Luettelo Jehovan todistajien oppimuutoksista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Jehovan todistajien oppimuutoksista ja opin kehittymisestä aikajärjestyksessä.

Opit jotka olivat voimassa liikkeen alkaessa 1870-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutokset vuoteen 1939 mennessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1921 - Rokotukset kiellettiin
  • 1927 - "Uskollinen ja Ymmärtäväinen Orja" tunnistettiin kristittyjen joukoksi yksilön (Charles T. Russell) sijaan
  • 1927 - Joulun ja syntymäpäivien vietto kiellettiin
  • 1928 - Gizan pyramidillä ei ole mitään tekemistä Jumalan tarkoituksien kanssa. (Russellin vuosilaskelmat perustuivat pyramidin käytävien mittoihin)
  • 1929 - Roomalaiskirjeen 13:1 Suurvaltiaat ovat Jehova Jumala ja Jeesus Kristus
  • 1930
    • Kaikki Russellin aikalaskelmat muutettiin
    • Jeesuksen toisen tulemisen alku siirrettiin vuodesta 1874 vuoteen 1914
    • Jeesuksen kruunaaminen taivaalliseksi kuninkaaksi siirrettiin vuodesta 1878 vuoteen 1914
    • "Jeesuksen Morsiusluokan" ylösnousemus siirrettiin vuodesta 1878 vuoteen 1918
    • Viimeisten päivien alkamisvuosi siirrettiin vuodesta 1799 vuoteen 1914
    • Maailmanloppu siirrettiin vuodesta 1914 "sukupolvioppiin", joka muuttui muutamia kertoja
  • 1931 - Nimi "Jehovan todistajat" otettiin käyttöön
  • 1932 - Profeettojen paluu kristillisiin seurakuntiin, eikä lihallisiin juutalaisiin
  • 1935 - Suuren joukon tunnistaminen Ilmestyskirjan luvusta 7
  • 1936 - Ristin käyttö uskonnollisena symbolina kiellettiin
  • 1938 - Ehtoollisleipä ja -viini tunnistettiin Kristuksen ruumiin ja veren symboleiksi 144 000 taivaallisen toivon omaaville
  • 1939 - Täysin puolueettomia "maailmallisissa toimissa"

Suurimmat muutokset opeissa 1940-luvulta nykypäivään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1944 - Erottamiskäytäntö (mutta tätä harjoitettiin jo joitakin vuosia aikaisemminkin)
  • 1945 - Verensiirrot ja kaikkien verestä erotettujen osien käyttö kiellettiin (tarkistettu näkemys jo aikaisemmin olleesta kannasta)
  • 1952 - Rokotteet sallittiin. Verioppi ei koske rokotuksia. (Jotkut todistajat ottivat rokotuksia jo toisen maailmansodan aikana.) [1]
  • 1956 - Ehtoollisleipä ja viini tunnistettiin Kristuksen ruumiiksi ja vereksi (paluu edelliseen kantaan)
  • 1962 - Roomalaiskirjeen 13:1 ylivallat tunnistettiin maallisiksi hallituksiksi[2]
  • 1966 - 144 000:n voidellun, joilla on taivaallinen kutsumus, kerääminen päättyi vuonna 1935[3]
  • 1967 - Elinsiirrot kiellettiin ihmissyöntinä.[4]
  • 1973 - Tupakan polttaminen kiellettiin ruumiin saastuttamisena. Jäsenille annettiin 6 kk aikaa lopettaa tupakointi.[5]
  • 1980 - Elinsiirrot sallittiin [6]
  • 1993 - Neuvostoliitto ei ole enää Danielin kirjan Pohjoisen kuningas eikä uutta kuningasta ole vielä tunnistettu [7]
  • 1995 - Sukupolvioppi muuttui. Sukupolviopista poistettiin se tulkinta, että "sukupolveen" kuuluisivat vain ne, jotka olivat olleet elossa vuonna 1914 ja että Harmageddonin taistelu tultaisiin käymään ennen kuin kaikki nämä olisivat kuolleet. Liike ilmoitti, ettei sen piirissä tulisi enää pohtia kuinka pitkä ajanjakso muodostaa "sukupolven" ja siten takarajan Harmageddonin taistelun käymiselle.[8]
  • 1996 - Siviilipalvelus sallittiin[9]
  • 2000 - Veren pääkompontenteista erotettujen osien käyttö sallittiin
  • 2007 - 144 000:n ns. voidellun, joilla on taivaallinen kutsumus, kerääminen ei päättynyt vuonna 1935 eikä vuotta jona se päättyisi, tiedetä[10]
  • 2008 - Sukupolvioppi muuttui. "Sukupolvella" alettiin tarkoittaa "kansojen ihmisten" sijaan ns. voideltuja, joita olisi edelleen elossa Harmageddonin tullessa.[11]
  • 2010 - Sukupolvioppi muuttui. "Sukupolveen" alettiin sisällyttää kaikki ne nykyisin elävät ns. voidellut, jotka ovat eläneet osittainkin samanaikaisesti vuonna 1914 elossa olleiden voideltujen kanssa, ja Harmageddonin sota tultaisiin käymään ennen kuin kaikki nämä ovat kuolleet.[12]

Taulukko vuosilukujen merkityksistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosilukujen historia
Viimeisten päivien alku Kristuksen paluu Kristus Kuninkaana Voideltujen ylösnousemus Väärän uskonnon tuomitseminen Suuri Ahdistus
1879-1920 1799 1874 1878 1914, 1915, 1918, 1920
1920-1925 1925
1925-1933 1914 1878 vaihtui vuoteen 1918 vuonna 1927 1878 vaihtui vuoteen 1919 vuonna 1930 V. 1914 Sukupolvi
1933-1966 1914 1918 1919
1966-1975 1975?
1975-1995 1914 sukupolven kuolemaan mennessä
1995-2023 Ei aikarajaa

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vartiotorni 15.12.1952 (englanniksi).
  2. Vartiotorni 15.10.1962 englanniksi
  3. Vartiotorni 1.2.1999 s.19, Vartiotorni 1.5.2007 s.30
  4. Vartiotorni 15.10.1967 englanniksi
  5. Vartiotorni 1.6.1973
  6. Vartiotorni 15.3.1980 s. 31 englanniksi
  7. Vartiotorni 1.11.1993 s.21
  8. Vartiotorni 1.10.1995
  9. Vartiotorni 1. toukokuuta 1996 s.20
  10. Vartiotorni 1.5.2007 s.31
  11. Vartiotorni, 15.2.2008 s.23-24
  12. Vartiotorni 15.4.2010 s.10