Uskon Sana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uskon Sana -liike (Word of Faith Church) on Kenneth E. Haginin (1917–2003) perustamana karismaattinen suuntaus, joka on saanut vaikutteita E. W. Kenyonin opeista. Haginin väitetään kopioineen suurimman osan Kenyonin teksteistä, mutta hän väitti saaneensa ne ilmestystietona itse Kristukselta.

Haginin tarkoitus ei alun perin ollut perustaa yhdistystä raamattukoulunsa ohelle eikä kerätä varsinaisesti rahaa. Myöhemmin kuitenkin Haginin seuraajat alkoivat ymmärtää väärin hänen sanojaan ja väärinymmärsivät Haginin opetukset menestymisestä ja rikkauksien tavoittelusta. Haginin opetus pääkohtana opetuksessa oli Raamatun ilmoittama sana, missä luvataan Jeesuksen Kristuksen seuraajille menestymistä, kun he noudattavat käskyjä ja Paavalin kirjoituksien totuuksia eläen vanhurskaudessa ja totuudessa. Synnissä eläville ei tosin tällaista menestymistä luvata, vaan he joutuvat ikuiseen kadotukseen eli helvettiin.

Eräs keskeinen tunnusmerkki erona perinteiseen helluntailaisuuteen on ihmeiden ja merkkien kokeminen sekä ilmestystiedon tärkeys Raamatun opetuksen ohella. Sekin ajatus perustuu heidän mukaansa Paavalin kirjoituksiin ja Johanneksen ilmestys -kirjaan. Eräs näistä on opetus uskovan auktoriteetista. Tällä tarkoitetaan sitä, että liike opettaa uskovan ihmisen pystyvän Heprealaiskirjeen kaltaisiin tekoihin, mihin rappeutunut ja maallistunut kirkko ei kykene: "Hepr. 6: Jättäkäämme sentähden Kristuksen opin alkeet ja pyrkikäämme täydellisyyteen, ryhtymättä taas uudestaan laskemaan perustusta: parannusta kuolleista töistä ja uskoa Jumalaan, oppia kasteista ja kätten päällepanemisesta, kuolleitten ylösnousemisesta ja iankaikkisesta tuomiosta."

Kuten muissakin karismaattisissa liikkeissä, myös Uskon Sana -liikkeen kohdalla on liikettä kohtaan esitetty monenlaista kritiikkiä, muun muassa, että toiminta ei ole Jumalasta peräisin olevaa. Tämä niin sanottu menestysteologia todettiin muun muassa vuonna 1984 helluntailaisten talvipäivillä harhaoppiseksi liikehdinnäksi, ja seurakunta sanoutui irti Haginin opeista.

Uskon sana Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Word of Faith Church Finland on Suomessa vuonna 2014 rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Suomeen Uskon sana -seurakunnan Word of Faith Church Finlandin osana perusti kokkolalainen Patrick Tiainen. Hän erosi seurakunnan johdosta toukokuussa 2017, koska paljastui, että hänellä oli salasuhde mieheen, uskon oppien vastaisesti.[1]