Uskovien kaste

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uskovien kaste on monissa, pääasiassa karismaattisissa kristillisissä kirkoissa noudatettava kastamistapa. Uskovien kasteessa eli aikuiskasteessa (joka toimituksen nimenä on tosin harhaanjohtava, koska myös alaikäinen voidaan kastaa uskovien kasteella) kastetaan Jeesukseen uskova kristitty. Raamattu kuvaa kastetta hautaamisena, ja uskovien kaste tapahtuukin yleensä upottamalla kastettava kokonaan veteen tuon esikuvan mukaan. Kasteen kautta uskova liittyy tavallisesti paikallisen seurakunnan jäsenyyteen, mutta kastetta ei tarvitse uusia siirryttäessä toiseen paikallisseurakuntaan. Uskovien kastetta perustellaan muun muassa sillä, että Raamatussa ei mainita ketään kastetun lapsena, sekä lähetyskäskyn sanajärjestyksellä: Joka uskoo ja saa kasteen, on pelastuva.[1]

Uskovan kaste järvessä.

Uskovien kaste on käytössä esimerkiksi helluntailaisuuden, baptismin, adventismin ja vapaakirkon piirissä. Näitä kristittyjä on kutsuttu reformaation ajoista alkaen uudestikastajiksi, koska he kastavat lapsikasteen saaneita uudelleen, kun lapsikastetta ei tunnusteta kristilliseksi kasteeksi. Uudestikastajiksi kutsuttavat ryhmät saattavat pitää nimitystä uudestikastaja loukkaavana. Tämä johtuu siitä, että koska vauvakaste ei heidän mielestään todellisuudessa ole kaste, he omasta mielestään eivät kasta uudelleen.

Kastekysymys on ekumeniassa keskeinen ongelma, mutta se ei estä kirkkokuntien välistä yhteistyötä, koska yleensä kastetta ei pidetä pelastuksen edellytyksenä. Tosin Suomen evankelisluterilaisen kirkon virallisen opin mukaan jokainen ihminen, joka kuolee kastamattomana, joutuu helvettiin, mutta nykyisin useimmat evankelis-luterilaiset papitkaan eivät opeta näin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.