Vartiotorni – Jehovan valtakunnan julistaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vartiotorni
Lehtityyppi aikakauslehti
Julkaisija Jehovan todistajat uskonnollinen yhdyskunta ry
ISSN ISSN 0784-1418
Levikki n. 74 milj.
Perustettu 1879
Päätoimittaja Jukka Ropponen (Suomessa)
Sitoutuneisuus Jehovan todistajat
Kotikunta Vantaa (Suomessa), Walkill (USA:ssa)
Kotimaa Yhdysvallat
Sivukoko 18,5 cm x 23 cm
Ilmestymistiheys 6 kertaa vuodessa (levitettävä)
kerran kuukaudessa (tutkittava)
Kieli 414 (2/2021)[1]
Aiheesta muualla
jw.org

Vartiotorni on Jehovan todistajien julkaisema hengellinen lehti. Se keskittyy uskonnollisten ja teologisten asioiden tarkasteluun, kun taas sen sisarlehti Herätkää! käsittelee ajankohtaisia ilmiöitä uskonnollisesta näkökulmasta.

Vartiotorni on oman ilmoituksensa mukaan painosmäärältään maailman suurin uskonnollinen lehti. Kutakin korvauksetta levitettävää numeroa painetaan keskimäärin 74 210 000 kappaletta 414 kielellä.[2] Lehteä levittävät Jehovan todistajat. Sitä ei jaeta sattumanvaraisesti, vaan lehti pyritään saamaan sellaisten ihmisten käsiin, jotka mahdollisesti lukevat sen.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi Vartiotorni alkoi ilmestyä joulukuussa 1912 nimellä Vartio-Torni ja Kristuksen läsnäolon julistaja. 1. tammikuuta 1916 lehden nimeksi tuli Wartio-Torni ja Kristuksen läsnäolon airut. 1. helmikuuta 1932 nimi muutettiin muotoon Vartiotorni ja Kristuksen Valtakunnan Airut. 15. kesäkuuta 1939 lehti sai nykyisen nimensä Vartiotorni – Jehovan valtakunnan julistaja. Viranomaisten kiellettyä Vartiotornin ilmestymisen välirauhan aikaan lehti tosin ilmestyi 1. kesäkuuta 1940 – 15. kesäkuuta 1945 nimellä Jumalan valtakunta.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehden perusti vuonna 1879 Charles Taze Russell nimellä Zion's Watch Tower and Herald of Christ's Presence (Siionin Vartiotorni ja Kristuksen läsnäolon airut). Ensimmäinen numero julkaistiin 1. helmikuuta 1879. Lehdessään Russell halusi paitsi julistaa Jeesuksen näkymättömän läsnäolon alkaneen 1874, myös esittää Kristuksen sovitusuhrin keskeistä merkitystä pelastukselle. Juuri tästä asiasta hän oli riitautunut aiemman yhteistyökumppaninsa Nelson Barbourin kanssa, minkä johdosta hän luopui kirjoittamasta Barbourin omistamassa lehdessä The Herald of Christ's Presence. Vuonna 1909 nimeksi muutettiin The Watch Tower and Herald of Christ's Presence. 1920 Vartiotorni-seura painatti uudelleen kaikki vuosina 1879–1919 julkaistut lehdet seitsemänä niteenä. Tämä painos tunnetaan nimellä Watchtower Reprints. Vuosien saatossa useat raamatuntutkijaryhmät ovat painattaneet kokoelman uudelleen. 1. tammikuuta 1939 lehden nimeksi tuli The Watchtower and Herald of Christ's Kingdom. 1. maaliskuuta 1939 lehti sai nykyisen nimensä The Watchtower Announcing Jehovah's Kingdom. Nimenmuutoksella haluttiin ennen kaikkea korostaa Jehovan todistajien katsantokannan mukaista Jehova Jumalan asemaa suhteessa Jeesukseen Kristukseen.

