Releasetinlaite

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siemens DrS -releasetinlaitteen ohjaus- ja ilmaisintaulu Murtomäellä.

Releasetinlaite on yksi rautatieliikenteen ohjaukseen käytettävistä asetinlaitetyypeistä. Tässä asetinlaitetyypissä toiminnot ja varmistukset tapahtuvat sähkömekaanisesti releiden välityksellä. Releasetinlaitteella asetetaan junille kulkutie joko seuraavalle pääopastimelle tai tietylle raiteelle.

Siemens SpDrS 60-VR -releasetinlaite Helsingin metron Roihupellon varikolla.

Kulkutien asettamisen yhteydessä asetinlaite tarkistaa kulkutie-ehdot eli että kyseinen kulkutieosuus on vapaa eikä vastakkaisia tai risteäviä eli ns. viholliskulkuteitä ole asetettu tai asettumassa, sekä kääntää ja lukitsee vaihteet oikeisiin asentoihin. Tämän jälkeen laite vaihtaa valo-opastimien opasteet ajoon oikeuttaviksi. Junan sivuutettua opastimen laite vaihtaa opastimeen 'seis'-opasteet. Asetettu kulkutie joko purkautuu itsestään tai voidaan purkaa käsin junan sivuutettua kulkutiellä määrätyn kohdan. Asetinlaitteen releet on kytketty siten, ettei ajoon oikeuttavia opasteita voida asettaa, elleivät kaikki kulkutie-ehdot täyty. Siten käytännössä estyy useamman junan ohjautuminen törmääville kulkuteille.

Kulkutienasetus tapahtuu asetinlaitetaulun painonappeja käyttämällä.

Releasetinlaite koostuu sähköisestä asetinlaitetaulusta ja releistöstä. Asetinlaitetaulussa on kaavakuva laitteen ohjaamasta rata-alueesta sekä raiteiden ja opastimien kohdilla painonappeja, joita käyttämällä kulkutienasetus tapahtuu. Lähes kaikki releasetinlaitteen toiminnot vaativat vähintään kahden painikkeen yhtäaikaisen painamisen. Tämä kaksoisvarmistus on rakennettu turvallisuussyistä, sillä kahden painikkeen yhtäaikainen painaminen vahingossa on epätodennäköistä.

Releasetinlaitetta voidaan ohjata joko paikallisesti asetinlaitetaululta käsin, tai keskitetysti kaukokäytöllä rataosan liikenteenohjauskeskuksesta.

Releasetinlaitteita käytetään laajalti Suomessa, ja ne ovat osoittautuneet käytössä varsin luotettaviksi. Nyttemmin niitä on myös korvattu kokonaan elektronisilla tietokoneasetinlaitteilla. Kuitenkin Ruotsissa releasetinlaitteet on havaittu luotettavammiksi kuin tietokoneasetinlaitteet, ja luotettavuusongelmien vuoksi Banverket on korvannut tietokoneasetinlaitteen vanhemmalla releasetinlaitteella. Tunnetuimpia releasetinlaitteiden valmistajia on saksalainen Siemens AG.

Suomessa käytettäviä releasetinlaitetyyppejä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Siemens DrS (66 kpl)
  • Siemens SpDrS 60-VR (20 kpl)
  • VR-76, ns. Salama (16 kpl)
  • Ganz Domino (17 kpl)
  • Ganz Domino 70 (Ainoastaan Karjaan asemalla)
  • LM Ericsson (Yleinen Ruotsissa, Suomessa ei enää nykyisin käytössä viimeinen Ylivieskan asemalla käytössä ollut korvattiin Mipro MiSO TCS-O asetinlaitteella 9/2020)
  • WSSB GsII 63 (3 kpl)
  • Thales (Ainoastaan Kaipiaisten asemalla)