Centria-ammattikorkeakoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Centria-ammattikorkeakoulu
Perustettu 1995
Hallintomuoto osakeyhtiö
Rehtori Kari Ristimäki
Toimipaikat Kokkola, Ylivieska ja Pietarsaari
Opiskelijamäärä n. 4 200 (2023) [1]
Kotisivu www.centria.fi
Centrian Talonpojankadun kampus Kokkolassa.

Centria-ammattikorkeakoulu on vuonna 1995 perustettu, Keski-Pohjanmaan Kokkolassa, Pohjanmaan Pietarsaaressa ja Pohjois-Pohjanmaan Ylivieskassa toimiva korkeakoulu. Se oli aikaisemmalta nimeltään Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu.

Centria-ammattikorkeakoulu edistää Centria-alueen opiskelijoiden ja yritysten hyvinvointia, kehittymistä ja kilpailukykyä korkeakouluopetuksen, vahvan alueellisen TKI-toiminnan ja kulttuuritoiminnan kautta. Aluevaikutuksesta ja kansainvälisyydestä tunnettu Centria-ammattikorkeakoulu tukee yrittäjyyttä sekä elinkeino- ja työelämän kansainvälistymistä ja digitalisaatiota. Ammattikorkeakoulun kampukset sijaitsevat Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Ammattikorkeakoulu kouluttaa tekniikan, liiketalouden, hyvinvoinnin ja kulttuurin aloille.

Centria-ammattikorkeakoulussa on noin 4200 opiskelijaa ja 320 työntekijää. Liikevaihto vuonna 2021 oli 29 miljoonaa euroa. Centria-ammattikorkeakoulu on tärkeä aluevaikuttaja, joka on historiansa aikana kouluttanut yli 10 000 alansa asiantuntijaa alueelle. Vuosittain valmistuu noin 500 insinööriä, tradenomia, sosionomia, sairaan- ja terveydenhoitajaa, musiikki- ja yhteisöpedagogia, sekä noin 60 ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanutta.

Centria-ammattikorkeakoulu on maan johtavia ammattikorkeakouluja tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Vuosittain hankkeita on käynnissä noin sata, joista noin viidennes kansainvälisiä. TKI-toiminnan kokonaisvolyymi vuonna 2022 oli 9,4 miljoonaa euroa.

Koulutusalat ja tutkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkö- ja automaatiotekniikan erikoisuutena on painottuminen energian siirron ja tuotannon kysymyksiin.

Koulutusta järjestetään päivä- ja monimuotototeutuksina. Centria-ammattikorkeakoulu tarjoaa myös ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja kaikilla aiemmin mainituilla aloilla.

Kansainvälisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Centria on Suomen kansainvälisin korkeakoulu.kenen mukaan? Joka viides opiskelijoista tulee ulkomailta.lähde? Tutkinto- ja vaihto-opiskelijat sekä vierailevat luennoitsijat edustavat kymmeniä eri kansallisuuksia.

Opiskelijakunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (COPSA) edustaa kaikkia Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]