Valtatie (Oulu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtatie
Maa Suomi
Tieluokka katu
Tienpitäjä Oulun kaupunki
Pituus 1,8 km
Alkupiste Hartaantie
Päätepiste Tulliväylä (Miljoonamonttu) (1,8 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku 2

Valtatie on itä-länsi-suuntainen katu Oulussa Tuiran kaupunginosassa. Kadun pituus on 1,8 kilometriä, ja se yhdistää toisiinsa Itä- ja Länsi-Tuiran.

Tulliväylän ja Hartaantien välinen osuus on nykyisin käytössä pääasiassa katuosuutena sekä tärkeänä joukkoliikenneväylänä: kadun länsipään ja Merikoskenkadun välistä osuutta käyttävät Oulusta pohjoiseen kulkevat seutulinjat sekä Rajakylän ja Pateniemen alueen paikallisliikenne, ja Merikoskenkadun ja itäpään välistä osuutta käyttää itään suuntautuva seutu- ja paikallisliikenne. Valtatien kanssa risteävällä Merikoskenkadulla on merkittävä joukkoliikenteen solmukohta.

Kadulle on asetettu muita kuin linja-autoja koskeva läpiajokielto.

Vuoden 1940 asemakaavassa Valtatie oli katuosuus, joka alkoi Tuiran Keskusaukealta ja päättyi rautatien varteen lähelle Rautasiltaa Itä-Tuirassa, josta se jatkui rautatien kanssa ristettyään Kuusamontienä kohti itäkoilliseen Kiiminkiä. Tuolloin nykyisen Valtatien länsiosuus oli nimeltään Toppilantie. Yhdessä ne muodostivat Tuiran itä-länsisuuntaisen läpikulkuväylän, joka yhdisti Kemiin johtavan valtatien (nykyinen Koskelantie) Kuusamontiehen.[1]

Vuoden 1961 kaupunkikartassa Toppilantie on nimetty myös Valtatieksi, ja kadun länsipää on merkitty kaupunginvarikon luokse Koskitien risteykseen.[2] Tämän jälkeen tien itäpääksi muuttui Tulliväylän risteys uuden Kuusamontien liittymän eli ns. Miljoonamontun rakentamisen myötä, ja suora yhteys Valtatieltä Kuusamontielle poistui.

Valtatie lyheni länsipäästään hieman rautatien varteen Tuiran kaupunginosan pohjoislaidalle rakennetun Kiertotien (myöh. Bertel Jungin tie) rakentamiseen liittyvien liikennejärjestelyjen myötä 1990-luvun lopulla, jolloin sen länsipää siirtyi Hartaantien risteykseen, loppuosan muuttuessa pihakaduksi ja kevyen liikenteen väyläksi. Kiertotien rakentaminen myös poisti Valtatien merkityksen läpikulkuväylänä ja sille asetettiin muita kuin linja-autoja koskeva läpiajokielto.

  1. Oulun asemakaava koti.kapsi.fi. 1940. Viitattu 9.7.2012.
  2. Oulun opaskartta koti.kapsi.fi. 1961. Viitattu 9.7.2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]