Wallander (elokuvasarja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wallander
Ensimmäisen elokuvan DVD-julkaisu.
Ensimmäisen elokuvan DVD-julkaisu.
Tyyli rikos
Kestoaika noin 90 minuuttia
Pääosissa
Alkuperämaa Ruotsi
Esitetty 2005 – 2013
Tuotantokausia 3
Jaksoja 32
Tuotanto
Käsikirjoittaja(t) Henning Mankell
Aiheesta muualla
IMDb

Wallander on ruotsalainen 32-osainen elokuvasarja, joka kertoo Henning Mankellin luoman ystadilaisen poliisin Kurt Wallanderin elämästä. Wallanderia esittää Krister Henriksson, jonka Mankell itse valitsi Wallanderin rooliin.

Ensimmäinen sarja 2005–2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisissä kolmessatoista elokuvassa toinen päähenkilö on Kurtin tytär Linda (Johanna Sällström). Elokuvista ensimmäinen, Ennen routaa, on elokuvista ainoa, joka perustuu aiemmin ilmestyneeseen Wallander-kirjaan; muut osat ovat vain tätä tarkoitusta varten kirjoitettuja. Muissa filmeissä Mankell on ensin kirjoittanut tarinan novellin muodossa, jonka pohjalta muut ovat tehneet käsikirjoituksen. Novelleja ei ole julkaistu missään; ne on tehty vain elokuvien käsikirjoittajien käyttöön. Mankell on aina tarkastanut käsikirjoituksen ja joko hyväksynyt sen tai tehnyt siihen muutoksia. Krister Henriksson on myös jonkin verran osallistunut käsikirjoitusten muokkaamiseen Mankellin kanssa.

Ensimmäisessä sarjassa kolmas keskeinen hahmo on poliisi Stefan Lindman, jota esittää Ola Rapace. Lindman tuli Ystadin poliisiasemalle kirjassa Ennen routaa. Mukana elokuvasarjassa on myös vanhemmista Wallander-kirjoista tuttuja hahmoja: miespoliisit Nyberg, Svartman ja Martinsson (joiden etunimiä ei juurikaan käytetä), naispoliisi Ann-Britt Höglund, poliisilaitoksen toimistotyöntekijä Ebba sekä kuolinsyytutkija Karin Linder.

Vuosina 2005–2006 kuvatut elokuvat muodostavat 13-osaisen sarjan. Ensimmäinen osa tuli Suomessa teatterilevitykseen tammikuussa 2005, ja elokuvat julkaistiin DVD:nä Suomessa vuosina 2005–2007.[1] Televisiossa Wallander-elokuvasarja on esitetty MTV3:lla ainakin vuosina 2008, 2009 , 2015 ja 2016.

Toinen sarja 2009–2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 alettiin tehdä lisää Kurt Wallander -elokuvia, pääosassa yhä Krister Henriksson. Linda Wallander ei ole näissä tarinoissa mukana, sillä edesmenneen Johanna Sällströmin tilalle ei haluttu ottaa uutta näyttelijää. Myöskään Stefan Lindman ei ole enää mukana. Uusina henkilöinä elokuvissa on kaksi nuorta poliisiharjoittelijaa, Isabelle (Nina Zanjani) ja Pontus (Sverrir Gudnason) sekä syyttäjä Katarina Ahlsell (Lena Endre).

Uusien elokuvien oli tarkoitus olla aiempaa enemmän poliittisesti kantaaottavia. Elokuvissa käsitellään esimerkiksi terrorismia. Mankell halusi välttää, että uudet filmit olisivat edellisiä toistavia. Toisen sarjan elokuvissa juoni on yhä Mankellin suunnittelema, mutta hän ei ole puuttunut yhtä paljon filmien tekoon kuin aiemmin, vaan on antanut käsikirjoittajien ja Henrikssonin tehdä elokuvista mieleisiään.[2]

Toinen sarja on saanut huonompia arvosteluja kriitikoilta kuin ensimmäinen. Tosin joitakin osia on kehuttukin; sarjan laatua on moitittu epätasaisuudesta. Ennen elokuvien filmaamisen aloittamista Linda Wallanderin poissaololle luvattiin antaa järkevä selitys.[3] Ensimmäisten elokuvien ilmestyttyä kriitikot kuitenkin totesivat, että näin ei ole tapahtunut.[4][5] Toisen sarjan edetessä elokuvia alettiin arvostella tyhjäkäynnistä ja toistosta.[6][7]

Kolmas sarja 2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2011 Mankell ja Henriksson kertoivat televisiohaastattelussa aikovansa tehdä vielä kuusi Wallander-elokuvaa. Ne ovat sarjan viimeiset, ja ne keskittyvät Wallanderin muistisairauteen, johon hän sairastui kirjassa Rauhaton mies. Elokuvan Rauhaton mies kuvaukset alkoivat toukokuussa 2012, ja sen ensi-ilta elokuvateattereissa oli alkuvuodesta 2013. Loput elokuvat ilmestyivät DVD-levyinä vuoden 2013 aikana. Lindaa esittää uusissa elokuvissa Charlotta Jonsson.[8]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ennen routaa (Innan frosten)
 2. Kylähullu (Byfånen)
 3. Veljekset (Bröderna)
 4. Pimeys (Mörkret)
 5. Afrikkalainen (Afrikanen)
 6. Heikkous (Den svaga punkten)
 7. Mastermind (Mastermind)
 8. Valokuvaaja (Fotografen)
 9. Peitenimi (Täckmanteln)
 10. Pilvilinna (Luftslottet)
 11. Veriside (Blodsband)
 12. Jokeri (Jokern)
 13. Salaisuus (Hemligheten)

Toinen sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kosto (Hämnden)
 2. Syyllisyys (Skulden)
 3. Kuriiri (Kuriren)
 4. Varas (Tjuven)
 5. Sellisti (Cellisten)
 6. Pappi (Prästen)
 7. Vuoto (Läckan)
 8. Ampuja (Skytten)
 9. Kuoleman enkeli (Dödsängeln)
 10. Haamu (Vålnaden)
 11. Perintö (Arvet)
 12. Velkoja (Indrivaren)
 13. Todistaja (Vittnet)

Kolmas sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rauhaton mies (Den orolige mannen)
 2. Kadonnut (Försvunnen)
 3. Petos (Sveket)
 4. Kaipaus (Saknaden)
 5. Tuhopolttaja (Mordbrännaren)
 6. Surulintu (Sorgfågeln)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]