Pieni punainen kirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pieni punainen kirja
Kirjan kansi
Kirjan kansi
Kirjailija Mao Zedong
Kieli mandariinikiina
Kustantaja Kansan vapautusarmeijan poliittinen osasto (alkuperäinen)
Shanghain kansan kustantamo (vuodesta 1965)
Julkaistu 1964
ISBN 978-0-8351-2388-4
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Otteita puheenjohtaja Mao Zedongin teoksista (kiinaksi yksinkertaistetuin merkein: 毛主席语录, Máo Zhǔxí Yǔlù), joka tunnetaan länsimaissa parhaiten nimellä Pieni punainen kirja, on kokoelma sitaatteja Kiinan kommunistisen puolueen puhemies Mao Zedongin puheista ja kirjoituksista. Vuonna 1964 ensimmäisen kerran julkaistu teos koostuu 427 sitaatista, jotka on jaettu teemoittain 33 lukuun.

Tunnetuimpia kirjan lausuntoja ovat ”antaa kaikkien kukkien kukkia”, ”valta kasvaa kiväärin piipusta” ja ”paperitiikeri".

Kirjain tavoite oli vahvistaa Maon henkilökulttia, ja hän itse väitetysti piti siitä, miten Pieni punainen kirja esitti hänet Kungfutsen kaltaisena filosofina.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja sai alkunsa kenraali Lin Biaon ideasta. Tavoitteena oli levittää Maon ajatuksia mahdollisemman yksinkertaisessa huonosti koulutetun väestön keskuudessa.[2].

Aluksi kirja tuotettiin vain puolueen vastuuhenkilöille. Tämän jälkeen laajennettu versio jaettiin kansan vapautusarmeijan sotilaille, ja vuonna 1965 ympäri maata avattiin lukuisia kirjapainoja, joiden kautta kirjaa alettiin jakaa koko kansalle.[3]. Kirjan hinnaksi määritettiin vain vähän valmistuskustannuksia suurempi hinta, ja valtion pankit tarjosivat korottomia lainoja kaikille kirjaa valmistaville ja levittäville tahoille.[4]

Kirja on käännetty useille kielille ja sitä luettiin myös esim. Neuvostoliitossa, kunnes se kiellettiin maiden välisen välirikon takia.

Pieni punainen kirja on maailman laajalevikkisin kirja Raamatun jälkeen. Sitä on painettu noin 1,5 miljardia kappaletta. Kirjan merkitys laski Maon kuoltua 1976, ja puolue on pyrkinyt tekemään pesäeroa sen oppeihin.[3]

Suomeksi kirjaa alkoi painaa Kiinan suurlähetystö (Kustannus Oy Käännöskirjat) joulukuussa 1967. Toinen painos ilmestyi vuonna 1971 yhteistyössä Suomi–Kiina-seuran kanssa.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Who, What, Why: What is the Little Red Book? BBC News. 26.11.2015. Viitattu 7.2.2021. (englanniksi)
  2. China - Readjustment and reaction, 1961–65 Encyclopedia Britannica. Viitattu 7.2.2021. (englanniksi)
  3. a b Mao's Little Red Book 20.1.2019. Simple History. Viitattu 8.2.2021. (englanniksi)
  4. Leese, Daniel: Little Red Book (红宝书) / Quotations from Chairman Mao (毛主席语录) 2019. The Mao Era in Objects. Viitattu 8.2.2021. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pieni punainen kirja.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.