Kätilö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee raskauden hoitoon liittyvää ammattinimikettä. Katja Ketun romaania käsittelee artikkeli Kätilö ja Antti J. Jokisen draamaelokuvaa artikkeli Kätilö.
Kätilö
Kätilö työssään
Kätilö työssään
Tyyppi Ammatti
Toimiala Terveydenhuolto
Koulutus Ammattikorkeakoulu
Työpaikka Sairaala, Terveyskeskus, Neuvola,
Lähinimikkeitä Sairaanhoitaja, Terveydenhoitaja, Ensihoitaja
Kätilö äitiysklinikalla Senegalissa

Kätilö on yhteisnimitys terveydenhoidon ammattilaisille, jotka hoitavat odottavien äitien opastusta raskauden aikana, avustavat äitiä synnytyksen aikana, hoitavat äitiä ja lasta synnytyksen jälkeen sekä hoitavat naistentautipotilaita. Ennen vanhaan kätilöä kutsuttiin ”lapsenpäästäjäksi”.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kätilö on hoitotyön ammattikorkeakoulututkinto. Koulutu tapahtuu ammattikorkeakoulussa, hoitotyön koulutusohjelmassa. Kätilön tutkintonimike on Kätilö (AMK) ja tutkinto antaa myös sairaanhoitajan pätevyyden. Tutkinto on laajuudeltaan 270 opintopistettä ja se suoritetaan noin 4,5 vuodessa.[1][2] Suomessa kätilö on laillistettu ammattihenkilö. Laillistuksen myöntää Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.[3]

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa[4], Ruotsissa[5] ja Saksassa kätilökoulutus tapahtuu yliopistoissa.[6]

Suomessa kätilöiden liittona on Suomen Kätilöliitto.[7] Edunvalvonnasta huolehtii Tehy ry.[8]

Työtehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kätilöt työskentelevät:

Koulutuksen kehittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa, että jatkossa ensihoitajien, terveydenhoitajien ja kätilöiden koulutusrakakennetta tultaisiin muuttamaan. Ehdotuksen mukaan ensin valmistutaan sairaanhoitajaksi, jonka jälkeen voisi suorittaa erillisen ensihoitajan, terveydenhoitajan tai kätilön koulutuksen. Uudistuksen tarkoitus on vähentää tarvetta suorittaa useita saman tasoisia ja saman alan ammattikokeakoulututukintoja. Jos esimerkiksi valmis sairaanhoitajan on halunnut opiskella ensihoitajaksi, terveydenhoitajaksi tai kätilöksi on tämä vienyt täysin ilman ammattikorkeakoulututkintoa olevan nuoren opiskelupaikan. Tämä lyhentää työuraa ja pahentaa työvoimapulaa. Ala on vetovoimainen, mutta sen säilyttämiseksi on kehitettävä ammattikuvien vetovoimaa ja houkuttelevuutta. Alan kansainvälisten opiskelijoiden harjoittelumahdollisuuksia sekä kielen oppimista on kehitettävä yhteistyössä työelämän ja ammattikorkeakoulujen kanssa.[10] Ehdotuksen toteutuminen riippuu siitä, että kirjataanko se seuraavaan hallitusohjelmaan.[11]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syntymäkohtaus. Mahdollisesti ranskalaisen taidemaalarin öljyvärimaalaus Suomen Turusta 1800. Vasemmalla ylpeä isä, keskellä synnyttävä nainen ja oikealla iäkäs kätilö. Vettä kulhoon kaatava seisova hahmo voi olla hygienian henkilöitymä, sillä samanlainen hahmo esiintyy jumalatar Hygieian Wedgwood-kilvessä. Samalla hän on piika, joka valmistautuu pesemään vastasyntynyttä.

Ranskassa käynnistyi kätilökoulutus vuonna 1580 ja Saksassa koulutus käynnistyi 1589. Mieslääkäreille salittiin osallistuminen normaaleihin alatiesynnytyksiin Ranskasa vuonna 1648. Tätä ennen mieslääkärit saivat osallistua vain, jos synnytys ei edennyt ja tarvittiin voimaa synnytyksen hoitamiseen. Maaherra Piper kehoitti kaupunkeja lähettämään naisia Tukholmaan kätilökoulutukseen. Pietarsaaren porvaristo lähetti Margareta Forssmanin Tukholmaan opiskelemaan kätilöksi vuonna 1751 ja hän valmistui kätilöksi vuonna 1752. Vuonna 1777 annettiin ohje, jonka mukaan jokaisessa pitäjässä ja kaupungissa tulisi olla koulutettu kätilö. Haminan rauha vuonna 1809 katkaisi Suomen yhteydet Tukholmaan. Pietarissa oli myös kätilökoulutusta, mutta suomalaiset eivät halunneet lähteä sinne opiskelemaan, koska koulutus poikkesi Tukholmassa annetusta koulutuksesta.[12] Suomalaisia kätilöitä on koulutettu Suomessa yli 200 vuotta, vuodesta 1816 alkaen.[13]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hoitotyö; kätilö Opintoluotsi. Opetushallitus. Viitattu 8.10.2014.
 2. Kätilö: Millaisista koulutuksista työhön on tultu? töissä.fi. Viitattu 8.10.2014.
 3. Kätilö Ammattinetti. Työ- ja elinkeinoministeriö. Viitattu 8.10.2014.
 4. Approved programmes - The Nursing and Midwifery Council www.nmc.org.uk. Viitattu 27.3.2023.
 5. Programme in Midwifery Science | University of Gothenburg www.gu.se. Viitattu 27.3.2023. (englanniksi)
 6. Amarnath pratapwar: List of top 44 universities in germany offering master of midwifery course Gyanberry. Viitattu 27.3.2023. (englanniksi)
 7. Suomen Kätilöliitto | Finlands Barnmorskeförbund ry | The Federation of Finnish Midwives suomenkatiloliitto.fi. 7.8.2020. Viitattu 25.3.2023.
 8. Kätilöliiton historia | Suomen Kätilöliitto ry suomenkatiloliitto.fi. 23.11.2020. Viitattu 25.3.2023.
 9. Kätilöt Suomessa | Suomen Kätilöliitto ry suomenkatiloliitto.fi. 23.11.2020. Viitattu 25.3.2023.
 10. Opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö: Työryhmä ehdottaa muutoksia ensihoitajien, terveydenhoitajien ja kätilöiden koulutusrakenteeseen sekä koulutuspolkujen siirtymien nopeuttamista Sosiaali- ja terveysministeriö. 14.3.2023. Viitattu 25.3.2023.
 11. Hankonen, Riitta: Ensihoitajan, kätilön ja terveydenhoitajan koulutuksiin muutosehdotuksia – sote-alan korkeakoulutusta pohtiva hanke on päättynyt Tehy-lehti. Viitattu 27.3.2023.
 12. Laiho, Arja (toim.): Viisaista vaimoista nykyajan kätilöiksi. Kätilökoulutus Suomessa 175 vuotta., s. 13–23. Valtion painatuskeskus, 1991.
 13. Kätilökouluttaja – The Voice of Midwifery – Metropolian blogit Kätilökouluttaja – The Voice of Midwifery. Viitattu 13.2.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.