Jehovan todistajien julkaisutoiminta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Jehovan todistajat

Järjestö
Jehovan todistajien historia
Jehovan todistajien eskatologia
Raamatuntulkinta
Vartiotorniseura
Hallintoelin
Kuri seurakunnissa
Jehovan todistajien tavat
Suhtautuminen vereen
Kritiikki
Betel-koti
Vanhimmisto
Kokoukset ja konventit
Julistaminen ovelta ovelle

Henkilöitä
Charles Taze Russell
Joseph Franklin Rutherford
Nathan Homer Knorr
Frederick William Franz
Milton G. Henschel
Don A. Adams

Kirjoja
Jehovan todistajien julkaisutoiminta
Uuden maailman käännös

Lehtiä
Vartiotorni
Herätkää!
Kristityn elämä ja palvelus – Työkirja

Muut
Valtakunnansali
Luettelo oppimuutoksista
Raamatuntutkijat
Jehovan todistajat Suomessa
Syytteet lasten hyväksikäytöstä
Jehovan todistajista eriytyneet liikkeet

 n  k  m 

Jehovan todistajat -järjestö julkaisee kirjallisuutta yli 910 eri kielellä[1][2]. Julkaisutoiminta on varsin laajaa, ja vuoteen 2014 mennessä on julkaistu yli 150 eri julkaisua. Monissa eri maissa ns. Betel-kotien yhteydessä (haaratoimistot) on kirjapainot, joissa työskentelee vapaaehtoistyöntekijöitä. Jehovan todistajien kirjoja julkaistaan kahdeksassa eri maassa, esimerkiksi Saksassa, Yhdysvalloissa, Japanissa.

Jehovan todistajien kirjallisuudella on keskeinen rooli järjestön toiminnassa. Vuodesta 1979 alkaen julkaistussa kirjasessa Raamatullisia keskustelunaiheita luetellaan, että kirjallisuus helpottaa ns. Valtakunnan julistamista, eli saarnaamistyötä, ja se on järjestön mukaan paras väline Raamatun ymmärryksen saamiseksi. Jehovan todistajat levittävät kirjallisuuttaan ilmaiseksi. Em. liitteessä mainitaan, että "raamatullista kirjallisuutta ei levitetä ansaitsemismielessä", mutta samalla myös "korvausten saaminen ei ole epäraamatullista".

Jehovan todistajat uskovat, että heidän kirjallisuutensa on julkaistu Jeesuksen Kristuksen johdolla Pyhän Hengen välityksellä, joten järjestö kannustaa arvostamaan sitä suuresti. Järjestö kehottaa lukemaan Vartiotorni- ja Herätkää-lehtiä säännöllisesti ja muut järjestön uudet julkaisut heti niiden ilmestyttyä.

Jehovan todistajien julkaisema kirjallisuus voidaan jakaa kahteen ryhmään: järjestön sisäiseen käyttöön ja ulkopuolisille jaettavaan, yleensä käännytystyötä varten julkaistuun. Tunnettujen Vartiotorni- ja Herätkää-lehtien lisäksi julkaistaan kirjallisuutta kiinnostuneiden ihmisten kanssa Raamatun kotitutkistelua varten, kuukausittaista sisäistä lehteä Valtakunnan palveluksemme ja erilaisia ohjekirjoja.

Jehovan todistajien sisäiseen käyttöön tarkoitettuja julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jehovan Todistajien sisäiseen käyttöön tarkoitettua kirjallisuutta ei anneta ulkopuolisille. Myöskään vastuuasemissa oleville tarkoitettua kirjallisuutta ei anneta rivijäsenten luettavaksi (esimerkiksi "Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan" ja "Loistaen valaisijoina maailmassa").

 • Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan eli Vanhinten ohjelkirja on Jehovan todistajien seurakunnan vanhimmille tarkoitettu kirja. Nimi perustuu Apostolien tekojen jakeeseen 20:28 ”Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan, jonka keskuuteen pyhä henki on nimittänyt teidät valvojiksi”. Kirja on tarkoitettu vain vanhimman asemassa oleville, sitä ei anneta ulkopuolisille luettaviksi. Tämä kirja on saatavissa yliopistojen kirjastoista vain julkaisijan, eli Suomessa Jehovan todistajat-uskonnollisen yhdyskunnan, luvalla. Kirjan ensimmäinen painos suomeksi ilmestyi vuonna 1977, uusittu vuonna 1991. Vanhinten ohjekirja sisältää runsaasti ohjeita siitä, miten seurakunnan valvojien tulee menetellä jonkun seurakunnan jäsenen toimiessa väärin. Lisäksi kirjan jaksoissa paneudutaan esimerkiksi opetustaitojen ja ilmaisukyvyn kehittämiseen, annetaan ohjeita Jehovan todistajien kokousten pitämiseksi ja järjestämiseksi. Erityistä mielenkiintoa ovat herättäneet kirjassa mainitut ohjeet ”väärintapausten”, eli syntien selventämiseen ja erilaisten tapausten käsittelyyn. Kirjassa korostetaan, että nämä annetut ohjeet ovat suoraan Jumalan Sanasta, Raamatusta, ja ”Jehovalta tuleva kuri on todistus hänen rakkaudestaan; sen vastaanottaminen ja noudattaminen johtaa ikuiseen elämään” (Heprealaiskirjeen jakeiden mukaan Hebr. 12:5–9) (Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan, jakso 4.b). Kirjassa on tuotu esille porneia-käsite, joka kirjan mukaan tarkoittaa sukupuolista moraalittomuutta, avioliiton ulkopuolisia/esiavioliitollisia sukupuolisuhteita, haureutta, eli sukupuolielinten hyväksikäyttöä avioliiton ulkopuolisissa suhteissa, ja siksi on luokiteltavissa synniksi. Toinen kirjassa synniksi luokiteltu asia on luopumus, eli Jehovan todistajien uskon hylkäämistä ja osallistumista muiden kirkkokuntien menoihin. Kuitenkin kirjan mukaan ketään ei ihmisenä tuomita tämän asian takia, vaan hänet koetetaan saada ymmärtämään asiat "raamatun näkökannalta". (Katso lisää Jehovan todistajien kuri seurakunnissa).
 • Järjestetyt tekemään Jehovan tahto (2005, 2015). [3]
 • Loistaen valaisijoina maailmassa. Tämä kirja on saatavissa yliopistojen kirjastoista vain julkaisijan, eli Suomessa Jehovan todistajat-uskonnollisen yhdyskunnan, luvalla. Kirjan ensimmäinen painos suomeksi ilmestyi vuonna 1977, uusittu vuonna 1991.
 • Kristityn elämä ja palvelus – Työkirja (aikaisemmin myös Bulletin, Kiertokorje, Tiedonantaja, Tiedotin, Valtakunnan palveluksemme). Aineisto luettavissa Vartiotornin verkkokirjaston sivulta.
 • Watchtower Library -tietokoneohjelma PC-koneisiin. Suomenkielinen CD-ROM −levy sisältää kirjallisuutta vuodesta 1970 eteenpäin. Päivitetty versio ilmestyy vuosittain, vuodesta 2016 eteenpäin julkaistaan DVD-ROM −levynä.

Lehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Puhu Perustellen käyttämällä Raamattua -kirja (1987) pyrkii esittämään annetun opetuksen raamatunjakeet ja selitykset tiivistettyinä muodossa. Kirja on tarjonnut vuosien ajan tavallisille seurakuntalaisille käsikirjaluontoisesti järjestön perustelut ja raamatunselitykset yksissä kansissa. Kirjan alussa, otsikossa "Miten käyttää kirjaa Puhu perustellen käyttämällä Raamattua" kerrotaan miten järjestön seurakunnan jäsen ovelta ovelle -työssä voi kohdata erilaisia vastaväitteitä ja hänen tulisi niihin vastata tai miten keskustelua voisi ohjata haluttuun suuntaan. Alkuperäisen pienen kirjasen sivumäärä on 446 ja se on painettu ohuelle "raamattupaperille".
 • Totuus, joka johtaa ikuiseen elämään (Totuus-kirja) on vuonna 1968 julkaistu kirja. Se on Guinnessin ennätysten kirjan mukaan maailman kolmanneksi levinnyt kirja Raamatun ja Maon Punaisen kirjan jälkeen. Kirjaa ei enää paineta eikä levitetä. [4][5]
 • Tieto, joka johtaa ikuiseen elämään (1995). Ei enää paineta eikä levitetä.
 • Mitä Raamattu todella opettaa? Vuonna 2005 julkaistua kirjaa levitetään nykyään laajasti, ja sitä käytetään pääasiallisena apuvälineenä Jehovan Todistajien "Raamatun tutkiskeluissa" kiinnostuneiden eli mahdollisesti käännytettävien kanssa.
 • Kirjani Raamatun kertomuksista. Lapsille tarkoitettu kirja. (1978, tark. 2004)
 • Hyvä maa, Luvatun maan historiasta kertovia karttoja. (2003)
 • Jehovan Todistajat - Jumalan valtakunnan julistajia kertoo Jehovan todistajien omasta historiasta. (1993)
 • Yhdistetyt ainoan tosi Jumalan palvonnassa (1983, ei enää paineta eikä levitetä).
 • Tuleva maailmanhallituksemme - Jumalan valtakunta (pohjautuu muun muassa Danielin kirjaan) (1978, ei enää paineta eikä levitetä).
 • Kiinnitä huomiota Danielin profetiaan (myös Danielin kirjaan perustuva) (1999)
 • Ilmestyksen suurenmoinen huipentuma on käsillä (Ilmestyskirjaan perustuva). (1998, tark. 2006)
 • Jesajan kirjaan pohjautuvat kirjat Jesajan profetia I & II. (2000, 2001)
 • Hesekielin kirjaan Kansat tulevat tietämään, että minä olen Jehova - miten?. (suom. 1973)
 • Suurin ihminen, joka on koskaan elänyt (1991) kertoo Jeesuksen Kristuksen omasta elämästä. Siinä seurataan tekijöiden mukaan mahdollisimman tarkasti aikajärjestyksessä evankeliumien kertomusten mukaisesti Jeesuksen elämää.
 • Onko Luojaa joka välittää sinusta? (1998)
 • Jumalan tuhatvuotinen valtakunta on tullut lähelle (1974, ei enää paineta eikä levitetä)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]