Lehti ilmestyi aluksi kahdeksansivuisena ja kerran kuussa. Vuonna 1891 lehti laajeni 16-sivuiseksi, 1892 se alkoi ilmestyä kahdesti kuussa. Vuonna 1950 lehti alkoi ilmestyä useilla kielillä 32-sivuisena.

Vartiotornin kääntäminen muille kielille alkoi suhteellisen hitaasti. Vuonna 1883 julkaistiin ruotsiksi yksi ainoa numero, jota käytettiin evankelioimistyössä traktaatin tapaan. Saksaksi lehti ilmestyi vuosina 1886–1889 pienikokoisena ja sen jälkeen normaalikokoisena. Russellin kuollessa 1916 lehti ilmestyi säännöllisesti seitsemällä kielellä: englanniksi, puolaksi, suomeksi, ruotsiksi, saksaksi, ranskaksi ja tanskaksi.

Vartiotornin englanninkielinen versio - helmikuu 2017
Vartiotorni - joulukuu 1912

Useita vuosia Vartiotornin painokset olivat pieniä. Ajateltiin, että lehti on tarkoitettu vain "pienelle laumalle" eli "Kristuksen hengestä siinneille hallitsijatovereille". Sitä ei jaettu järjestön ulkopuolisille. Vuonna 1935 kehotettiin myös "suureen joukkoon" kuuluvia eli joonadabeja, joilla oli odotteenaan maallinen toivo, tilaamaan lehti.selvennä Samalla lehteä alettiin käyttää myös evankelioinnin välineenä. Lehden päätoimittajana toimi ensin Russell, ja hänen kuoltuaan Joseph Franklin Rutherford. Vuodesta 1931 lehdessä ei enää mainittu päätoimittajan nimeä. Tällä haluttiin korostaa, että lehdessä julkaistu materiaali ei ole vain ihmisten mielipiteitä, vaan se on Jumalalta tulevaa ohjausta, "ruokaa oikeaan aikaan". Vartiotornissa mainitaan päätoimittaja (käytännössä joku haaratoimiston vastuullisista veljistä) vain, mikäli julkaisumaan lainsäädäntö sitä edellyttää. Suomessa näin on, ja lehden vastaava päätoimittaja on tällä hetkellä Jukka Ropponen.

Vartiotornin julkaisu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisutoiminnnalla on ollut Jehovan todistajien toiminnassa keskeinen osuus alusta lähtien. Aluksi liike käänsi Charles Taze Russellin kirjallistuuta ja liikkeen ensimmäiset suomalaiset johtavat aloittivat pienen lehtihankkeen, josta ei tullut pysyvää. Vuonna 1913 liikkeen pääjulkaisu alkoi ilmestyä suomeksi nimellä Vartiotorni. Näytenumero ilmestyi jo joulukuussa 1912.[3]

Vuonna 1914 liike koki takaiskun, kun syksyyn ajoitettu "elonkorjuutyön päättyminen" ei toteutunut Russellin ilmoittamalla tavalla. Liike koki Suomessa hajaannuksen ja tämä näkyi myös Vartiotornin levikin laskuna. Alkuvuosina päätoimittajana toiminut Kaarlo Harteva joutui väistymään tehtävästä 1916. Harteva oli laajentuanut lehden toiminta-aluetta vegetarismin, urheilun ja esperanton käsittelyyn asti. Harteva sai asemansa takaisin vuonna 1920 ja toimi päätoimittajana vuoteen 1951 saakka.[3]

Vartiotorni ei ilmestynyt Suomessa sotavuosina 1941–1944.[3]

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosa lehden sisällöstä oli liikkeen perustajan laatimia raamatunselityksiä, jotka oli tarkoitettu muun muassa paikallisten pienryhmien raamatuntutkimuksen pohjateksteiksi. Lehti julkaisi ilmoituksia eri paikkakunnalla pidettävistä tilaisuuksista. Kansainvälisen tavan mukaan lehdessä ilmestyi myös työntekijöiden kirjetervehdyksiä.[3]

Jakelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Vartiotornia ja sen sisarlehteä Herätkää! myytiin ovilla ja kaduilla muodollisesta korvauksesta, joka vaihteli vuodesta ja maasta toiseen. 17. tammikuuta 1990 Yhdysvaltain korkein oikeus teki kuitenkin päätöksen, jonka mukaan uskonnollisista julkaisuista saadut tulot ovat veronalaisia. Päätöksen johdosta Vartiotorni-seura päätti, että 1. maaliskuuta 1990 alkaen lehtiä ja kirjallisuutta aletaan jakaa Yhdysvalloissa maksutta, vaikka samalla voidaankin viitata vapaaehtoisen lahjoituksen mahdollisuuteen. Virallisesti selitettiin, että muutoksen tarkoitus oli yksinkertaistaa palvelustyötä ja saattaa sanoma mahdollisimman monen ulottuville. Päätöksellä haluttiin myös ottaa etäisyyttä ryhmiin, jotka käyttävät uskontoa kaupallisiin tarkoituksiin. Vartiotornista ja kirjallisuudesta tuli 1990-luvulla maksuttomia lähes koko maailmassa. Nykyään Vartiotornia jaetaan ilmaiseksi kaikissa sen julkaisumaissa, ja painatuskulut katetaan vapaaehtoisin lahjoituksin. Toisaalta lehteä ei enää voi tilata kotiin, kuten aiemmin.

Aikaisemmin lehden sisältö vaihteli maasta toiseen, ja suuri osa artikkeleista kirjoitettiin paikallisin voimin. Nykyään lehti valmistetaan Vartiotorni-seuran päämajassa, ja sen sisältö on maailmanlaajuisesti samanlainen. Vain jotkin paikalliset ilmoitukset, kuten ilmoitukset piirikonventeista, laaditaan erikseen joka maassa. Vuoden 2008 alusta Vartiotornin kahdella kuukausittaisella numerolla on ollut erilainen sisällöllinen profiili. Kuukauden ensimmäisen päivän numero sisältää helppolukuisiksi tarkoitettuja teologisia artikkeleita, jotka on ensi sijassa suunnattu Jehovan todistajiin kuulumattomille. Se ei sisällä syvällisiä Jehovan todistajien raamatuntulkintaa käsitteleviä artikkeleita, ja sitä levitetään myös liikkeeseen kuulumattomille. Kuukauden 15. päivän lehti sisältää kaksi tai kolme teologista artikkelia, jotka tutkitaan Jehovan todistajien viikoittaisessa Vartiotornin tutkistelussa kysymys–vastaus-menetelmällä. Tyypillisiä aiheita ovat kirkkohistoria, Raamatun ennustukset ja profetia sekä kristillinen moraali ja käyttäytymisohjeistus. Tämä Vartiotornin numero ei ole tarkoitettu julkiseen jakeluun, vaan Jehovan todistajille ja säännöllisesti kokouksissa käyville kiinnostuneille. Vuoteen 2008 asti molemmat numerot olivat sisältöpainotuksiltaan samanlaiset.

Vuoden 2013 alussa yleisölle tarkoitetun lehden sivumäärä puolittui 16:een alkuperäisestä 32:sta. Osa artikkeleista siirtyi ilmestymään pelkästään virallisella verkkosivustolla. Sivumäärän pieneneminen mahdollistaa Jehovan todistajien mukaan lehden kääntämisen useammille kielille.[1]

Vuoden 2016 alusta yleisölle tarjottava Vartiotorni alkoi ilmestyä joka toinen kuukausi ja lehden kannessa lukee vain lehden numero ja ilmestymisvuosi. Tämä mahdollistaa myös vanhempien lehtien esittämisen, jos niiden aihe sopii ovenavaajalle paremmin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tommila, Päiviö & Raittila, Pekka: Suomen lehdistön historia 9, Aikakauslehdistön historia: erikoisaikakauslehdet. Kustannuskiila, 1991. ISBN 951-657-326-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vähemmän sivuja, enemmän kieliä Jw.org
  2. Vartiotorni 2/2021, s. 2
  3. a b c d Tommila & Päiviö 1991, s. 85–86

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons