Rantakatu (Oulu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rantakatu
Strandgatan
Rantakadun koillispää
Rantakadun koillispää
Maa Suomi
Tieluokka katu
Omistaja Oulun kaupunki
Tienpitäjä Oulun kaupunki
Alkupiste Ojakatu, Pokkinen
Päätepiste Limingankatu, Hollihaka
Päällyste asfaltti
Kaistaluku 2

Rantakatu on katu Oulun keskustan ruutukaava-alueen luoteislaidalla. Kadun koillinen päätepiste on Pokkisen kaupunginosassa Ojakadun risteyksessä, josta tie kulkee kauppatorin ja kauppahallin ohitse Saaristonkadulle, jossa katu katkeaa. Katu jatkuu Meritullin eteläpuolella Sepänkadulta, kulkee Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ja Oulun urheilutalon ohi ja päättyy Limingankadulle. Varsinaiseen keskustan ruutukaavaan kuuluvista kaduista Rantakatu kulkee lähinnä Oulujoen suistoa.

Ojakadun ja Saaristonkadun välisellä osuudella Rantakadun varrella on useita vanhoja rakennuksia, kuten Rantakatu 1:ssä sijaitseva vuonna 1884 valmistunut Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin talo, Rantakatu 4:ssä sijaitseva vuonna 1884 valmistunut, nykyisin ravintolakäytössä oleva rakennus sekä Oulun kauppahalli. Etenkin kesäaikaan kadulla on runsaasti kevyttä liikennettä. Autoliikenteelle kadun merkitys on pienempi, joskin sen kautta kulkee Kivisydämeen ja muihin pysäköintilaitoksiin suuntautuvaa liikennettä. Kadulla ei ole joukkoliikennettä. Nykyisin kadulla ei ole erillisiä pyöräteitä tai -kaistoja, mutta Oulun kaupunki suunnittelee kadun kehittämistä pyöräilyn pääreitiksi.[1] Sepänkadun ja Limingankadun välinen osuus sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella, ja Oulun urheilutalon lisäksi sen varrella sijaitsee lähinnä asuntoja.

Oulun kaupungin yhdyskuntajaosto päätti elokuussa 2019, että kadun Meritullin eteläpuolisen osan nimi muuttuu Kuusiluodonkaduksi, koska samannimiset erilliset kadunosat muun muassa vaikeuttavat pelastustoimintaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen (PDF) (s. 20–21) 2015. Oulu: Oulun kaupunki. Viitattu 10.3.2017.
  2. Oulussa kadunnimien muutoksia: Rantakadun ja Iinatintien eteläosille uudet nimet Kaleva. 22.8.2019. Oulu: Kaleva365 Oy. Viitattu 22.8.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.