Valtakunnansali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valtakunnansali on Jehovan todistajien kokouspaikka[1]. Valtakunnansali vastaa siis käyttötavaltaan kirkkorakennusta. Termi valtakunnansali tuli käyttöön Vartiotorniseuran presidentin Joseph Franklin Rutherfordin ehdotuksesta. Hän ehdotti sitä nimeksi rakennukselle, joka sijaitsi Honolulussa, Havaijilla vuonna 1935.[2] Jehovan todistajien mukaan Raamattu viittasi kirkko-sanalla ennemminkin kokoontuneisiin seurakuntalaisiin ennemmin kuin itse rakennukseen, minkä vuoksi rakennuksesta käytetään nimeä valtakunnansali.[3]

Jehovan todistajat käyttävät valtakunnansaleja suurimmassa osassa heidän palvonnastaan sekä Raamatun tutkimisestaan. Jehovan todistajat kokoontuvat myös ns. konventtisaleilla, jotka ovat valtakunnansaleja suurempia useiden satojen kokoontumispaikkoja. Jehovan todistajat järjestävät suurimmat konventit urheilustadioneilla tai messukeskuksissa taikka muissa sopivissa tiloissa. Koronaviruspandemian vuoksi konventteja voidaan järjestää myös netin välityksellä.[4]

Salien käyttötarkoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jehovan todistajien konventtisali Varkaudessa
Valtakunnansali Iowassa, Yhdysvalloissa

Yleensä salille kokoonnutaan kahdesti viikossa (tai useammin jos samaa salia käyttää useampi seurakunta). Viikonloppuisin, tavallisesti sunnuntaisin, saleilla pidetään yleisökokous, joka koostuu alkulaulusta ja -rukouksesta sekä puolen tunnin mittaisesta esitelmästä. Esitelmät käsittelevät esimerkiksi Raamattua, Raamatun profetioita, kristillisiä arvoja ja perhe-elämää. Yleensä heti tämän kokouksen perään pidetään Vartiotorni-lehden tutkistelu. Arki-iltana valtakunnansalilla pidetään ennen muuta jäsenistölle suunnattu niin sanottu viikkokokous nimeltään Kristityn elämä ja palvelus, joka koostuu kolmesta osasta: Jumalan sanan aarteita, elämä kristittynä sekä seurakunnan raamatuntutkistelusta, jossa tutkitaan jotakin Vartiotorni-seuran julkaisua. Kaikki kokoukset päätetään loppulauluun ja -rukoukseen.

Jehovan todistajat kokoontuvat valtakunnansalille myös ennen ovelta ovelle -lähetystyöhön lähtemistä valmistautuakseen ja rukoillakseen. Tämä lyhyt kokous tunnetaan nimellä kenttäpalveluskokous. Jehovan todistajien salit on rakennettu pääsääntöisesti koulutuskäyttöön ja tämä on otettu huomioon arkkitehtuurissa ja rakentamisessa.[5]

Valtakunnansaleilla voidaan järjestää Jehovan todistaja -parin avioliittoon vihkiminen. Myös seurakunnan jäsenen hautajaiset voidaan järjestää valtakunnansalilla.[6][7]

Valtakunnansaleissa on tyypillisesti esitelmähuone, johon yksi seurakunta mahtuu kokoontumaan. Suurissa valtakunnansaleissa, joissa kokoontuu useampi seurakunta, näitä huoneita voi olla useampiakin. Tämän lisäksi valtakunnansalissa on tyypillisesti kirjasto sekä yksi tai useampia luokka- ja kokoustiloja. Tämän lisäksi valtakunnansalin sisustukseen kuuluu aina kirjallisuuspöytä, josta seurakunnan jäsenet voivat käydä noutamassa lehtiä, kirjallisuutta ja traktaatteja levitystä varten.lähde?

Ylläpito ja rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollantilaisia Jehovan todistajia kokouksessa valtakunnansalissa

Valtakunnansaleja ylläpidetään pääsääntöisesti vapaaehtoistyöllä. Vapaaehtoistyöhön osallistuvat niiden seurakunnan jäsenet, jotka käyttävät kyseistä salia. Rakentaminen, suuremmat korjaukset ja ylläpitoon liittyvät projektit ovat alueellisen rakennuskomitean alaisuudessa. Osa valtakunnansaleista rakennetaan ns. pikarakennusmenetelmällä jopa muutamassa päivässä.[8][9] Silloin valmistelevat työt kuten perustus on tehty etukäteen. Rakentajat ovat yleensä vapaaehtoisia Jehovan todistajia joten salien rakennuskulut ovat pieniä. Ylläpitokustannukset katetaan vapaaehtoisilla lahjoituksilla joita antavat ne ihmiset, jotka kokoontuvat kyseisellä salilla. Ylimääräiset rahat lahjoitetaan maailmanlaajuiseen Jehovan todistajien työhön. Länsimaissa asuvat Jehovan todistajat rahoittavat myös kehitysmaihin rakennettavat salit. Monissa maissa salit tehdään hyvin samanlaisilla pohjapiirustuksilla joten rakentaminen on hyvin nopeaa ja halpaa. Kuitenkaan kaikkia valtakunnansaleja ei tehdä samanlaisiksi. Jotkut uudet valtakunnansalit saattavat olla ikkunattomia turvallisuus- ja säästösyistä.lähde?

Valtakunnansalien omistus on Suomessa hoidettu maakunnallisten yhdistysten kautta. Paikallisseurakunnat eivät siis omista saleja, vaikka ne ovat ne itse maksaneet.lähde?

Sijainti ja ulkoasu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JW.org -sivuston mainoskyltti valtakunnansalin seinällä Heinolassa.

Valtakunnansalien koko ja ulkoasu vaihtelee. Ne ovat yleensä yksinkertaisia, vaatimattomia ja käytännöllisiä. Käytännöllisyys on kuitenkin kaikkein tärkein piirre. Koska Jehovan todistajat eivät käytä kuvia tai uskonnollisia symboleja uskonnon harjoittamisessaan, niitä ei ole myöskään valtakunnansalilla. Seinällä on vuositeksti, joka on sama kaikissa Jehovan todistajien seurakunnissa ympäri maailman. Heinäkuusta 2014 lähtien salien ulkoseinään on kiinnitetty todistajien verkkosivuston JW.org -mainoskyltti.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oppijakso 25: Miksi ja miten valtakunnansaleja rakennetaan? Julkaisut - kirjat. JW.org (Jehovan todistajat). Viitattu 1.4.2014.
  2. Jehovan todistajat – Jumalan valtakunnan julistajia',' s. 319
  3. At a glance: Jehovah's Witness beliefs, history in Germany AP News. 10.3.2023. Viitattu 13.12.2023. (englanniksi)
  4. Jehovah’s Witness convention goes online again News and Sentinel. 10.7.2021. Viitattu 13.12.2023. (englanniksi)
  5. Järjestetyt tekemään Jehovan tahto s.117 kpl 5
  6. Vartiotorni w97 15.4 s.23-26
  7. Valtakunnan palveluksemme km 3/97 s.7
  8. Valtakunnan julistajia s. 322
  9. Baublitz, Ellie: BUILDING A NEW KINGDOM HALL IN 3 DAYS Witnesses work a near-miracle Baltimore Sun. 26.11.1992. Viitattu 13.12.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]