkaaren, aina perustamistoimista yrityksen omistajanvaihdokseen. Yrittäjäkoulutuksen yhteydessä on mahdollista suorittaa yrittäjän ammattitutkinto tai yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, yrittäjäkokemuksesta riippuen. Suomen Yrittäjäopisto on yksi pitkäikäisimmistä ja suurimmista mikro- ja pk-yrittäjien osaamista kehittävistä toimijoista. Vuonna 2014 Suomen Yrittäjäopisto oli jälleen Suomen suurin yrittäjätutkintojen järjestäjä yrittäjyysalan tutkintotoimikunnan tilastoinnissa.

Suomen Yrittäjäopistossa aikuinen voi myös opiskella liiketalouden perustutkinnon eli merkonomin tutkinnon verkko-oppimisympäristössä.1990-luvulta alkaen oppilaitos on tarjonnut taloushallinnon alalta sekä taloushallinnnon ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta että lyhyempikestoista lisä- ja täydennyskoulutusta, esimerkiksi kirjanpidon perusteisiin liittyen. Yrityisneuvontatyötä tekevät voivat vahvistaa työssä tarvitsemaansa osaamista suorittamalla yritysneuvojan erikoisammattitutkinon. Kaupan alalla toimivat voivat puolestaan osoittaa ammattitaitonsa suoritamalla joko myynnin ammattitutkinnon tai kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon.

Suomen Yrittäjäopiston ICT-yksikkö, SYOtec, tarjoaa tietojenkäsittelyn koulutuksia laajasti: aina perusopinnoista huippuosaamista vaativiin kokonaisuuksiin. SYOtecissä voi suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon, -ammattitutkinnon tai sertifioitua Microsoft-osaajaksi Pearson VUE-testikeskuksessa.

Suomen Yrittäjäopisto on järjestänyt alalletulokoulutusta tavaraliikenneyrittäjille sekä traktoriyrittäjille 1990-luvun alusta alkaen. Suomen Yrittäjäopiston kuljetusalan koulutukset ovat Liikenteen turvallisuusviraston TraFin hyväksymiä. Kuljetusalan koulutusta on tarjolla kuljetusyrittäjyyttä suunnitteleville (ns. liikennelupakoulutukset) ja kuljetus- ja logistiikka-alan yrittäjänä jo toimiville. Lisäksi koulutustarjontaan kuuluu liikenne-esimiehen erikoisammattitutkintoon valmistavat koulutukset sekä kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyskoulutukset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä Yrittäjyysalan tutkintotoimikuntalähde tarkemmin?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]