Ensihoitaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensihoitaja työskentelee esimerkiksi ambulanssissa

Ensihoitaja on akuutin hoidon ja ensihoidon asiantuntija. Ensihoitaja-nimikettä voivat käyttää kaikki ensihoitotyössä työskentelevät ihmiset koulutuksesta riippumatta, koska nimikettä ei ole rekisteröity viralliseksi ammattinimikkeeksi. Ensihoitajan (AMK) tutkinnon voi suorittaa ammattikorkeakoulussa. Toisen asteen tutkinnoissa on mahdollista erikoistua ensihoitoon, jolloin tutkintonimike ei kuitenkaan ole ensihoitaja vaan lähihoitaja.

Ensihoitajan (AMK) tutkinto on suunniteltu alun perin sairaalan ulkopuolista ensihoitoa ajatellen eli käytännössä ambulanssin tarpeisiin. Tutkinto perustettiin, koska mm. lääkehoito kehittyi huimaa vauhtia 1990-luvulla ja tarvittiin ammattikorkeakoulutasoista henkilöstöä ambulansseihin. Ensihoitajia työskentelee lisäksi ensiapu- ja päivystysklinikoilla sekä valvontaosastoilla, esimerkiksi teho-osastolla.

Ensihoitajan tutkintoon kuuluu sairaanhoitajan pätevyys. Ensihoitajaksi opiskellaan neljä vuotta, ja tutkinto on laajuudeltaan 240 opintopistettä. Koulutuksessa käydään läpi sairaanhoitajan opintojen lisäksi ensihoidon erikoistilanteita. Näihin kuuluu mm. lääkinnällinen johtaminen liikenneonnettomuudessa, hälytysajo, viranomaisradioverkon toiminta, yhteistyö hätäkeskuksen, poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa sekä synnytysten hoitaminen sairaalan ulkopuolella.

Ensihoitaja (AMK) -tutkintoon johtavaa koulutusta järjestetään Kuopiossa (Savonia), Oulussa (Oulun seudun AMK), Tampereella (TAMK), Turussa (Turun AMK), Helsingissä (Metropolia ja Arcada), Kotkassa (XAMK) sekä Lappeenrannassa (Lab AMK).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.