Luther-opisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seurakuntaopiston päärakennus

Luther-opisto on Suomen Kirkon Seurakuntaopiston Säätiön ylläpitämä kansanopisto, joka yhdessä Järvenpään diakoniaopiston kanssa muodostaa Järvenpäässä toimivan Seurakuntaopiston. Luther-opistolla järjestetään vapaan sivistystyön yleissivistävää koulutusta sekä peruslinjoina että erilaisina lyhytkursseina. Luther-opisto on erikoistunut esittävän taiteen opintoihin, hyvinvointialoihin sekä diakonisiin koulutustehtäviin (mm. syrjäytymisvaarassa olevien koulutuksen järjestämiseen).

Draama- ja musiikkilinjoilla opiskelijat voivat kehittää osaamistaan ja etsiä omaa paikkaansa esittävän taiteen eri aloilta. Kansanopisto-opinnot antavat valmiuksia niin alan ammatillisiin opintoihin kuin harrastusmahdollisuuksien syventämiseen.

Luther-opistolla koulutetaan lastenohjaajia (lapsi- ja perhetyön perustutkinto) sekä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajia (nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto). Lisäksi Luther-opistossa on mahdollisuus suorittaa lasten ja nuorten erityisohjaajan, suntion sekä romanikulttuurin ohjaajan ammattitutkinnot sekä romanikulttuurin ohjaajan erikoisammattitutkinnon.

Luther-opiston yhteydessä järjestetään myös Tuusulanjärven kesälukio, joka on useina vuosina ollut Suomen suurin kesälukio. Luther-opistossa on mahdollista suorittaa ja korottaa myös peruskoulun arvosanoja.

Luther-opiston kurssitoiminnan pitkäaikaisin perinne on heinä-elokuun vaihteessa järjestettävä Kotimusiikkiviikko, joka kokoaa vuosittain kaiken ikäisiä ja kaiken tasoisia musiikin harrastajia. Kotimusiikkiviikkoa on järjestetty 1950-luvulta alkaen.

Luther-opisto sekoitetaan nykyisin helposti Luther-säätiöön, jonka kanssa Luther-opistolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä. Vaikka Luther-opisto onkin oppilaitoksen vanha, perinteinen ja virallinen nimi, käytetään oppilaitoksesta nykyisin pääasiassa Seurakuntaopisto-nimitystä, jolla tarkoitetaan Luther-opistoa laajempaa oppilaitoskokonaisuutta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]