Rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Frankfurtin päärautatieasema sisältä

Rautatieasema on paikka, jossa junat pysähtyvät matkustajien ottamista ja poistumista sekä kuorman lastausta tai sen purkamista varten. Rautatieasema voi koostua asemalaiturista rautatiekiskojen vierellä ja asemarakennuksesta, jossa voi olla oheistoimintaa, esimerkiksi kauppoja, lipunmyyntiä, ravintoloita ja majoitusta. Asemalla voi olla mahdollista järjestää myös liikenteenhoidon vaatimia toimintoja, kuten junien kohtaamisia ja ohituksia, sekä tavaran kuormaamista tai purkamista. Suomen rautatiellä asemaa pienempiä rautatieliikennepaikkoja ovat seisakkeet ja pelkällä vaihteella varustetut liikennepaikat, linjavaihteet.

Suurten kaupunkien rautatieasemien välillä kulkevat yleensä kaukojunat, kuten VR:n intercityt ja Pendolinot, kun pienempiä asemia palvelevat paikallisjunat (taajamajunat tai lähijunat). Rautatieasemien yhteydessä voi olla myös linja-autoasema, tällaisia paikkoja kutsutaan Suomessa matkakeskuksiksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.