Kirkkopäivät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirkkopäivät
Kirkkopäivien tunnus
Kirkkopäivien tunnus
Tyyppi kristillinen kesäkokous
Järjestämistiheys joka toinen vuosi
Kävijöitä 15 000–25 000
Järjestäjä Kirkkopalvelut ja paikallisseurakunnat

Kirkkopäivät on sekä suurelle yleisölle että aktiiviseurakuntalaisille suunnattu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suurtapahtuma ja kesäjuhlat. Kirkkopäivät järjestetään joka toinen vuosi yleensä toukokuussa eri paikkakunnilla. Kolmipäiväinen viikonlopputapahtuma on koonnut viime aikoina noin 30 000 tilaisuuskävijää. Viimeksi Kirkkopäivät olivat Kuopiossa 2013, ja seuraavan kerran Kirkkopäivät pidettiin Kouvolassa 22.–24. toukokuuta 2015. Kirkkopäivien pääjärjestäjinä ovat Kirkkopalvelut ja paikalliset seurakunnat.

Päivien tapahtumat ovat keskusteluja, konsertteja, teatteriesityksiä, näyttelyitä, jumalanpalveluksia, rukoushetkiä, hiljaisuuden messuja, tietoiskuja, työpajoja, retkiä, klubeja jne. Lisäksi järjestöjen esittelytorit ovat yleensä laajoja.

Kirkkopäivät kokoaa osanottajia kaikista kirkon piireistä ja ikäryhmistä ja se ei ole minkään tietyn liikkeen tapahtuma. Päivät antavat läpileikkauksen siitä, mitä kirkossa tapahtuu ja mistä keskustellaan kirkossa parhaillaan. Kulttuurilla on tärkeä osa tapahtumassa. Päivien osanottajista suurin osa on maallikoita, jotka ovat enemmän tai vähemmän aktiivisia seurakuntalaisia tai kiinnostuneita näkemään, mitä kirkossa on meneillään. Kirkon ja järjestöjen työntekijät ja luottamushenkilöt ovat toinen suuri kävijäryhmä, ja heille päivillä tarjotaan myös omaa ammatillista ohjelmaa.

Kirkkopäivät 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkkopäivät 2007 pidettiin Turussa 24.–27. toukokuuta. Niiden teemana oli Pyhä yksinkertaisuus. Keskustelijoiden joukossa olivat mukana esimerkiksi A. W. Yrjänä, Ilkka Kanerva ja Julia Kanerva, Suvi-Anne Siimes, Björn Wahlroos, Tommy Tabermann ja Maria Kaisa Aula. Piispa Gustav Björkstrand ja ohjaaja Jari Halonen tapasivat 20 vuotta Jumalan teatteri -episodin jälkeen. Vanhan suurtorin kirkkotorilla oli 60 näytteilleasettajaa.

Kirkkopäivät 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2009 kirkkopäivät pidettiin Jyväskylässä 21.–23. elokuuta 2009 teemalla ”Onni täällä vaihtelee”. Päivillä pidettävän Kirkon sosiaalifoorumin keskustelijoina olivat muun muassa kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, toimitusjohtaja Asmo Kalpala ja kansanedustaja Tarja Filatov. Muiden keskustelutilaisuuksien puheenvuoroja pitivät muun muassa toimittaja Johanna Korhonen, Kirkon ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinen, päätoimittaja Pekka Mervola, toimittaja Minna Lindgren ja pastori Jaakko Heinimäki.

Kirkkopäivät 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2011 Kirkkopäivät pidettiin Lahdessa 13.–15. toukokuuta. Ohjelmassa oli muun muassa suurkonsertteja, joiden esiintyjinä olivat Jari Sillanpää, Lauluyhtye Enchant ja Lahden Gospelkuoro. Lisäksi yleisöä veti lahtelaisten oppilaitosten toteuttama muotinäytös ja Hillsong Londonin ensiesiintyminen Suomessa. [1]

Kirkkopäivät 2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkkopäivät pidettiin Kuopiossa toukokuussa vuonna 2013. Kirkkopäivät saivat paljon alueellista ja valtakunnallista näkyvyyttä ja keräsivät hieman yli 30 000 tilaisuuskävijää. Uusi aluevaltaus oli iso ilmainen koko perheen lastenfestari Riemu, johon osallistujia oli noin 4 000.

Kuopion Kirkkopäivät saivat aikaan keskustelua räväköillä mainoslauseillaan, kuten ”11. käsky: Tule Kuopion Kirkkopäiville!”, ”Tästä pakanakin tykkää” sekä ”Tunnetko Ristipiston sydämessäsi?” [2]

Kirkkopäivät 2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2015 kirkkopäivät pidettiin Kouvolassa 22.–24. toukokuuta 2015.

Saksan kirkkopäivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kirkkopäiviin on otettu mallia Saksasta, jossa Kirchentage on tärkeä uskonnollinen ja yhteiskunnallinen tapahtuma.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kirkkopäivät.