Palomies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palomies
Firemensatwork.jpg
Tyyppi ammatti
Toimiala palo- ja pelastustoimi
Työpaikka paloasema

Pelastaja (epävirallisesti myös palomies tai palopelastaja, vanh. palosotilas[1]) on henkilö, joka toimii pelastuslaitoksen henkilöstössä palo- ja pelastustehtävissä. He voivat työskennellä myös sairaankuljetus- ja ensihoitotehtävissä. Palomiehen työtehtäviin kuuluvat esimerkiksi liikenneonnettomuudet, ensivastetehtävät, tulipalot, palotarkastukset, valistaminen, sairaankuljetus, avunantotehtävät ja korkeissa paikoissa työskentely. Vesisukellus kuuluu pelastussukeltajille eli palomiehille, jotka ovat suorittaneet erikseen suoritettavan ammattikurssin ko. sukellustehtäviin pelastuslaitoksilla.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa palomies on virka, johon vaaditaan 90 opintopisteen pelastajatutkinto. Tutkinto kestää kestää kolme lukukautta eli puolitoista vuotta ja antaa kelpoisuuden palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan ja pelastajan virkoihin.[2] Palomiehenä toimivat testataan vuosittain kuntotestissä, jonka läpäistyään he saavat toimia mm. savusukeltajina. Pelastajakoulutusta annetaan Helsingin pelastuskoulussa Helsingissä ja Pelastusopistossa Kuopiossa. Jatkotutkintoja ovat Alipäällystötutkinto (60 op) ja Pelastusalan päällystötutkinto (AMK) (240 op).[3] Vaikka pelastaja onkin virallisesti tutkinto- eikä ammattinimike, sitä käytetään usein epävirallisissa yhteyksissä vaihtoehtoisena nimityksenä palomiehen ammatista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kotimaisten kielten keskus: kielitoimiston sanakirja: Palosotilas kielitoimistonsanakirja.fi. 2018. ”palosotilas vanh. palomies.” Viitattu 25.2.2019.
  2. Pelastajatutkinto (90 op) Pelastusopisto. Viitattu 2.9.2018.
  3. https://www.pelastustoimi.fi/koulutus

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mankkinen, Teija: Palomiehen ammatti työnä ja elämäntapana. Väitöskirja: Tampereen yliopisto. Acta electronica Universitatis Tamperensis 1040. Tampere: Tampere University Press, 2011. ISBN 978-951-44-8336-3. Teoksen verkkoversio (PDF).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Palomies.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.