Kasvoton kuolema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kasvoton kuolema
Mördare utan ansikte
Alkuperäisteos
Kirjailija Henning Mankell
Kieli ruotsi
Genre poliisiromaani, jännitys
Julkaistu 1991
Suomennos
Suomentaja Markku Mannila
Kustantaja Otava
Julkaistu 1993
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 327
ISBN 951-1-12315-7
Sarja: Wallander
Seuraava Riian verikoirat
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kasvoton kuolema on ruotsalaisen Henning Mankellin kirjoittama vuonna 1991 julkaistu poliisiromaani. Tarinan päähenkilönä on ystadilainen poliisi Kurt Wallander. Kirja aloittaa kymmenosaisen Kurt Wallander -romaanisarjan.

Kirja on filmattu kahdesti. Ruotsinkielisen version vuodelta 1995 ohjasi Per Berglund ja Wallanderia näyttelee Rolf Lassgård. Vuonna 2010 ilmestyi BBC:n tuottama englanninkielinen versio, jossa Wallanderin osassa on Kenneth Branagh. Englanninkielisen version juonta on muutettu melko paljon, sillä päinvastoin kuin kirja se ei ole sarjan ensimmäinen osa. Esimerkiksi kirjassa Wallanderin isä on vasta sairastumassa, mutta elokuvassa hän on jo hoitokodissa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kurt Wallander hälytetään kylmänä tammikuun aamuna töihin. Maalla asuva pariskunta on murhattu raa’asti, eikä poliiseilla ole muita johtolankoja kuin uhrin soperrus: ”ulkolainen”. Myöhemmissä Wallander-kirjoissa murhaa kutsutaan Lenarpin kaksoismurhaksi rikoksen tekopaikan perusteella.

Epäiltyjen ulkomaalaistaustan vuotaminen julkisuuteen johtaa viha-aaltoon. Wallander saa puhelimitse uhkauksia, joissa maahanmuuttajia kohtaan uhataan hyökätä, jos poliisi ei selvitä rikosta. Pakolaiskeskus sytytetään tuleen. Kirjassa tapahtuu vielä toinenkin murha kun ensimmäisen yllyttämänä rasistit surmaavat turvapaikan hakijan kostoksi.

Wallander on juuri eronnut vaimostaan, syö epäterveellisesti ja juo liikaa alkoholia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.