Verensiirto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yleisesti verensiirtoa. Urheilussa käytettävästä kielletystä menetelmästä katso artikkeli Veritankkaus.
Luovutettavaa verta kerätään.
Potilas saa siirrettyä verta kanyylin välityksellä.
Pussitettua verta verensiirron aikana.

Verensiirto tarkoittaa veren tai sen komponenttien siirtämistä yhdeltä henkilöltä toiselle. Verensiirto voidaan toteuttaa joko suorana antajasta potilaaseen toteutettuna tai epäsuorasti tehtynä, jolloin veri on ennalta verenluovutuksen kautta kerättyä ja varastoitua. Jälkimmäinen tapa on nykyisin lähes ainoana käytössä.

Siirrettävän veren täytyy olla veriryhmiltään yhteensopiva vastaanottajan elimistön kanssa. Yleisimmät tutkitut veriryhmät ovat ABO- ja reesusveriryhmät. Saajan ja antajan veri testataan ristikokeen avulla. Verensiirron voi aloittaa lääkäri tai tehtävään erityiskoulutuksen saanut sairaanhoitaja tai kätilö. Yleensä verensiirrossa annetaan jotakin veren osakomponenttia. Yleisimmät siirrettävät veren osat ovat punasolut, trombosyytit eli verihiutaleet ja veriplasma.

Veriteitse tarttuvien tautien saaminen verensiirrossa on mahdollista, tällaisia ovat mm. HIV, hepatiitti B ja C sekä syfilis. WHO:n raportin mukaan kaikissa maissa luovutettua verta ei kattavasti tarkasteta näiden tautien varalta. Testaus on puutteellista etenkin matalan tulotason maissa joissa myös saastuneen veren riski on (jopa 500 kertainen ero) suurempi koska veren luovuttamisesta maksetaan.[1]

Erityisesti Jehovan todistajat ovat tunnettuja verensiirtojen kieltäytymisestä.[2] Tämä opetus perustuu uskontokunnan käsitykseen mukaan Raamatun käskystä karttaa verta. Kieltoa veren karttamiseen muutoin perustellaan sillä, että veren katsotaan olevan elämän vertauskuva, ja elämä puolestaan on Jehovan lahja.[3]

Yhteensopivuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taulukosta näkyy ABO- ja reesusveriryhmien yhteensopivuus antajan ja saajan välillä.

Antaja
0- 0+ B- B+ A- A+ AB- AB+
Saaja AB+
AB-
A+
A-
B+
B-
0+
0-
  1. WHO: Blood safety and availability who.int. Heinäkuu 2016. Viitattu 16.2.2017.
  2. Petrini, Carlo: Ethical and legal aspects of refusal of blood transfusions by Jehovah’s Witnesses, with particular reference to Italy. Blood Transfusion, 2014-1, 12. vsk, nro Suppl 1, s. s395–s401. PubMed:23736931. doi:10.2450/2013.0017-13. ISSN 1723-2007. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  3. Why Don’t Jehovah’s Witnesses Accept Blood Transfusions? Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. 2023. Viitattu 19.3.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.