Valtakunnansali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Jehovan todistajat

Järjestö
Jehovan todistajien historia
Jehovan todistajien eskatologia
Raamatuntulkinta
Vartiotorniseura
Hallintoelin
Kuri seurakunnissa
Jehovan todistajien tavat
Suhtautuminen vereen
Kritiikki
Betel-koti
Vanhimmisto
Kokoukset ja konventit
Julistaminen ovelta ovelle

Henkilöitä
Charles Taze Russell
Joseph Franklin Rutherford
Nathan Homer Knorr
Frederick William Franz
Milton G. Henschel
Don A. Adams

Kirjoja
Jehovan todistajien julkaisutoiminta
Uuden maailman käännös

Lehtiä
Vartiotorni
Herätkää!
Kristityn elämä ja palvelus – Työkirja

Muut
Valtakunnansali
Luettelo oppimuutoksista
Raamatuntutkijat
Jehovan todistajat Suomessa
Syytteet lasten hyväksikäytöstä
Jehovan todistajista eriytyneet liikkeet

 n  k  m 

Valtakunnansali on Jehovan todistajien kokouspaikka[1]. Valtakunnansali vastaa siis käyttötavaltaan kirkkorakennusta. Termi valtakunnansali tuli käyttöön Vartiotorniseuran presidentin Joseph Franklin Rutherfordin ehdotuksesta. Hän ehdotti sitä nimeksi rakennukselle joka sijaitsi Honolulussa, Havaijilla vuonna 1935.[2]Jehovan todistajat käyttävät valtakunnansaleja suurimmassa osassa heidän palvonnastaan sekä Raamatun tutkimisestaan. Jehovan todistajat kokoontuvat myös ns. konventtisaleilla, jotka ovat valtakunnansaleja suurempia useiden satojen kokoontumispaikkoja. Jehovan todistajat järjestävät suurimmat konventit urheilustadioneilla tai jäähalleissa taikka muissa sopivissa tiloissa.

Salien käyttötarkoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jehovan todistajien konventtisali Varkaudessa
Valtakunnansali Iowassa, Yhdysvalloissa

Yleensä salille kokoonnutaan kahdesti viikossa (tai useammin jos samaa salia käyttää useampi seurakunta). Yleensä sunnuntaipäivisin saleilla pidetään yleisökokous, joka koostuu alkulaulusta ja -rukouksesta sekä puolen tunnin mittaisesta esitelmästä. Esitelmät käsittelevät esimerkiksi Raamattua, Raamatun profetioita, kristillisiä arvoja ja perhe-elämää. Yleensä heti tämän kokouksen perään pidetään Vartiotorni-lehden tutkistelu. Kokous päätetään loppulauluun ja -rukoukseen. Arki-iltana valtakunnansalilla pidetään ennen muuta jäsenistölle suunnattu opetuskokous, joka koostuu seurakunnan raamatuntutkistelusta, jossa tutkitaan jotakin Vartiotorni-seuran julkaisua (kestoltaan 25 minuuttia), julkiseen todistamiseen ja puheiden pitämiseen harjaannuttavsta teokraattisesta koulusta (30 minuuttia) ja palveluskokouksesta (35 minuttia). Palveluskokouksessa, jonka ohjelma on painettu valmiiksi Valtakunnan palveluksemme-julkaisuun, käsitellään yleensä ajankohtaisia asioita ja paikalliseen todistustyöhön liittyviä kysymyksiä. Myös tämä kokous aloitetaan ja päätetään laululla ja rukouksella. Jehovan todistajat käytä kokouksissaan Valtakunnan lauluja. Järjestön uusin laulukirja on nimeltään Laulakaa Jehovalle, joka ilmestyi suomeksi vuonna 2010.lähde?

Jehovan todistajat kokoontuvat valtakunnansalille myös ennen ovelta ovelle -palvelukseen lähtemistä valmistautuakseen ja rukoillakseen. Tämä lyhyt kokous tunnetaan nimellä kenttäpalveluskokous. Jehovan todistajien salit on rakennettu pääsääntöisesti koulutuskäyttöön ja tämä on otettu huomioon arkkitehtuurissa ja rakentamisessa.lähde?

