Helsingin Pelastuskoulu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Helsingin pelastuskoulu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelastuskoulun kyltti.
Pelastuskoulu Helsingin Etelä-Haagassa (koulun aiempi sijainti).

Helsingin pelastuskoulu on pelastaja- ja alipäällystötutkintoja järjestävä oppilaitos. Se on osa Helsingin pelastuslaitosta.

Pelastuskoulu on perustettu vuonna 1972 ja se järjestää pelastaja- ja alipäällystöopetuksen lisäksi kursseja eri kohderyhmille. Pelastuskoulu toimii Helsingin pelastuslaitoksen tiloissa Jätkäsaaren kaupunginosassa osoitteessa Tyynenmerenkatu 1.[1][2][3] Jätkäsaaren toimitiloissa tapahtuu teoreettinen koulutus. Käytännön harjoittelua toteutetaan pelastuslaitoksen harjoitusalueella sekä eri pelastusasemilla. Lisäksi hyödynnetään koko pääkaupunkiseudun infraa.

Pelastuskoulu toimi vielä 2010-luvulle tultaessa Etelä-Haagassa, mutta pelastuslaitoksen budjetin pienennyttyä vuoden 2013 lopussa tiedotettiin Pelastuskoulun siirtämisestä Jätkäsaareen, jossa toiminutta pelastusasemaa muuten karsittiin.[4]

Helsingin Pelastuskoulu on Kuopiossa toimivan Pelastusopiston ohella ainoa oppilaitos, joka kouluttaa pelastusalan ammattilaisia Suomessa.

Opetustoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Pelastuskoulussa pelastaja- ja alipäällystöopiskelijoiden kouluttaminen alkaa työtaitojen opettelulla ja päättyy todellisen onnettomuustilanteen mukaisten taitojen harjoitteluun. Pääpainopisteenä ovat onnettomuuksien ennalta ehkäiseminen, palo- ja pelastustoiminta sekä ensihoito. Pelastajien koulutus Pelastuskoulussa kestää 1,5 vuotta. Opiskeluun kuuluu myös noin kahden kuukauden palkallinen työssäoppimisjakso Helsingin pelastuslaitoksen pelastusasemilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pelastuskoulu Pelastuslaitos, Helsingin kaupunki, hel.fi. Viitattu 6.7.2016.
  2. Toimipisteet Pelastuslaitos, Helsingin kaupunki, hel.fi. Viitattu 6.7.2016.
  3. Helsingin kaupungin Karttapalvelu (Haku sanoilla "Jätkäsaaren pelastusasema". Valinnat: Aluejaot: Kaupunginosat, "Osa-alueet" ja "Peruspiirit". Koordinaatit asetettu tämän haun antaman sijainnin mukaisesti 6.7.2016) Helsingin kaupunki, hel.fi. Viitattu 6.7.2016.
  4. Maija Mokkila: Säästöt vievät paloauton Jätkäsaaresta 20.12.2013. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 6.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]