Paimion parantola

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paimion parantola
Parantola vuonna 1978 julkaistussa postimerkissä

Paimion parantola on Paimiossa, Varsinais-Suomessa sijaitseva Alvar Aallon vuosina 1929–1933 suunnittelema tuberkuloosisairaalarakennus. Rakennusta pidetään Aallon varhaisen funktionalistisen kauden päätyönä. Rakennuksen omistaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.[1]

Aallon lähtökohtana parantolaa suunniteltaessa oli, että rakennus itsessäänkin toimisi yhtenä parantavana elementtinä. Hän kutsuikin rakennusta ”mediciniseksi instrumentiksi”. Siinä uudenlainen parantolarakennustyyppi yhdistyy modernin arkkitehtuurin läpimurtoon. Uuden arkkitehtuurin mahdollisuuksia käytettiin standardisoinnin ja hygienian hyväksi; arkkitehti yhdisti näihin taiteellisen luovuuden ja inhimillisen lähestymistavan.

Sairaala toimi yksinomaan tuberkuloosiparantolana aina 1960-luvulle saakka. Sen jälkeen rakennus toimi osana Turun yliopistollista keskussairaalaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin keuhko- ja sisätautisairaalana. Vuonna 2014 käyttäjäksi tuli Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten kuntoutussäätiö,[2][3] mutta rakennus on vajaakäytössä[1].

Aalto suunnitteli rakennuksen lisäksi myös sairaalan sisustuksen. Monet Artekin edelleen tuotannossa olevista huonekaluista, kuten Paimio-nojatuoli, on alun perin suunniteltu parantolan käyttöön.

Sairaala on yksi Museoviraston määrittelemistä valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä Suomessa[4]. Suomi on ehdottanut Paimion sairaala-aluetta myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Sairaalan lisäksi siihen kuuluvat asuinrakennukset, oma vedenpumppaamo ja puhdistuslaitos ympäristöineen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dollaripotti Paimion parantolalle Yhdysvalloista. Yle Uutiset 20.9.2014
  2. Alvar Aalto -säätiö sai rahaa Paimion parantolan ylläpitoon. Helsingin Sanomat 20.9.2014, s. C10.
  3. Paimion sairaalan turistikierrokset joutuivat väistymään kuntoutustoiminnan tieltä. Yle Uutiset 14.8.2014. Viitattu 20.9.2014.
  4. Paimion parantola Valtakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 21.12.2009. Museovirasto. Viitattu 7.2.2010.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]