Komisario

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Komisarion virka-asemamerkki

Komisario ja rikoskomisario ovat Suomen poliisin päällystövirkoja. Virat ovat poliisin alimpia päällystövirkoja ja hierarkkisesti saman tasoisia.

Komisarion virkaan pääsemiseksi vaaditaan Poliisiammattikorkeakoulussa suoritettu poliisipäällystötutkinnon A-osa tai korkeakoulututkinto sekä perehtyneisyys tehtäväalueeseen. Perehtyneisyyttä kulloiseenkin tehtäväalueeseen voi osoittaa monin tavoin, mutta riittävää perehtyneisyyttä osoittaa esimerkiksi suoritettu poliisin perustutkinto. Muodollisesti mikä tahansa korkeakoulututkinto on riittävä, mutta käytännössä korkeakoulutaustaiset komisariot ovat opiskelleet oikeus- tai hallintotieteitä. Monet rikoskomisariot ovat koulutukseltaan juristeja.

Sekä komisarion että rikoskomisarion keskeinen tehtävä on toimia tutkinnanjohtajana ja/tai yleisjohtajana piirinsä alueella. Rikoskomisario toimii useimmiten vaativissa rikostutkintatehtävissä. Komisario ja sitä ylempiarvoinen poliisivirkamies on pakkokeinolain nojalla pidättämiseen oikeutettu virkamies. Komisariota alemmat poliisivirkamiehet ovat oikeutettuja vain kiinniottoon.

Komisariota lähin alempi virka on ylikonstaapeli ja seuraava ylempi virka ylikomisario. Poliisihallituksessa tai sisäministeriössä toimiva komisario on hierarkiassa paikallispoliisissa toimivaa komisariota ylempänä.

Englanninkielisissä maissa komisariosta on käytetty joskus englannin kielistä vastinetta nimikkeestä poliisiluutnantti (engl. police lieutenant, esimerkiksi useiden Yhdysvaltain osavaltioiden poliisilaitoksissa) tai poliisitarkastaja (engl. police inspector, esimerkiksi Yhdistyneen kuningaskunnan poliisissa).

Tunnettuja komisarioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiktiivisiä komisarioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.