Ypykkävaaran rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ypykkävaara
Perustiedot
Lyhenne Ypy
Rataosa Kontiomäki–Vartius
Sijainti 64°28′46″N, 029°28′08″E
Osoite 88760 Iivantiira
Kunta Kuhmo
Etäisyydet Kontiomäki 71 km,
Vartius 24 km
Avattu 1974
Liikenne
Tavaraliikenne puutavaraliikennettä
Muut tiedot junakohtauspaikka
Asemarakennus
Tyyppi laitetila
Ratapiha
Raiteisto pääraide,
sivuraide,
kuormausraide

Ypykkävaaran rautatieasema (lyh. Ypy) on Suomen rataverkon liikennepaikka Kuhmon kunnan Ypykkävaaran kylässä Kainuussa rataosalla Kontiomäki–Vartius. Liikennepaikan etäisyys Helsingin päärautatieasemalta on 729,8 ratakilometriä mitattuna Pieksämäen rautatieaseman kautta. Liikennepaikalla ei ole lainkaan henkilöliikennettä.[1]

Liikennepaikka on miehittämätön junakohtauspaikka, ja siellä kuormataan säännöllisesti raakapuuta. Rataosan Kontiomäki–Vartius sähköistys- ja turvalaitetöiden yhteydessä Ypykkävaaran liikennepaikka muutettiin junakohtauspaikaksi, ja uusi liikenteenohjauslaitteisto otettiin käyttöön 24. elokuuta 2006. Ypykkävaaran liikennepaikan ja liikenteenohjaustoiminnot hoidetaan nykyisin kaukokäytöllä Oulun ohjauskeskuksesta käsin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo Louhikari: Matkaopas rautateille. Sankarimatkailija junassa, s. 230. Helsinki: Kustannus oy Taifuuni, 1994. ISBN 951-581-018-3.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.