PDF

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Pdf)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tiedostomuotoa. PDF voi tarkoittaa myös tiheysfunktiota (probability density function).
Portable Document Format
Crystal Clear mimetype pdf.png
Adobe PDF.svg
Pdf.ℑs.png
PDF-tiedosto Mozilla Firefox -selaimessa
Tiedostopääte: .pdf
Mediatyyppi: application/pdf, application/x-pdf application/x-bzpdf, application/x-gzpdf
Magic: %PDF
Kehittäjä: Adobe Systems
Säilöö: PDF/A, PDF/E, PDF/UA, PDF/VT, PDF/X
Standardi(t): ISO 32000-1

PDF (lyhenne sanoista Portable Document Format[1]) on Adoben kehittämä PostScript-kieleen pohjautuva ohjelmistoriippumaton, siirrettävä tiedostomuoto. Sitä käytetään pääasiallisesti sähköiseen julkaisemiseen, tulostamiseen ja painamiseen. PDF-tiedosto on tulostimen ja näytön tarkkuudesta riippumaton. PDF:n versio 1.7 on hyväksytty ISO 32000 -standardi.[2]

PDF-tiedostomuoto soveltuu valmiiden julkaisujen siirtämiseen tietojärjestelmistä toiseen, esimerkiksi mainostoimiston tietokoneelta painotalon tietokoneelle. Julkaisun taitto, grafiikka ja kirjasimet – puhekielellä fontit – siirtyvät PDF-tiedoston mukana. Julkaisun ulkoasu säilyy kaikissa käyttöjärjestelmissä samana. Kuvia on mahdollista pakata PDF-tiedostoa tehtäessä, jos halutaan tehdä nopeasti latautuva ja tiedostokooltaan pieni sähköinen julkaisu. Kirjasimet voidaan liittää PDF-tiedostoon, joten tiedoston teksti näkyy oikein, vaikka lukijan koneessa ei olisikaan kyseisiä kirjasimia. Tämä on varsin suositeltavaa.

Paino-/tulostuskäyttöön tehtävää PDF-tiedostoa luotaessa on kuitenkin aina huomioitava luotavan tiedoston resoluutio sekä mahdolliset jälkikäsittelyvarat sivukokoon eli minkälaiseen käyttöön ja kokoon tiedosto on tarkoitettu.

PDF-tiedostoihin voi helposti liittää vuorovaikutteisia toimintoja. Kuvaa klikkaamalla voi esimerkiksi käynnistää videoesityksen, tai julkaisuun voi liittää äänitiedostoja, jotka käynnistyvät sivuja avattaessa. PDF-asiakirjoihin voi liittää myös hyperlinkkejä.

PDF-tiedostoista voi tehdä helposti luettelon, johon voi kohdistaa hakuja mistä tahansa samalla tietokoneella sijaitsevasta PDF-tiedostosta. Luetteloita voi olla useita ja niihin kaikkiin voi tehdä haun yhden vuoropuheluikkunan kautta. Lähes samaan tapaan etsitään avainsanoja julkaisun sisällöstä.

PDF-tiedostoja voi tehdä tulostamalla asiakirjan ensin virtuaalitulostimella PostScript-tiedostoksi (PS), minkä jälkeen PS-tiedosto muunnetaan PDF-tiedostoksi esimerkiksi Acrobat Distiller -ohjelmalla tai ps2pdf-ohjelmalla (Unix/Linux). Asiakirjan voi useista ohjelmista tulostaa myös suoraan PDFWriter-nimiseen virtuaalitulostimeen, joka luo PDF-dokumentin suoraan. Joistakin ohjelmista (esimerkiksi LibreOffice, Adobe Photoshop, Microsoft Office, OpenOffice) on myös mahdollisuus tallentaa tiedostoja suoraan PDF-muotoon.

Standardointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PDF-standardointi sisältää mm. seuraavat ISO-standardien mukaiset alaluokat:

  • PDF/X (vuodesta 2001 lähtien – ISO 15929- ja ISO 15930-standardit) – "PDF for exchange". Digitaalisen tiedon siirto PDF-muodossa.
  • PDF/A (vuodesta 2005 lähtien – ISO 19005-standardi) – "PDF Archive" – Sähköisen tiedoston arkistointi PDF-muodossa.
  • PDF/E (vuodesta 2008 lähtien – ISO 24517-standardi) – "PDF Engineering" – Suunnittelutietoja (kaaviot, piirustukset, yms) sisältävän tiedon siirtoformaatti PDF-muodossa.

DRM-tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PDF-tiedostot voivat sisältää DRM-tekniikkaa kuten eston dokumentin tulostamiselle tai ne voivat lähettää tietoa halutulle web-serverille. Tämä mahdollistaa PDF-tiedoston kotiin soittamisen ja siten käyttäjän IP-osoitteen ja mahdollisesti muiden tietojen tallentamisen.

PDF-ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PDF-tiedostojen tuottamiseen, lukemiseen ja muuhun käsittelyyn löytyy monia ohjelmia.

PDF:n katselu onnistuu mm. seuraavilla ohjelmilla:

PDF:n luominen onnistuu mm. seuraavilla ohjelmilla:

Ohjelmakirjastoja/-komponentteja PDF-tiedostoformaatin liittämiseksi ohjelmiin:

PDF-tiedoston lähettäminen Postita.fi -palvelussa API:n kautta ja postitus paperikirjeenä:

  • PDF API-rajapinta API-kuvaus ja ohjelmointiesimerkit.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 25.04.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 23.6.2013.
  2. Nokso-Koivisto, Hannu: Adoben pdf äänestettiin ISO-standardiksi Digitoday. 3.7.2008. Viitattu 10.11.2008.
  3. iText
  4. PowerPdf
  5. pdf class
  6. PDF API-rajapinta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]