Herätkää!

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Herätkää!
Lehtityyppi aikakauslehti
Julkaisija Jehovan todistajat uskonnollinen yhdyskunta ry
ISSN ISSN 0784-2740
Levikki 51 788 000 (koko maailma) (tammikuu 2014)
Perustettu 1912
Päätoimittaja Jukka Ropponen (Suomessa)
Sitoutuneisuus Jehovan todistajat
Kotipaikkakunta Vantaa (Suomessa), Walkill (USA:ssa)
Kotimaa Suomi
Sivukoko 18,5 cm × 23 cm
Ilmestymistiheys kuukausittain
Kieli 103 (6/2015)[1]
Kotisivu www.jw.org

Herätkää! on Jehovan todistajien Vartiotorni-seuran julkaisema uskonnollinen aikakauslehti, jota julkaistaan kerran kuussa. Lehden julkaisija ja kustantaja on Suomessa Jehovan todistajien uskonnollinen yhdyskunta. Kuten toisellakin Jehovan todistajien julkaisemalla lehdellä, Vartiotornilla, Herätkää!-lehdellä ei yleensä ole päätoimittajaa. Suurin osa artikkeleista on lehdessä ilman kirjoittajan nimeä tai vain kirjeenvaihtajan maa mainitaan. Lehdelle voidaan nimetä päätoimittaja, mikäli julkaisumaan lainsäädäntö tätä edellyttää. Suomessa Herätkää!-lehden päätoimittaja on Jukka Ropponen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehti alkoi ilmestyä englanniksi 1. lokakuuta 1919 nimellä The Golden Age. Suomeksi se alkoi ilmestyä nimellä "Kultainen aika" vuonna 1921. Lehden nimi viittasi tulevaan tuhatvuotiseen valtakuntaan, josta Raamattu kertoo. Kultaisen ajan sisarlehti Vartiotorni puolestaan alkoi ilmestyä jo vuonna 1879. Alkuvuosina sen painos oli paljon Vartiotornia suurempi. Jehovan todistajien mukaan lehti pyrki käsittelemään yksinkertaisella ja havainnollisella tavalla ajankohtaisia tapahtumia ja samalla tuomaan esiin Jumalan lupauksia tulevasta pelastuksen ajasta. Lehden päätoimittajana toimi alkuvuosina Clayton Woodworth.

Maailman muuttuessa toisen maailmansodan alla rauhattomaksi ja epävakaiseksi lehden nimeksi muutettiin 6. lokakuuta 1937 Consolation. Nimensä mukaan lehden tuli jakaa lohdutusta ahdistuneelle ihmiskunnalle. Suomenkielisestä lehdestä tuli 1. tammikuuta 1938 Uusi maailma ja 1. kesäkuuta 1940 Lohdutus. 22. kesäkuuta 1946 lehden nimeksi tuli sen nykyinen Awake!, suomenkielisen version nimeksi tuli 8. tammikuuta 1951 Herätkää!.

Kansainvälinen levikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehti on lähes identtinen useimmilla kuukausittain julkaistavilla kielillä. Artikkelit tulevat eri maista ja kootaan yhteen Yhdysvalloissa, josta ne toimitetaan painoille ympäri maailmaa. Suomessa lehteä painetaan Jehovan todistajien kirjapainossa Vantaalla. Kaikkien kieliversioiden yhteispainosmäärä on keskimäärin 51 788 000 ja julkaisukieliä on 103.[2] Lehti on yksi maailman suurimpia aikakauslehtiä. Lehteä on saatavana myös äänilehtenä CD-levyllä, Mp3-CD-rom-levyinä ja lehti on myös ladattavissa ilmaiseksi viralliselta lataussivulta useilla eri kielillä. [2]

Vuoden 2006 alusta lähtien suomenkielinen Herätkää! alkoi ilmestyä kerran kuussa, kun se aikaisemmin oli ilmestynyt kahdesti kuussa. Sisarlehti Vartiotorni ilmestyy edelleen kahdesti kuussa. Vuoden 2008 alusta Vartiotornin kahdesta kuukausittaisesta numerosta vain toinen on tarkoitettu julkiseen levitykseen. Toinen kuukausittainen numero, joka sisältää Vartitornin tutkistelussa tutkittavat artikkelit, on tarkoitettu kaikille ihmisille jotka sen haluavat, mutta jota ei levitetä ovilta oville, syyksi on kerrottu se että levitykseen tarkoitetut lehdet voisivat sisältää enemmän ajankohtaisia tietoja, ja Jehovan todistajien näkökulmasta syvällisempiä opetuksia.

Vuoden 2013 alusta lehden sivumäärä puolittui 16:een alkuperäisestä 32:sta. Osa artikkeleista ilmestyy pelkästään virallisella verkkosivustolla. Sivumäärän pieneneminen mahdollistaa lehden kääntämisen useammille kielille. [1]

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehden oman näkökannan mukaan lehteä julkaistaan koko perheen valistukseksi, ja se katsoo sen auttavan selviytymään nykyajan ongelmista. Artikkelit kertovat ajankohtaisista uutisista, eri maiden ihmisistä, uskonnosta ja tieteestä. Lehti pyrkii käsittelemään asioita syvällisesti ja osoittamaan ajankohtaisten tapahtumien todellisen merkityksen, mutta pysymään kuitenkin aina poliittisesti puolueettomana korottamatta eri rotuja toistensa yläpuolelle. Lehden tarkoitus on myös rakentaa luottamusta Luojan lupaukseen, että Jumalan uusi rauhaisa maailma tulee korvaamaan nykyisen pahan, laittoman asiainjärjestelmän. Lehden julkaiseminen on osa maailmanlaajuista Jehovan todistajien opetustyötä, jota tuetaan vapaaehtoisilla lahjoituksilla. Lehti luottaa kansainvälisiin uutistoimistoihin, mutta sillä on myös omia kirjeenvaihtajia.

Jehovan todistajien opetuksen vuotta 1914 koskien sukupolvioppia (oppia lopun ajan alkamisesta v. 1914 opetetaan edelleen) vuonna 1995 myös Herätkää!-lehden tarkoitusta tarkennettiin. Lehden tarkoitus numeroon 22. lokakuuta 1995 asti: "Tämä lehti rakentaa luottamusta siihen Luojan lupaukseen, että rauhaisa ja turvallinen uusi maailma tulee ennen kuin se sukupolvi, joka näki vuoden 1914 tapahtumat, katoaa.". Lehden tarkoitus 8. marraskuuta 1995 eteenpäin: "Mikä tärkeintä, tämä lehti rakentaa luottamusta siihen Luojan lupaukseen, että rauhaisa ja turvallinen uusi maailma on korvaamaisillaan nykyisen pahan, laittoman asiainjärjestelmän."

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vähemmän sivuja, enemmän kieliä Jw.org
  2. a b Herätkää! tammikuu 2015 s. 2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]