Uskovien kaste

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uskovan kaste järvessä.

Uskovien kaste on toinen kahdesta kristinuskon pääasiallisesta kastekäytännöstä (toinen on lapsikaste). Uskovien kasteessa kastetaan Jeesukseen uskova, uskonsa suullaan tunnustanut henkilö, joten kristillisissä yhteisöissä, joiden kaste on uskovien kaste, ei kasteta vauvoja. Mutta täysi-ikäisyyttä uskovien kastekaan ei edellytä, joten uskovien kastetta käyttävissä yhteisöissä kastetaan myös alaikäisiä nuoria ja osassa kastetaan ymmärtäväisessä iässä jo olevia lapsiakin. Uskovien kaste on käytössä esimerkiksi helluntailaisuuden, baptismin, adventismin ja vapaakirkon piirissä.

Uskovien kastetta perustellaan ja lapsikastetta vastustetaan muun muassa sillä, että Raamatussa ei mainita ketään kastetun vauvana, sekä lähetyskäskyn sanajärjestyksellä: Joka uskoo ja saa kasteen, on pelastuva.[1] Uskovien kaste tapahtuu nykyäänkin yleensä upottamalla kastettava kokonaan veteen, kun taas useimmissa lapsikastetta käyttävissä yhteisöissä nykyisin kaste suoritetaan valelemalla lapsen pää vedellä. Käsitystä, jonka mukaan kaste olisi suoritettava nimenomaan upottamalla, uskovien kastetta käyttävissä kristillisissä yhteisöissä perustellaan muun muassa sillä, että Raamattu kuvaa kastetta hautaamiseksi. Uskovien kaste voidaan suorittaa esimerkiksi järvessä tai joessa mutta myös nimenomaan kastetta varten valmistetussa altaassa, jollaisia on käytössä mm. helluntaiseurakunnissa. Kristillisen uskovien kasteen ottanut liittyy tavallisesti paikallisen seurakunnan jäsenyyteen, mutta kastetta ei tarvitse uusia siirryttäessä saman yhteisön toiseen paikallisseurakuntaan eikä yleensä myöskään siirryttäessä toiseen kristilliseen yhteisöön.

Siitä, oliko alkuseurakunnan kastekäytäntö lapsi- vai uskovienkastekäytäntö, ei asiaan perehtyneiden tutkijoiden keskuudessa vallitse läheskään yksimielisyyttä. Se on kuitenkin jokseenkin selvää, että siltä osin käytäntö muistutti enemmän nykyistä uskovien- kuin lapsikastekäytäntöä, että kaste toimitettiin upottamalla.

Uskovien kastetta kannattavia kristittyjä on kutsuttu reformaation ajoista alkaen uudestikastajiksi, koska he kastavat lapsikasteen saaneita uudelleen, kun lapsikastetta ei tunnusteta kristilliseksi kasteeksi. Uudestikastajiksi kutsuttavat ryhmät saattavat pitää nimitystä uudestikastaja loukkaavana. Tämä johtuu siitä, että koska vauvakaste ei heidän mielestään todellisuudessa ole kaste, he omasta mielestään eivät kasta uudelleen.

Kastekysymys on ekumeniassa keskeinen ongelma. Uskonyhteyden kokeminen ja varauksellinen yhteistyö erilaisen kastekäsityksen kannalla olevien kristittyjen kesken on kuitenkin mahdollista. Yleensä kastetta ei pidetä pelastuksen edellytyksenä.

Kristillistä uskovien kastetta ulkoisesti muistuttava kaste on käytössä myös eräissä kristillisperäisissä yhteisöissä kuten Jehovan todistajilla ja mormoneilla. Näitä kasteita eivät mitkään kristilliset yhteisöt pidä pätevinä, koska katsovat kasteen pätevyyden edellyttävän, että kasteen suorittava yhteisö tunnustaa kolminaisuuden eivätkä muun muassa Jehovan todistajat tunnusta kolminaisuutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.