Pelastaja (palomies)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palomies
Firemensatwork.jpg
Tyyppi ammatti
Toimiala palo- ja pelastustoimi
Työpaikka paloasema

Pelastaja eli palomies (vanh. palosotilas[1]) on henkilö, joka toimii pelastuslaitoksen henkilöstössä palo- ja pelastustehtävissä. He voivat työskennellä myös sairaankuljetus- ja ensihoitotehtävissä. Pelastajan työtehtäviin kuuluvat esimerkiksi liikenneonnettomuudet, ensivastetehtävät, tulipalot, palotarkastukset, valistaminen, sairaankuljetus, avunantotehtävät ja korkeissa paikoissa työskentely. Vesisukellus kuuluu pelastussukeltajille eli pelastajille jotka ovat suorittaneet erikseen suoritettavan ammattikurssin ko. sukellustehtäviin pelastuslaitoksilla. Ammatikseen pelastajana toimivat testataan vuosittain kuntotestissä, jonka läpäistyään he saavat toimia mm. savusukeltajina. Pelastajakoulutusta annetaan Helsingin pelastuskoulussa Helsingissä ja Pelastusopistossa Kuopiossa. Pelastajan tutkinto antaa kelpoisuuden palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan ja pelastajan virkoihin.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kotimaisten kielten keskus: kielitoimiston sanakirja: Palosotilas kielitoimistonsanakirja.fi. 2018. ”palosotilas vanh. palomies.” Viitattu 25.2.2019.
  2. Pelastajatutkinto (90 op) Pelastusopisto. Viitattu 2.9.2018.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mankkinen, Teija: Palomiehen ammatti työnä ja elämäntapana. Väitöskirja: Tampereen yliopisto. Acta electronica Universitatis Tamperensis 1040. Tampere: Tampere University Press, 2011. ISBN 978-951-44-8336-3. Teoksen verkkoversio (PDF).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.