Nopankylä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nopankylä on yksi Ilmajoen kylistä. Se sijaitsee kunnan länsiosassa. Kylässä on kaksi järveä ja lampi, Vitiäisjärvi ja Kalajaisjärvi sekä Rajalampi Pässilänvuoren kupeessa. Kalajaisjärvellä sijaitsee Ilmajoen kunnan kurssi- ja leirikeskus sekä seurakunnan leirikeskus. Nopankylässä on Ilmajoen kolmanneksi vanhin, nykyisin noin 30 oppilaan koulu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajokalusepät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1700-luvun lopulla kuului Nopankylästä laajalti konevasaran kilkatus. Salomon Koskelalla oli Nenättömänluomassa hamaripaja, jossa hän valmisti hevosvetoisia fälttejä eli kyntöauroja. Malli oli saatu Lapväärtin sepiltä.

Valentin Kuusisto (1847-1932) aloitti turunmallisen hevoskärryn valmistuksen 1869. Saman kärryn raudoitti seppä Juha I Laurila vanhempi. (1821-1905) Laurila takoi Nopankylässä vuodesta 1840. Kärryt myytiin Juho Mahlamäelle Huissille. Tästä alkoi Suomen suurin, kotiteollisesti verkostoitunut hevosajoneuvojen tuotanto. Kylässä oli 1869–1955 kolmisenkymmentä ajokalusepän pajaa, rekien ja kärryjen puuosien valmistajia, pyörien ja kapan valmistajia, kärrymaalareita, toppareita ja kauppamiehiä. Elinkeino työllisti yli 700 henkilöä.[1]

Kärryjen tuotanto päättyi 1955 autojen yleistyessä ja maaseudun koneellistumisen myötä. 1955-luvun jälkeen kärryjen tilalle tulivat kodinkalusteet, ja 1970- luvun loppupuolelle saakka kylässä oli paljon huonekaluteollisuutta.

Ensimmäinen osuuskauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ensimmäinen osuuskauppa perustettiin Nopankylään ostoyhtymän muodossa maaliskuussa 1898.[2]

Tunnustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Nopankylä valittiin vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virrankoski, Pentti: Kärryseppiä ja rekinikkareita: Ilmajoen ajokaluteollisuuden historia. Ilmajoki: Ilmajoki-seura, 1981.
  2. Erinomaista palvelua Etelä-Pohjanmaalla S-Kanava / Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa. Viitattu 27.4.2012.
  3. Vuoden kylät Eteläpohjalaiset Kylät ry. Viitattu 28.8.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalajaisjärvi Nopankylän länsiosassa
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.