Hyrkkään seisake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hyrkäs
Perustiedot
Lyhenne Hyr
Rataosa Oulu–Kontiomäki
Sijainti 64°47′51″N, 026°08′38″E
Osoite Hyrkkään pysäkkitie 138,
91500 Muhos
Etäisyydet Oulu 43 km
Kontiomäki 123 km
Avattu 1. joulukuuta 1928
Lakkautettu 22. toukokuuta 1977
Liikenne
Muut tiedot satunnaista museoliikennettä
Asemarakennus
Tyyppi pysäkkirakennus
Suunnittelija Thure Hellström
Materiaali puu
Purettu 2007 (siirretty Oulunsaloon)

Hyrkkään seisake (myös Hyrkkään pysäkki, lyh. Hyr) oli Suomen rataverkon liikennepaikka (virallisesti laiturivaihde) rataosalla Oulu–Kontiomäki.

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennepaikka sijaitsi Hyrkkään kylän pohjoispuolella Muhoksella. Liikennepaikka otettiin käyttöön 1928 rataosuuden MuhosUtajärvi valmistuttua. Asemarakennus rakennettiin Thure Hellströmin tyyppipiirustusten pohjalta. Samanlaiset asemarakennukset rakennettiin myös Madekoskelle, Rovalle, Sosoon, Niskaan ja Nuojualle.[1]

Voimalaitostyömaiden aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1940- ja 1950-lukujen vaihteessa Oulujokeen rakennettiin Muhoksen yläpuolelle kolme voimalaitosta, Montta, Pyhäkoski ja Pälli. Tuolloin Hyrkkäältä rakennettiin sivurata Pällin voimalaitostyömaalle. Sivuraide erkani Hyrkkään ratapihan länsipäästä ja kaartoi jyrkästi kääntyen kohti koillista. Vanha ratapenger toimii nykyisin metsäautotienä. Montan ja Pyhäkosken voimalaitostyömaille erkani sivurata Hyrkkään länsipuolelta Lehtoselästä. Näiden sivuratojen ratapohjat ovat nykyisin käytössä ulkoilu-, moottorikelkkailu- ja ratsastusreitteinä. Lehtoselässä on nykyisin myös suurmuuntajien siirtoraide, jonne ei ole kiinteää raideyhteyttä.

Lakkauttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavaraliikenne Hyrkkäällä päättyi 26. toukokuuta 1968, ja henkilöliikenne lättähattuliikenteen päättyessä 1980-luvulla. Hyrkkään liikennepaikka lakkautettiin henkilöliikenteen päättyessä yhdessä usean muun pienemmän liikennepaikan kanssa. Tavaraliikenteen päätyttyä Hyrkäs kuitenkin toimi sepelijunien kuormauspaikkana rataosan Oulu–Kontiomäki perusparannustöiden aikana. Liikennepaikan kaikki sivuraiteet purettiin ratatöiden päätyttyä.

Hyrkkään pysäkkirakennus siirrettiin 19. helmikuuta 2007 maanteitse lavettikuljetuksena kahdessa osassa Oulunsalon Karhuojalle äänitysstudioksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Iltanen, Jussi: Radan varrella: Suomen rautatieliikennepaikat, s. 369. Karttakeskus, 2009. ISBN 978-951-593-214-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mika Vähä-Lassila: Asemarakennukset (kohta Oulu–Kontiomäki) mikanhuone.com. Viitattu 19.3.2008.