Diakonia-ammattikorkeakoulu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Diakonia-ammattikorkeakoulun logo.svg
Perustettu 1996
Hallintomuoto Osakeyhtiö
Rehtori Tapio Kujala[1]
Toimipaikat Helsinki, Oulu, Pori, Pieksämäki ja Turku.
Opiskelijamäärä n. 3000
Kotisivu www.diak.fi
Diakin rakennus Helsingin Kyläsaaressa (Kyläsaarenkuja 2).

Diakonia-ammattikorkeakoulu (lyhyemmin Diak) kouluttaa sosiaali-, terveys- ja kirkon alan sekä viittomakielen ja tulkkauksen ammattilaisia ja kehittää näiden alojen asiantuntemusta.

Diakonia-ammattikorkeakoulu perustettiin vuonna 1996, mutta se jatkaa jo 1800-luvulla diakonissalaitoksissa alkaneita koulutusperinteitä. Diakonia-ammattikorkeakoulu on yksityinen oppilaitos, jonka omistaa joukko kirkollisia koulutusorganisaatioita ja diakonialaitoksia (mm. Helsingin Diakonissalaitos, Oulun Diakonissalaitos ja Seurakuntaopisto). Diakonia-ammattikorkeakoulu tekee tiivistä yhteistyötä sekä eurooppalaisten diakonia-alan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen että eri puolilla maailmaa toimivien kristillisten järjestöjen kanssa.

Diakilla on koulutustoimintaa Helsingissä, Pieksämäellä, Porissa, Turussa ja Oulussa. Syyskuussa 2015 Diakissa oli 2703 opiskelijaa ja 230 työntekijää.[2] Aikaisemmin Diakonia-ammattikorkeakoululla oli yksikkö myös Lahdessa. Syksystä 2015 alkaen Diakonia-ammattikorkeakoulu keskitti toimintaansa pääkaupunkiseudulla Helsinkiin niin että Järvenpään ja Kauniaisten toimipisteet lakkautettiin[3]. Vuonna 2016 Helsingin toimipiste muutti Sturenkadulta Arabianrantaan valmistuneeseen uuteen kampukseen, jossa tulee toimimaan myös Arcada-ammattikorkeakoulun tilat.[4]

Ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämistoiminta ovat keskittyneet ihmisten hyvinvointiin, syrjäytymisen ehkäisyyn sekä kristillisen kasvatuksen ja diakonian kysymyksiin.lähde?

Koulutusalat ja tutkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diakonia-ammattikorkeakoulussa on viisi koulutusohjelmaa: hoitotyö (sairaanhoitaja, terveydenhoitaja), puhuttujen kielten ja viittomakielen tulkkauksen koulutusohjelmat (tulkki), sosiaalialan koulutusohjelma (sosionomi) ja englanninkielinen Degree Programme in Social Services (Bachelor of Social Services).[5]

Viittomakielen tulkkeja Diak kouluttaa Turussa, missä aiemmin koulutettiin myös medianomeja (AMK), mutta kyseinen koulutus siirtyi Turun ammattikorkeakoululle vuoden 2011 alusta alkaen. Puhuttujen kielten tulkkauksen koulutusohjelmasta valmistuu asioimistulkkeja. Sosiaalialan englanninkielinen koulutusohjelma toimii Järvenpäässä, jossa on lisäksi mahdollista opiskella suomenkielisissä koulutusohjelmissa sosionomiksi, diakoniksi ja kirkon nuorisotyönohjaajaksi.

Diak on erikoistunut kirkollisten alojen koulutukseen ja osalla opinnoista voi saada pätevyyden kirkon virkoihin. Sairaanhoitajan ja sosionomin tutkinnon yhteydessä voi suorittaa diakonissan, diakonin, kirkon varhaiskasvatuksen tai nuorisotyönohjaajan tutkinnon. Tietyissä koulutusohjelmissa tutkintoon on mahdollista liittää lisäksi lastentarhanopettajan tai lähetyssihteerin kelpoisuus.lähde?

Diakonia-ammattikorkeakoulussa on mahdollista suorittaa myös avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, eri alojen erikoistumisopintoja sekä ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]