STEP-koulutus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Seurakuntaopisto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
STEP-koulutus
Seurakuntaopisto
Opiston päärakennus Järvenpäässä.
Opiston päärakennus Järvenpäässä.
Sijainti Järvenpääntie 640, 04400 Järvenpää [1][2]
Koordinaatit 60.4541°N, 25.0791°E
Oppilaita noin 3 500 (pitkäkestoiset koulutukset)[3]
Verkkosivut

STEP-koulutus (vuoteen 2021 saakka Seurakuntaopisto) on suomalainen yksityinen ammattioppilaitos, kansanopisto ja opintokeskus. Se kuuluu Kirkkopalvelut-konserniin.[4]

Opiston kampusalueet sijaitsevat Lepolan kaupunginosassa Järvenpäässä,[2] Pieksämäellä, Lapualla, Ruokolahdella ja Uudessakaarlepyyssä.[1]

STEP-koulutus -nimellä tunnettu oppilaitoskokonaisuus jatkaa Pyhäkouluopiston, Luther-opiston, Järvenpään diakoniaopiston, Sisälähetysseuran oppilaitosten, Koulutuskeskus Agricolan, Lapuan kristilisen opiston, Partaharjun opiston sekä Jaakkiman kristillisen opiston koulutusperinteitä.lähde?

Osa STEP-koulutuksen aikaisemmin hoitamista koulutustehtävistä siirtyi 1990-luvulla toteutetun ammattikorkeakoulu-uudistuksen myötä Diakonia-ammattikorkeakoulun vastuulle. Seurakuntaopisto toimi Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa samalla kampuksella syksyyn 2015 saakka[5].

STEP-koulutusta ylläpitää Kirkkopalvelut ry, joka järjestää muun muassa Yhteisvastuukeräyksen ja Kirkkopäivät sekä koordinoi vapaaehtoistyo.fi-, kotimaanapu.fi- ja tiekirkkotoimintaa.

Koulutustoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

STEP-koulutus sisältää sosiaali- ja terveysalan sekä humanistisen ja kasvatusalan ammatillista koulutusta. Se tarjoaa myös oppisopimuspalveluita sekä täydennys- ja lisäkoulutusta. Työelämäpalvelujen Agricola tarjoaa uskonnonpedagogisia koulutus- ja kehittämispalveluita kouluille ja päivähoitoon sekä kirkon lapsi- ja perhetyöhön. STEP-koulutuksessa järjestetään paljon kristillisten järjestöjen ja seurakuntien työntekijöiden ja maallikoiden täydennyskoulutusta. Lisäksi se antaa yleissivistävää koulutusta ja tarjoaa erilaisia koulutus- ja kokouspalveluita.

STEP-koulutuksen pitkäkestoisessa koulutuksessa opiskelee noin 3 500 opiskelijaa.[3] Lisäksi STEP-koulutuksen järjestämille erilaisille kursseille ja täydennyskoulutukseen osallistuu vuosittain useita satoja ihmisiä. STEP-koulutuksessa voi suorittaa lastenohjaajan, lähihoitajan, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan ja kodinhuoltajan ammatillisia perustutkintoja. Lisäksi STEP-koulutuksessa voi suorittaa useita eri ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Näiden joukossa ovat esimerkiksi koulunkäyntiavustajan, perhepäivähoitajan ja suntion ammattitutkinnot sekä vanhustyön erikoisammattitutkinto.

STEP-koulutus on sekä kouluttava oppilaitos että sosiaalialan palveluita tuottava organisaatio. STEP-koulutus on mukana erilaisissa diakonian, kristillisen kasvatuksen sekä kulttuurialan erilaisissa yhteistyöjärjestöissä ja kehittämisprosesseissa. STEP-koulutus kuuluu Diakoniaopistot-verkostoon.

Samalla kampusalueella STEP-koulutuksen kanssa toimivat Kirkon koulutuskeskus ja Eteva-kuntayhtymän vammaisalan kehittämiseen erikoistunut yksikkö, jonka yhteydessä tuotetaan vammaisalan perhepalveluita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

STEP-koulutuksen on perustettu jo vuonna 1945 Seurakuntaopiston nimellä, mutta se jatkaa jo vuonna 1936 samalla paikalla aloittaneen Pyhäkouluopiston toimintaa. Seurakuntaopiston historiaan liittyy erityisesti kristillisen kasvatuksen ja diakonian kehittämis- ja koulutustoiminta. Seurakuntaopisto käynnisti Suomessa ensimmäisenä diakonien ja kirkon nuorisotyönohjaajien koulutuksen, joka jatkuu edelleen osana Diakonia-ammattikorkeakoulun toimintaa.[4]

Seurakuntaopistoa ylläpiti vuoteen 2013 asti Suomen Kirkon Seurakuntaopiston Säätiö. Vuodesta 2013 alkaen Seurakuntaopiston ja myöhemmin STEP-koulutuksen ylläpitäjänä on toiminut Kirkkopalvelut.[4] Seurakuntaopisto muodostui vuoteen 2013 asti käytännössä kahdesta oppilaitoksesta eli Järvenpään diakoniaopistosta, joka oli toisen asteen ammatillinen oppilaitos, ja Luther-opistosta, joka oli kansanopisto. Suomen Kirkon Seurakuntaopiston Säätiö jatkaa edelleen toimintaansa ja keskittyy edistämään ja tukemaan diakonian sekä kristillisen kasvatuksen osaamisen kehittämistä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä. Suomen Kirkon Seurakuntaopiston Säätiö on myös Diakonia-ammattikorkeakoulua ylläpitävän osakeyhtiön toiseksi suurin omistaja[6].

Suomen Kirkon Seurakuntaopiston säätiön ovat perustaneet Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkohallitus, Kirkkopalvelut ja Seurakuntien Lapsityön Keskus. Säätiön tehtävänä on järjestää kirkkoa ja yhteiskuntaa palvelevaa ammatillista ja yleissivistävää koulutusta sekä tarjota palveluita diakonian ja kristillisen kasvatuksen alueilla.

Suomen Kirkon Seurakuntaopiston Säätiön johtajina ja säätiön ylläpitämien oppilaitosten rehtoreina ovat toimineet Aarne Siirala, Simo Palosuo, Simo Huhta, Jarmo Kökkö, Ari Muttonen (2005–2007) ja Hannu Harri (2007–2013).

Oppilaitokset, yksiköt ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Yhteystiedot Seurakuntaopisto, seurakuntaopisto.fi. Viitattu 20.1.2019.
  2. a b Karttapalvelu, Facta WebGIS Järvenpään kaupunki, kartta.jarvenpaa.fi. Viitattu 13.6.2016.
  3. a b Arkistoitu kopioTietoa meistä Seurakuntaopisto, seurakuntaopisto.fi. Arkistoitu 15.5.2016. Viitattu 13.6.2016.
  4. a b c Seurakuntaopisto on nyt STEP-koulutus STEP-koulutus. Viitattu 15.1.2023.
  5. Diak jättää Seurakuntaopiston kampuksen (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. HAKEMUS AMMATTIKORKEAKOULUN TOIMILUPAA VARTEN, s. 2 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]