Suomen Yrittäjäopisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suomen Yrittäjäopisto on oppilaitos, jolla on toimipaikat Kauhavalla, Hämeenlinnassa ja Seinäjoella. Suomen Yrittäjäopisto tarjoaa koulutusta ja konsultointia pääasiassa yrittäjyyden, taloushallinnon, johtamisen, kuljetusalan sekä liiketalouden ja kaupan alan osalta. Yrittäjäopistolla voi suorittaa aikuisten työelämän näyttötutkintoja, kuten yrittäjän ammattitutkinto, yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, liiketalouden perustutkinto, taloushallinnon ammattitutkinto sekä ict-alan tutkintoja.

Yrittäjäopiston asiakaskunta koostuu yrittäjistä ja yrittäjyyttä suunnittelevista henkilöistä, yritysten työntekijöistä ja esimiehistä, taloushallinnon osaajista sekä kuljetusalan ammattilaisista. Opiskelijoita on valtakunnallisesti vuositasolla yli 2000. Suomen Yrittäjäopisto toimii kiinteistä toimipisteistään käsin valtakunnallisesti. Vuonna 2010 Suomen Yrittäjäopisto oli Suomen suurin yrittäjätutkintoja järjestänyt toimija[1].


Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Yrittäjäopisto perustettiin vuonna 1968. Aluksi koulutukset keskittyivät yrittäjyyteen, myöhemmin tarjonta on kasvanut kattamaan myös tietojenkäsittelyn, liiketalouden ja kaupan, kansainvälistymisvalmiuksiin liittyvää koulutusta sekä hanke- ja projektitoimintaa. Sysäys hanke- ja projektitoiminnan kehittymiseen lähti konkreettisista yrittäjyyteen liittyvistä tarpeista: oppilaitos on ollut mukana käynnistämässä käytännön yritystoimintaa niin lähiseudulla kuin ulkomaillakin.lähde?

1970- ja 1980-lukujen aikana oppilaitos kehittyi ja vakiinnutti asemaansa kaupan alan yrittäjyyskouluttajana sekä perinteisessä päiväkoulutuksessa että työn ohessa opiskelun mahdollistavassa monimuotokoulutuksessa. 1980-luvulla kehitettiin tietojenkäsittelyn koulutusta sekä oppilaitoksen yhteyteen perustetun yritysklinikan tutkimustoimintaa. Koulutustoiminnan kehittyessä oppilaitos on huolehtinut myös opiskelijoiden asumistilanteesta rakentamalla paikkakunnalle opiskelija-asuntoja tarjoamaan majoituksen eri puolelta Suomea tuleville opiskelijoilleen.

Lukuvuonna 1991–1992 Suomen Yrittäjäopisto sai luvan käynnistää väliaikaisen ammattikorkeakoulukokeilun yhdessä parinkymmenen muun oppilaitoksen kanssa. Yrittäjien ammattikorkeakoulun pienen ja keskisuuren liikkeenjohdon koulutusohjelma oli 160 opintoviikon laajuinen, ja siihen kuuluivat lukukauden mittaiset työharjoittelu- ja ulkomaanopintojaksot. Vuosittainen aloituspaikkojen määrä on kasvanut 50 runsaaseen sataan paikkaan. Yrittäjien ammattikorkeakoulu vakinaistettiin osaksi Seinäjoen ammattikorkeakoulua vuonna 1999.

Koulutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Yrittäjäopiston valmennukset voivat olla tutkintoihin valmistavia tai ammatillista lisäkoulutusta tiettyy osaamistarpeeseen. Valmennukset suoritetaan pääsääntöisesti työn ohessa.

Yrittäjyysvalmennukset kattavat koko yrittäjyyden elinkaaren, aina perustamistoimista yrityksen omistajanvaihdokseen. Yrittäjäkoulutuksen yhteydessä on mahdollista suorittaa yrittäjän ammattitutkinto, yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. 1990-luvulta alkaen oppilaitos on tarjonnut taloushallinnon alalta sekä tutkintoihin valmistavaa koulutusta että lyhyempikestoista lisä- ja täydennyskoulutusta. Suomen Yrittäjäopistossa voi myös opiskella liiketalouden perustutkinnon eli merkonomin tutkinnon.

Suomen Yrittäjäopiston ICT-yksikkö, SYOtec, tarjoaa tietojenkäsittelynkoulutuksia laajasti: aina perusopinnoista huippuosaamista vaativiin kokonaisuuksiin. SYOtecissä voi suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon, -ammattitutkinnon tai sertifioitua Microsoft-osaajaksi.

Suomen Yrittäjäopiston kuljetusalan koulutukset ovat Liikenteen turvallisuusvirasto TraFin hyväksymiä.lähde? Kuljetusalan koulutusta on tarjolla kuljetusyrittäjyyttä suunnitteleville (ns. liikennelupakurssit) ja kuljetus- ja logistiikka-alan yrittäjänä jo toimiville. Lisäksi koulutustarjontaan kuuluu kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyskoulutukset, CAP-koulutukset. Suomen Yrittäjäopisto on järjestänyt alalletulokoulutusta tavaraliikenneyrittäjille sekä traktoriyrittäjille 1990-luvun alusta alkaen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä Yrittäjyysalan tutkintotoimikuntalähde tarkemmin?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]