Hymyilevä mies

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hymyilevä mies
Mannen som log
Alkuperäisteos
Kirjailija Henning Mankell
Kieli ruotsi
Genre rikosromaani, jännitys
Julkaistu 1994
Ulkoasu sidottu
Suomennos
Kustantaja Otava
Julkaistu 1995
Ulkoasu sidottu
Sarja: Wallander
Edeltävä Valkoinen naarasleijona
Seuraava Väärillä jäljillä
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Hymyilevä mies on ruotsalaisen Henning Mankellin kirjoittama rikosromaani, joka on neljäs osa Wallander-kirjasarjasta. Tässä kirjassa mukaan tulee uusi henkilö, rikospoliisi Ann-Britt Höglund, joka on hiljattain valmistunut poliisikoulusta ja on ensimmäinen naispuolinen rikospoliisi Wallanderin työpaikalla.

Kirja on filmattu kahdesti: ruotsinkielisessä versiossa (2003) Wallanderia näyttelee Rolf Lassgård ja englanninkielisessä (2010) Kenneth Branagh.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Asianajaja Gustaf Torstensson löydetään kuolleena maantieltä. Wallander on kirjassa Valkoinen naarasleijona sattuneen järkyttävän tapauksen vuoksi sairaslomalla. Hän on päättänyt, ettei palaa enää poliisiksi. Gustaf Torstenssonin poika Sten yrittää houkutella Wallanderia takaisin työhön tutkimaan isänsä kuolemaa, jossa on hänen mielestään jotain hämärää.

Wallander ei kuitenkaan innostu, mutta kun Sten murhataan, hän peruu irtisanoutumisensa ja ryhtyy tutkimaan juttua, joka johtaa talousrikollisen imperiumin äärelle. Imperiumi on ollut Gustaf Torstenssonin asianajotoimiston asiakas ennen Gustafin kuolemaa. Imperiumia johtaa 'hymyilevä mies', mies joka ei kaihda keinoja toteuttaakseen tavoitteensa. Liikemiehen toimiin kuuluu muun muassa laiton elinkauppa kehitysmaista.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.