Valtakunnansaleilla voidaan järjestää Jehovan todistaja -parin avioliittoon vihkiminen. Myös seurakunnan jäsenen hautajaiset voidaan järjestää valtakunnansalilla.lähde?

Valtakunnansaleissa on tyypillisesti esitelmähuone, johon yksi seurakunta mahtuu kokoontumaan. Suurissa valtakunnansaleissa, joissa kokoontuu useampi seurakunta, näitä huoneita voi olla useampiakin. Tämän lisäksi valtakunnansalissa on tyypillisesti kirjasto sekä yksi tai useampia luokka- ja kokoustiloja. Tämän lisäksi valtakunnansalin sisustukseen kuuluu aina kirjallisuuspöytä, josta seurakunnan jäsenet eli julistajat voivat käydä noutamassa lehtiä, kirjallisuutta ja traktaatteja levitystä varten.lähde?

Ylläpito ja rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollantilaisia Jehovan todistajia kokouksessa valtakunnansalissa

Valtakunnansaleja ylläpidetään pääsääntöisesti vapaaehtoistyöllä. Vapaaehtoistyöhön osallistuvat niiden seurakunnan jäsenet, jotka käyttävät kyseistä salia. Rakentaminen, suuremmat korjaukset ja ylläpitoon liittyvät projektit ovat alueellisen rakennuskomitean alaisuudessa. (Regional Building Committee (RBC)). Osa valtakunnansaleista rakennetaan ns. pikarakennusmenetelmällä jopa muutamassa päivässä.[3] Silloin valmistelevat työt kuten perustus on tehty etukäteen. Rakentajat ovat yleensä vapaaehtoisia Jehovan todistajia joten salien rakennuskulut ovat pieniä. Ylläpitokustannukset katetaan vapaaehtoisilla lahjoituksilla joita antavat ne ihmiset, jotka kokoontuvat kyseisellä salilla. Ylimääräiset rahat lahjoitetaan maailmanlaajuiseen Jehovan todistajien työhön. Länsimaissa asuvat Jehovan todistajat rahoittavat myös kehitysmaihin rakennettavat salit. Monissa maissa salit tehdään hyvin samanlaisilla pohjapiirustuksilla joten rakentaminen on hyvin nopeaa ja halpaa. Kuitenkaan kaikkia valtakunnansaleja ei tehdä samanlaisiksi. Jotkut uudet valtakunnansalit saattavat olla ikkunattomia turvallisuus- ja säästösyistä.lähde?

Valtakunnansalien omistus on Suomessa hoidettu maakunnallisten yhdistysten kautta. Paikallisseurakunnat eivät siis omista saleja, vaikka ne ovat ne itse maksaneet.lähde?

Sijainti ja ulkoasu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JW.org -sivuston mainoskyltti valtakunnansalin seinällä Heinolassa.

Valtakunnansalien koko ja ulkoasu vaihtelee. Ne ovat yleensä yksinkertaisia, vaatimattomia ja käytännöllisiä. Käytännöllisyys on kuitenkin kaikkein tärkein piirre. Koska Jehovan todistajat eivät käytä kuvia tai uskonnollisia symboleja uskonnon harjoittamisessaan, niitä ei ole myöskään valtakunnansalilla. Seinällä on vuositeksti, joka on sama kaikissa Jehovan todistajien seurakunnissa ympäri maailman. Heinäkuusta 2014 lähtien salien ulkoseinään on kiinnitetty todistajien verkkosivuston JW.org:in mainoskyltti.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oppijakso 25: Miksi ja miten valtakunnansaleja rakennetaan? Julkaisut - kirjat. JW.org (Jehovan todistajat). Viitattu 1.4.2014.
  2. Jehovan todistajat – Jumalan valtakunnan julistajia',' s. 319
  3. Valtakunnan julistajia s. 322

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]