Raamatuntutkijat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raamatuntutkijat on uskonnollinen liike, joka polveutui pastori Charles Taze Russellin opetuksista. Hänen seuraajansa kutsuivat itseään "raamatuntutkijoiksi". Russellin kuoleman jälkeen he hajaantuivat, ja heistä tuli muutama pienempi ryhmä. Jotkut ryhmistä ovat lakanneet uskomasta pastori Russellin opetuksiin. Suurin yksittäinen ryhmä, joka polveutuu Raamatuntutkijoista, on Jehovan todistajat. Varsinaisia Raamatuntutkijoita on kuitenkin vielä tuhansia ympäri maailman.

Historian alkuaika

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Russellin vaikutuksia ja ajatuksia käyttäneitä ihmisiä:

Jehovan todistajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Jehovan todistajat

Jehovan todistajat ovat saaneet suurimman osan huomiosta ja heitä kutsutaankin liikkeen "pääosaksi". Tämä johtuu siitä, että he ovat suurin enemmistö niistä, jotka ajattelevat uskonsa polveutuvan pastori Russellin opetuksista. Jehovan todistajien vuosittaisen raportin mukaan aktiivisia jäseniä on 8,2 miljoonaa (2014). Muut ryhmät, joita muodostui Russellin kuoleman jälkeen, erosivat Vartiotorni-seurasta, joka Russellin perustamana uskonnollisen kirjallisuuden painotalona on periytynyt Jehovan todistajat -liikkeen käyttöön. Koska varsinaiset Raamatuntutkijat eivät pidä jäsenrekisteriä, heidän määräänsä ei tiedetä. Rolondo Rodrigues mainitsee kirjassaan Daughters of the Tower, että Raamatuntutkijoiden määrä on alle 10 000, joista noin puolet toimii Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Uuden Liiton Raamatuntutkijat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1909 pastori Russell mainitsi, ettei uskollisten kristittyjen tosi kirkkoa kutsuta Uuden Liiton Raamatuntutkijoiden pariin, mutta Uusi Liitto oli tulevaisuutta. Kyseessä oli liitto, joka koski Israelin kansakuntaa. Tämä sai suuren osan lähtemään Raamatuntutkijoiden liikkeestä. Lopputulos oli Uuden Liiton Raamatuntutkijoiden (englanniksi The New Covenant Bible Students) muodostuminen. He alkoivat pitää kristittyjen uskovien konferensseja opettaen, että kristityt kerättäisiin Uuden Liiton alle. E. C. Hennings, joka oli aiemmin toiminut Australian Raamatuntutkijoiden haaratoimistossa muodosti ryhmittymän, joka alkoi julkaista Uusi Luominen -nimistä lehteä (The New Creation) vuonna 1940. Tämä johti taas uuteen ryhmittymään, jonka nimi oli the Christian Millenial Fellowship. Ryhmittymästä tuli Uuden Luomisen Raamatuntutkijoiden julkaisutalo. M.L. McPhail vei Uuden Liiton Raamatuntutkijat Yhdysvaltoihin ja muodosti Uuden Liiton Uskovaiset (New Covenant Believers) vuonna 1909. Ryhmä julkaisi lehteä, jonka nimi oli The Kingdom Scribe) vuoteen 1975 saakka. Ryhmä on vieläkin olemassa nimellä Bereijalaisten Raamatuntutkijoiden Kirkko (Berean Bible Students Church).

Vuonna 1928 italialaisten Raamatuntutkijoiden yhdistys Hartfordista, Connecticutin osavaltiosta otti tukensa pois Vartiotorniseuralta ja vaihtoi nimensä Lopunajan Raamatuntutkijoiden Kirkoksi (Millennial Bible Students Church). Lopulta he hylkäsivät Russellin opetukset virheellisinä. Ryhmä toimii nykyään New Jerseyssä.

Yhdistyneet Raamatuntutkijat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat Raamatuntutkijoiden seurakunnat, jotka pitäytyvät pastori Russellin kirjoituksissa ja näkemyksissä, sanovat olevansa "Yhdistyneitä Raamatuntutkijoita". Kaikki seurakunnat ovat autonomisia, ja vaikka he käyttävät tätä nimitystä, heillä ei välttämättä ole minkäänlaista yhteyttä muihin seurakuntiin. Tämän nimen käyttäjät ovat suurin osio niistä joukoista, jotka erosivat Vartiotorni-seurasta Russellin kuoleman jälkeen. He eivät hyväksyneet Joseph Franklin Rutherfordin valintaa Vartiotorni-seuran uudeksi presidentiksi, eivätkä hänen tekemiään oppimuutoksia. Vuonna 1918 Rutherford erotti neljä Vartiotorniseuran entistä johtokunnan jäsentä. He pitivät itsenäisen Raamatuntutkijoiden konventin erillään Vartiotorni-seurasta. Muutaman kuukauden kuluttua pitämässään toisessa konventissa he perustivat Pastori Russellin raamattuinstituutin. He alkoivat julkaista lehteä, jonka nimi oli The Herald of Christ's Kingdom, ja lehden päätoimittaja oli R. E. Streeter. Lehteä julkaistaan vielä nykyäänkin, mutta pastori Russellin instituuttia ei enää ole, lukuun ottamatta lehden toimituskomiteaa.

