Kurt Wallander

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kurt Wallander
Luoja(t) Henning Mankell
Näyttelijä(t) Rolf Lassgård
Krister Henriksson
Kenneth Branagh
Ensi-
esiintyminen
Kasvoton kuolema
Henkilötiedot
Status rikoskomisario
Ammatti poliisi
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Ystad, Ruotsi
Suhteet
Lapset Linda Wallander
Kurt Wallanderin kotikatu Mariagatan Ystadissa.

Kurt Wallander on ruotsalaisen kirjailijan Henning Mankellin luoma hahmo, joka esiintyy sekä kirjoissa että elokuvissa. Ensimmäinen Wallander-romaani ilmestyi vuonna 1991. Wallander-kirjojen ja -elokuvien tapahtumapaikoista Ystadissa on tullut turistinähtävyyksiä. Kurtin tytär Linda Wallander on myös poliisi.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kurt Wallanderista kertovia kirjoja on kymmenen, ja niitä on käännetty useille kielille. Varsinkin myöhemmät romaanit kohosivat heti myyntilistojen kärkeen.lähde?

Kurt Wallander on syntynyt 30. tammikuuta 1947.[1] Hän on kirjasarjan alussa keski-ikäinen rikoskomisario, joka on hiljattain eronnut vaimostaan, vieraantunut tyttärestään, laiminlyö terveyttään, kinaa isänsä kanssa ja epätoivoisesti etsii uutta naisystävää. Hänellä on ongelmia perheensä, työtovereiden ja itsensä kanssa. Oopperasta pitävä Wallander työskentelee Ystadin pikkukaupungissa. Hän asui pitkään kaupungin keskustassa osoitteessa Mariagatan 10.

Henning Mankellin oli tarkoitus lopettaa Kurt Wallander -kirjat vuonna 1999 ilmestyneeseen novellikokoelmaan Pyramidi, mutta vuonna 2009 hän pyörsi päätöksensä ja kirjoitti vielä teoksen Rauhaton mies. Kirjassa Ennen routaa pääosassa on Kurt Wallanderin tytär Linda Wallander. Vuonna 2013 julkaistiin ruotsiksi ja suomeksi pienoisromaani Haudattu, joka oli aiemmin julkaistu vain hollanniksi.

Kurt Wallander esiintyy myös kirjailija Jan Guilloun kirjassa En medborgare höjd över varje misstanke.

Elokuva- ja televisioversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wallander-kirjoista on tehty elokuvia ja televisiosarjoja. Kahdeksan ensimmäistä romaania on kuvattu Ruotsissa vuosina 1995–2006. Niiden pääosan esittäjänä on Rolf Lassgård, joka esittää Wallanderia myös 2007 tehdyssä elokuvassa Pyramidi. Elokuvia on esitetty Suomen televisiossa, esimerkiksi MTV3-kanavalla vuonna 2013.

Linda Wallander -kirjaan perustuva elokuva Ennen routaa sai ensi-iltansa Suomessa 2005. Se on ensimmäinen osa 32-osaisesta Wallander-sarjasta, jossa Wallanderia esittää Krister Henriksson ja jonka elokuvat perustuvat Mankellin suunnittelemiin juoniin. Elokuvassa Kosto Wallander muuttaa omakotitaloon meren rannalle.

Wallander-kirjojen pohjalta on tehty yhdeksän englanninkielistä televisioelokuvaa, joissa Wallanderia esittää Kenneth Branagh. Branagh pyysi itse päästä Wallanderin rooliin, koska pitää Wallander-kirjoista.

Guillou ja Mankell käsikirjoittivat yhdessä televisiosarjan Talisman, jossa Wallanderkin on mukana. Häntä näyttelee Lennart Jähkel.

Netflix tuottaa englanninkielisen televisiosarjan Young Wallander, jossa nuorta Kurt Wallanderia esittää Adam Pålsson. Sarja kuvataan Vilnassa, ja se julkaistaan vuonna 2020.[2]

Kirjasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kasvoton kuolema, s. 291
  2. Netflix gör en serie om Kurt Wallander som ung. Hufvudstadsbladet, 17.9.2019, s. 19. Artikkelin verkkoversio.