Suomen Yrittäjäopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yrittäjäopisto Kauhavalla

Suomen Yrittäjäopisto on oppilaitos, jolla on toimipaikat Kauhavalla, Hämeenlinnassa, Seinäjoella ja Teuvalla. Suomen Yrittäjäopisto tarjoaa koulutusta ja asiantuntijapalveluita pääasiassa yrittäjyyden, taloushallinnon, johtamisen, kuljetusalan, liiketalouden, puualan, sisustus-, tekstiili ja verhoilu aloille sekä monipuolisia työelämäpalveluita. Suomen Yrittäjäopisto järjestää pääasiassa aikuisille suunnattua ammatillista koulutusta, kuten yrittäjän ammattitutkinto, johtamisen - ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, yritysneuvojan erikoisammattitutkinto, liiketalouden perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinto, myynnin ammattitutkinto, taideteollisuusalan perustutkinto sekä tieto- ja viestintäalan perus- ja ammattitutkinto. Yrittäjäopisto tarjoaa laajasti verkko-opintoja. Yrittäjäopiston verkkokaupan kautta voi nopeasti ja helposti ostaa verkkokoulutuksia.

Yrittäjäopiston asiakaskunta koostuu yrittäjistä ja yrittäjyyttä suunnittelevista henkilöistä, yritysten työntekijöistä ja esimiehistä, taloushallinnon osaajista sekä kuljetusalan ammattilaisista. Opiskelijoita on valtakunnallisesti vuositasolla yli 4 000. Suomen Yrittäjäopisto toimii kiinteistä toimipisteistään käsin valtakunnallisesti. 2010-luvun ajan Suomen Yrittäjäopisto on ollut Suomen suurin yrittäjätutkintoja järjestänyt toimija[1]. Suomen Yrittäjäopisto ja Aikuiskoulutuskeskus Teak yhdistyivät 1.1.2019. Suomen Yrittäjäopisto jatkaa yhdistymisen jälkeen entistä valtakunnallisempana koulutustoimijana.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Yrittäjäopisto perustettiin vuonna 1968. Aluksi koulutukset keskittyivät yrittäjyyteen, myöhemmin tarjonta on kasvanut kattamaan myös tietojenkäsittelyn, liiketalouden ja kaupan, kansainvälistymisvalmiuksiin liittyvää koulutusta sekä yrittäjyyttä tukevaa hanketoimintaa. Sysäys hanke- ja projektitoiminnan kehittymiseen lähti konkreettisista yrittäjyyteen liittyvistä tarpeista: oppilaitos on ollut mukana käynnistämässä käytännön yritystoimintaa niin lähiseudulla kuin ulkomaillakin.

Oppilaitos kehittyi 1970- ja 1980-lukujen aikana ja vakiinnutti asemaansa kaupan alan yrittäjyyskouluttajana sekä perinteisessä päiväkoulutuksessa että työn ohessa opiskelun mahdollistavassa monimuotokoulutuksessa. 1980-luvulla kehitettiin tietojenkäsittelyn koulutusta sekä oppilaitoksen yhteyteen perustetun yritysklinikan tutkimustoimintaa. Koulutustoiminnan kehittämisen rinnalla oppilaitos huolehti myös opiskelijoiden asumistilanteesta rakentamalla paikkakunnalle opiskelija-asuntoja opiskelijoilleen.

Suomen Yrittäjäopisto sai lukuvuonna 1991–1992 luvan käynnistää väliaikaisen ammattikorkeakoulukokeilun yhdessä parinkymmenen muun oppilaitoksen kanssa. Yrittäjien ammattikorkeakoulun pienen ja keskisuuren liikkeenjohdon koulutusohjelma oli 160 opintoviikon laajuinen, ja siihen kuuluivat lukukauden mittaiset työharjoittelu- ja ulkomaanopintojaksot. Koulutusohjelma on suosittu, opiskelijat tulivat valtakunnallisesti. Toiminta itsenäisenä yksialaisena ammattikorkeakouluna ei ollut mahdollista, joten ammattikorkeakoulu yhdistettiin Seinäjoen monialaiseen ammattikorkeakouluun ja Yrittäjien ammattikorkeakoulu vakinaistettiin osaksi Seinäjoen ammattikorkeakoulua vuonna 1999.

2000-luvun alusta alkaen Suomen Yrittäjäopistolla on kehitetty suunnitelmallisesti aikuisten monimuotoista koulutusta. Koulutusta on kehitetty erityisesti työssäkäyvän aikuisen ja yrittäjän näkökulmasta mahdollistaen joustavat opintopolut, tutkinnon suorittamisen omassa työssä. Suomen Yrittäjäopiston toiminnassa korostuu myös opiskelijoiden henkilökohtainen ohjaus.

Vuonna 2003 perustettiin myös kiinteä toimipaikka Hämeenlinnaan, Hämeen yrittäjien toimistolle, josta on siirrytty omiin vuokratiloihin Hämeenlinnan keskustaan. 2000-luvulla toiminta on kehittynyt vahvasti valtakunnalliseksi, vuositasolla koulutus- ja hanketoimintaa järjestetään kymmenillä eri paikkakunnilla.


Suomen Yrittäjäopisto vietti 50 -vuotisjuhlavuottaan vuonna 2018. Lisätietoa Suomen Yrittäjäopiston tarinasta 50 vuoden ajalta.

Koulutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Yrittäjäopiston valmennukset voivat olla tutkintoihin valmistavia tai ammatillista lisäkoulutusta tiettyyn osaamistarpeeseen. Valmennukset suoritetaan työn ohessa. Perustutkintoihin, liiketoimintaan sekä yrittäjävalmennukseen valmistavan koulutuksen voi opiskella täysin verkko-oppimisympäristössä, tutkinto suoritetaan aina alan töissä.

Yrittäjyysvalmennukset kattavat koko yrittäjyyden elinkaaren, aina perustamistoimista yrityksen omistajanvaihdokseen. Yrittäjäkoulutuksen yhteydessä on mahdollista suorittaa yrittäjän ammattitutkinto tai yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, yrittäjäkokemuksesta riippuen. Suomen Yrittäjäopisto on yksi pitkäikäisimmistä ja suurimmista mikro- ja pk-yrittäjien osaamista kehittävistä toimijoista. Suomen Yrittäjäopisto on ollut useana vuonna Suomen suurin yrittäjätutkintojen järjestäjä.

Tutustu Suomen Yrittäjäopiston laajaan koulutustarjontaan ja lähde menestymään kanssamme.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä Yrittäjyysalan tutkintotoimikuntalähde tarkemmin?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]