Vanhimmisto (Jehovan todistajat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vanhin on Jehovan todistajien seurakunnissa vastuutehtävässä oleva kastettu miespuolinen henkilö. Heitä sanotaan myös valvojiksi. Vanhimmistoon pääseminen edellyttää 1. Timoteuksen kirjeen 3:1-7 vaatimusten täyttämistä[1]. Yleensä jokaisessa seurakunnassa on ainakin koordinaattori, palvelusvalvoja ja sihteeri. Ennen 1970-lukua joka seurakunnassa oli vain yksi vanhin, joka oli samalla paikallisen seurakunnan johtajana. Myöhemmin tuli muutos, että vanhimman tehtäviä jaetaan useammille eri henkilöille.

Vanhimmilla on ohjekirja Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan, jonka sisällö on luottamuksellista. Kirjan nimi perustuu Raamatun jakeeseen Apostolien teot 20:28. Vanhimpien kirjan kaikki periaatteet on kirjoitettu kaikille julkiseen Vartiotorni-lehteen ja kirja sisältää lähinnä lainauksia Raamatusta.

Vanhimpien asema ja toiminta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhimpana oleminen ei Jehovan todistajien näkemyksen mukaan merkitse jalustalla olemista, vaan kyseessä on palvelutehtävä. Vanhimmat johtavat joka viikko seurakunnan kokouksia ja johtavat evankelioimistyötä, jota he tekevät kuten muutkin Jehovan todistajat, pyrkien valmentamaan heitä ja itseään sen osalta. Vanhimpien odotetaan kiinnittävän erityisesti huomiota kunkin yksilön hengellisiin tarpeisiin.[1]

Jehovan todistajia kehotetaan jatkuvasti olemaan avoimia vanhimmille, ottaen nöyrämielisesti ohjeet ja opetukset vastaan. Vanhimmat päättävät kurinpitotoimenpiteistä, esimerkiksi seurakunnasta erottamisesta tai siitä, saako kurinpitotoimien kohteena oleva henkilö vastata ja pitää puheenvuoroja kokouksissa, ja onko seurakunnan jäsen syyllistynyt johonkin syntiin.

Mikäli joku seurakunnasta on syyllistynyt johonkin rikkomukseen, vanhimmat tarvittaessa kutsuvat koolle oikeuskomitean, joka käsittelee asiaa, kuulustelee syyllistynyttä ja antaa päätökset. Vanhimpien tehtävistä on myös kerrottu Jehovan todistajien kirjoissa Järjestetyt tekemään Jehovan Tahto ja Palvo Jumalaa.

Vanhimman tehtävän menettämiseen voivat johtaa useammat synnit, kuten aviorikos tai alkoholin liikakäyttö, tai myös silloin, mikäli perheenjäsen luopuu uskostaan ja lähtee Jehovan todistajista, mikäli voidaan osoittaa että vanhin ei ole kunnolla yrittänyt kasvattaa häntä Raamatun opetusten mukaan. Tämä perustuu myös 1. Timoteuksen kirjeen jakeeseen "Jos joku ei osaa johtaa omaa huonekuntaansa, kuinka hän voi pitää huolta Jumalan seurakunnasta?" (1 Tim. 3:5).

 • Vanhimmiston koordinaattori (aik. esivalvoja, seurakunnanpalvelija) on vanhimmiston puheenjohtaja. Hänen tehtävänään on muun muassa kokousten esitelmien järjestäminen.
 • Sihteeri ylläpitää seurakunnan jäsenten yhteystietoja sisältävästä kortistosta ja huolehtii muista paperiasioista.
 • Palvelusvalvoja vastaa saarnaamistyöstä (eli kenttäpalvelustyöstä, kuten Jehovan todistajien keskuudessa sanotaan).
 • Vartiotornin tutkiskelun johtaja on vanhin, joka johtaa sunnuntain yleisökokousten yhteydessä Vartiotornin tutkisteltaviksi tarkoitettujen artikkelien tarkastelut.
 • Teokraattisen palveluskoulun valvoja johtaa viikoittain järjestäviä kokouksia, joissa käsitellään saarnaamistyötä, eli kenttäpalvelusta. Näissä kokouksissa kaikki siihen julistamistyöhön osallistuvat saavat valmennusta siitä, miten esimerkiksi tarjota kirjallisuutta tai herättää muissa ihmisissä kiinnostusta raamatuntutkiskelua kohtaan.
 • Kirjantutkiskeluvalvoja johtaa jonkun Vartiotorniseuran tutkittavaksi tarkoitetun kirjan tutkiskelua.
 • Kaupunginvalvoja, nimitetään vain, jos kaupungissa on seurakuntia kaksi tai enemmän.
 • Matkavalvoja-on yhteisnimitys kierrosvalvojan ja aluevalvojan tehtävälle, eli kiertää eri seurakunnat tietyllä alueella[2].
  • Kierrosvalvoja, joka valvoo tietyn alueen seurakuntien toimintaa. Koko Suomi on jaettu 14 kierrokseen, joka kierroksella on oma kierrosvalvoja (joskus käytetään myös nimeä kierrospalvelija). Kierrosvalvoja käy vierailuviikolla jokaisessa seurakunnassa 2 kertaa vuodessa. Silloin seurakunnan toiminnan oletetaan vilkastuvan, koska seurakuntalaisia kehotetaan olemaan ahkerampia saarnaamistyössään, ja mahdollisuuksien mukaan käymään kierrosvalvojan tai hänen vaimonsa kanssa saarnaamistyössä.
  • Aluevalvoja (entinen piirivalvoja). Suomi on jaettu kahteen alueeseen, kummallakin on oma aluevalvoja, joka myös vierailee eri seurakunnissa ja samalla tavalla "virkistää" seurakuntaelämää osallistumalla julistamistyöhön ja pitämällä puheita.

Lisäksi:

 • Päätoimiston edustaja (entinen vyöhykevalvoja), vierailee maailman eri haaratoimistoissa.