Australian Berealaisten Raamattu Instituutti (The Australian Berean Bible Institute) muodostettiin vuonna 1918. He julkaisivat lehteä nimeltä "The Voice and the People's Paper". Joitakin seurakuntia on yhä olemassa, mutta Raamatuntutkijoiden määrä Australiassa arvioidaan olevan alle 100. Joulukuussa 1918 Charles E. Heard ja muutamat muut pitivät Rutherfordin suosituksia ostaa sotaobligaatioita Russellin pasifistisien opetuksien vastaisena. Lopputuloksena oli StandFast Bible Students Associationin perustaminen Portlandissa, Oregonissa. Nimen alkuperä tulee heidän päätöksestään seisoa pastori Russellin pasifististen opetusten takana. Ryhmä hajosi, ja siitä muodostui pienempi ryhmä nimeltä Elijah Voice Society, jonka perusti John A. Herdersen ja C. D. McCray vuonna 1923. Heidät tunnistettiin saarnaamistyöstään ja pasifistisesta toiminnastaan.

Vuonna 1928 Norman Woodworth (C.J. Woodworthin serkku) lähti Vartiotorni-seurasta. Hän oli ollut tekemisissä Vartiotorni-seuran radiolähetysten kanssa. Hän muodosti itsenäisen Raamatuntutkijoiden radio ohjelman "Frand and Earnest". Rahoituksen hoiti Raamatuntutkijoiden Brooklynin seurakunta. Vuonna 1931 perustettiin Aamunkoiton Raamatuntutkijoiden Liitto (Dawn Bible Students Association). Perustajana toimi Norman Woodworth ja muutamat muut. Heidän tarkoituksenaan oli julkaista Raamatun tutkielmia joiden julkaisemisen Vartiotorni-seura virallisesti lopetti vuonna 1927. He julkaisivat lehtistä nimeltä Raamatuntutkijoiden Radiokaiku. Julkaisusta tehtiinkin nopeasti lehti, ja sen nimeksi muutettiin The Dawn and Herald of Christ's Presence. Aluksi sitä julkaistiin joka toinen kuukausi ja myöhemmin joka kuukausi. Nykyään he yhä julkaisevat lehteä sekä radio ja televisio-ohjelmia. Viime aikoina he ovat alkaneet vetäytyä pois Charles Russellin ajatuksista.

Vuonna 1974 ryhmä raamatuntutkijoita katkaisivat yhteytensä Aamunkoiton raamatuntutkijoihin ja alkoivat kutsua itseään Riippumattomiksi Raamatuntutkijoiksi (Independent Bible Students). He päättivät aloittaa uuden ei-opillisen uutis- ja tietolehden julkaisemisen. Lehden nimeksi tuli Raamatuntutkijoiden uutiskirje (The Bible Students Newsletter). Lehden menekki kasvoi, ja se on nykyään yksi laajimmin levinnyt Raamatuntutkijoiden julkaisu.

Vaikka Raamatuntutkijoiden seurakunnilla ei ole keskitettyä johtoa, jäsenet pysyvät hyvin sidoksissa toisiinsa. He pitävät vuosittain tai joka toinen vuosi konventteja, jotka pidetään kesäisin. Jäsenet läheltä ja kaukaa ottavat osaa näihin tapahtumiin. Kansainvälinen konventti pidetään Euroopassa, ja se on suurin Raamatuntutkijoiden tapahtuma.

Maallikoiden Kotisaarnaajaliike

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul S. L. Johnson perusti Maallikoiden Kotisaarnaajaliikkeen vuonna 1919. Johnsonin kuoleman jälkeen liike joutui sisäisiin ristiriitoihin, ja siitä muodostui pienempiä ryhmittymiä, kuten esimerkiksi Epiphany Bible Students Association ja Laodicean Home Missionary Movement. Johnson uskoi olevansa pienen lauman (144 000) viimeinen jäsen ja hänen kuolemansa jälkeen kaikki mahdollisuudet saada taivaallinen toivo oli ohi. Hänen kuolemansa jälkeen jäsenet lakkasivat ajattelemasta taivaaseen menemistä, ja he uskoivat, että he tulisivat elämään paratiisimaassa Jumalan valtakunnassa.

Muita ryhmiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1917 Alexander F.L. Freytag, joka oli toiminut Sveitsin Vartiotorni-seuran haaratoimiston johtajana vuodesta 1898 eteenpäin, perusti järjestön nimeltä Jehovan Enkelin Raamattu ja Traktaattiseura. (Angel of Jehovah Bible and Tract Society, tunnettu myös nimillä Philanthropic Assembly of the Friends of Man and The Church of the Kingdom of God ja Philanthropic Assembly). Kun hän alkoi julkaista mielipiteitään, Vartiotorni-seuran presidentti Rutherford erotti hänet vuonna 1919. Hän julkaisi kahta lehteä, kuukausittaista The Monitor of the Reign of Justice ja viikoittaista Paper for All. Hänen perustamallaan liikkeellä on noin 71 500 jäsentä toiminnassa noin 12 maassa (2009), maissa kuten Sveitsi, Saksa, Ranska, Belgia, UK, USA, Meksiko, Brasilia, Kanada, Australia ja erityisesti Italiassa. [1]. Liike on vuodesta 1951 lähtien keskittänyt toimintansa filantropiaan jättäen nimensä loppuosasta "and The Church of the Kingdom of God" pois.

Jesse Hemery oli yksi lupaavimmista Raamatuntutkijoista Englannissa. Pastori Russell oli nimittänyt hänet Maailmanlaajuisen Raamatuntutkijoiden presidentiksi vuonna 1901. Hän pysyi asemassaan vuoteen 1946 saakka. Vuonna 1951 Vartiotorniseuran presidentti N.H. Knorr erotti hänet, ja hän perusti liikkeen nimeltä Goshen Fellowship. Hän kuoli vuonna 1955, ja hänen perustamansa pieni ryhmittymä on yhä olemassa. Nykyään ryhmää johtaa Frank Lewis Brown.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmien verkkosivuja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]